Fins el divendres 27 d'octubre el Parc de Sant Jordi acollirà l'exposició del fotògraf Sergi Càmara "Refugiats, l'odissea cap a Europa". Aquesta mostra  dóna a conèixer les  rutes cap al continent europeu de moltes persones refugiades de procedència diversa que van a la recerca d'una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països.

Amb les imatges captades per Sergi Càmara es poden visualitzar gran part del camí que han recorregut milers de persones refugiades que fugen amb determinació  de la barbàrie i el caos, patint  tota mena de riscos. El fotògraf va viatjar a punts conflictius de l'èxode de refugiats: les illes gregues de Lesbos i Kos, prop de Turquia, un dels principals punts d'entrada d'Europa de les persones que fugen dels seus països; el pas fronterer d'Idomeni, a la frontera entre Grècia i Macedònia; Belgrad; la frontera entre Sèrbia i Hongria; Budapest; la localitat fronterera de Tovarnik, i Melilla.

Per altra banda, des del mes de març i fins al mes de novembre l'exposició "Refugiats" recorrerà diversos equipaments municipals de la ciutat.

Aquesta mostra vol desmentir amb dades contrastades els missatges xenòfobs i rumors que s'escampen sobre la crisi de les persones refugiades. L'acció complementa la tasca de sensibilització que l'Ajuntament està duent a terme des del moment en què va esclatar aquesta crisi.

El calendari i els llocs on es podrà visitar són els següents:

  • Centre Cívic Montserrat Roig (Av. Barcelona, 180): del 3 al 17 de març
  • Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (Av. Àngel Sallent, 55): del 17 al 31 de març
  • Centre Cívic Avel·lí Estrenjer (Plaça de la Cultura, 5): del 21 d'abril al 5 de maig
  • Centre Cívic President Macià (Rambla Francesc Macià, 189): del 5 al 18 de maig
  • Biblioteca del Districte 2 (San Cosme, 157): Del 18 de maig al 2 de juny
  • Biblioteca del Districte 5 (Jocs Olímpics, 7): Del 2 al 16 de juny
  • Biblioteca del Districte 6 (Rambla Francesc Macià, 193): Del 16 al 30 de juny
  • Biblioteca del Districte 4 (Infant Martí, 183): Del 12 al 29 de setembre
  • Biblioteca Central de Terrassa (Passeig de les lletres, 1): Del 2 al 14 d'octubre
  • Biblioteca del Districte 3 (Germà Joaquim, 66): Del 17 al 31 d'octubre

El contingut de l'exposició també ha servit per a l'edició d'una publicació, que pot consultar-se en aquest enllaç.

Anteriorment, el darrer trimestre del 2016 es van programar un seguit d'accions per donar a conèixer a la ciutadania la situació de les persones refugiades dirigides a tot tipus de públic. 

Podeu descarregar aquí el document amb tota la programació.

Totes aquestes accions formen part del  pla de sensibilització per a la ciutadania que s'està duent a terme aquest any 2016, per què es comprengui millor el concepte del refugi i aconseguir que tothom estigui el més informat possible d'aquesta situació.

Així, el primer trimestre de 2016 també van fer-se dues sessions informatives a càrrec d'entitats especialitzades en l'àmbit de les persones refugiades. L'objectiu era donar a conèixer el context de la crisi i les conseqüències que se n'han derivat per una banda i, per una altra, explicar com es gestionaria l'acollida a Catalunya en el cas que finalment arribin refugiats i refugiades al nostre país. Aquestes activitats van servir de pas previ a la constitució de la Taula Local per a les Persones Refugiades.

Pel que fa a altres accions anteriors, cal recordar que el mes de gener es va instal·lar a la Biblioteca del Districte 5 l'exposició "Contra vent i marea", promoguda per Amnistia Internacional. Amb anterioritat, el mes de desembre la Biblioteca Central de Terrassa va acollir la mostra "Diaris il·lustrats de persones refugiades", mentre que el mes de novembre va poder visitar-se al Vapor Universitari l'exposició "Síria, la paraula de l'exili", on gràcies a les fotografies de David González el visitant va acostar-se al drama de la crisi humanitària que està vivint el poble sirià.

Conferència SíriaAbans, el 17 de setembre de 2015 va organitzar-se una taula rodona a la Biblioteca Central de Terrassa amb el títol "La crisi dels refugiats de Síria: causes i conseqüències", amb la participació de representants del Comitè Català de l'ACNUR, de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i de Creu Roja Catalunya.

Finalment, cal destacar les diverses activitats que es duen a terme en diferents centres educatius de la ciutat per donar a conèixer als més joves la problemàtica de ser una persona refugiada. En aquest sentit es compta amb el monitoratge del Comitè Catala de l'ACNUR i empreses especialitzades en l'educació de valors.