Memòria del col·leccionisme artístic terrassenc

L'afany per seleccionar, reunir i conservar objectes sempre ha format part de l'univers individual de l'ésser humà. Totes les definicions enciclopèdiques de col·lecció coincideixen en conferir a aquest concepte tota una sèrie d'elements comuns que van més enllà de la simple acumulació indiscriminada d'objectes. Darrere de la col·lecció hi ha l'individu que recull, selecciona, ordena, classifica i singularitza una peça.

Imatge del programa

Cal entendre el col·leccionisme, per tant, com un mitjà d'expressió, com una mostra de la identitat del col·leccionista que manifesta els seus gustos a través dels objectes.

Per tal de recuperar la memòria del col·leccionisme en l'àmbit local, el Museu de Terrassa organitza aquest cicle de conferències al voltant de l'exposició "Gabinet de col·leccionista".

Diversos especialistes analitzaran col·leccionistes i col·leccions que ja formen part de la història del patrimoni artístic terrassenc.

Programa:

  • Dimecres 7 de febrer a les 18.30 h. Conferència inaugural: 1850-1950: Un segle de col·leccionisme a Catalunya. A càrrec de Bonaventura Bassegoda, Catedràtic d'Història de l'art de la Universitat Autònoma de Barcelona. Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31)
  • Dimecres 14 de febrer a les 18.30 h. Conferència: Els orígens del col·leccionisme vuitcentista a Terrassa: excursionisme científic, arqueologia i tertúlies. A càrrec de Carles Sánchez, Doctor en Història de l'art de la Universitat Autònoma de Barcelona. Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31)
  • Dimecres 21 de febrer a les 18.30 h. Conferència: La col·lecció de Josep Soler i Palet: embrió de l'actual Museu de Terrassa. A càrrec de Gemma Ramos, Historiadora de l'Art, Conservadora del Museu de Terrassa. Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31)
  • Dimecres 28 de febrer a les 18.30 h. Conferència: El col·leccionisme terrassenc: reunir, catalogar i socialitzar. A càrrec d'Ana Fernández Àlvarez, Doctora en Geografia i Historia. Història de l'Art. Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31)
  • Dimecres 7 de març a les 18.30 h. Conferència: El col·leccionisme tèxtil a Catalunya: les col·leccions del Museu Tèxtil de Terrassa. A càrrec de Sílvia Carbonell, Doctora en Història de l'art, directora del Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa. Lloc: Casa Alegre de Sagrera (carrer de la Font Vella, 29-31)
  • Dimecres 14 de març a les 18.30 h. Presentació del catàleg i visita comentada a l'exposició "Gabinet de col·leccionista". Lloc: Castell Cartoixa de Vallparadís (carrer de Salmerón, s/n)

Aforament limitat. No cal inscripció prèvia.

Fullet informatiu