Amed, Alimentació Mediterrània, és un projecte d'identificació i acreditació d'establiments de restauració promotors d'alimentació mediterrània i d'oci actiu, liderat per la Direcció General de Salut Pública del Departament de Salut en col•laboració amb municipis, consells comarcals, gremis de restauració, empreses, universitats i la Fundació Dieta Mediterrània.

Té com a objectius promoure i fomentar l'alimentació mediterrània en l'àmbit de la restauració col•lectiva, així com informar sobre opcions d'oci actiu al voltant de l'establiment tot facilitant als clients la tria d'opcions saludables.

Requisits pels establiments 

En els establiments Amed es disposarà de:

  • Una oferta gastronòmica pròpia de l'alimentació mediterrània, per un preu en la línia dels preus habituals de l'establiment.
  • Informació sobre opcions de lleure actiu (passeigs, circuits, etc.) al voltant de l'establiment o en zones pròximes, i també sobre la promoció d'hàbits saludables en general (alimentació equilibrada i variada, receptes, etc.).
  • Una bona alimentació saludable ha d'anar acompanyada d'activitat física de lleure, però a vegades és difícil trobar el moment o la pròpia activitat. Però el fet de que aquests establiments proporcionin diferents opcions d'activitats, ajuda a potenciar la seva pràctica degut a que les opcions proporcionades són activitats col•lectives.

Avantatges:

  • Identificació externa AMED (adhesiu per l'establiment)
  • Difusió dels establiments AMED en diferents mitjans
  • Difusió de les especialitats de cada establiment
  • Possibilitat d'assistència a sessions informatives
  • Característiques de la dieta mediterrània que promou l'acreditació AMED

Factors indispensables com a base de l'alimentació mediterrània:

  • Utilització d'oli d'oliva habitualment (o bé de gira-sol alt oleic).
  • Donar prioritat a les verdures i els llegums (un 25% en primers plats).
  • Garantir la presència d'algun producte integral.
  • Garantir un 50% de segons plats amb baix contingut de greix.
  • Disposar d'una bona oferta de postres a base de fruita fresca (50%) i algun producte làctic descremat.
  • Oferir sempre aigua i la possibilitat de consumir vi per copes.
  • Donar prioritat a preparacions gastronòmiques que no requereixen gaire adició de greix.

L'Ajuntament de Terrassa participa en aquest programa i disposa de  18 establiments acreditats que són:

  • El Cel de les Oques
  • El Rovell de l'Ou
  • La Torreta
  • Vent de dalt
  • Qui cuina
  • El Doll Bretó
  • La Trobada
  • Nova Font Vella
  • Restaurant Mélange
  • La Botigueta
  • Súbit
  • Fet a la cassola
  • Casal Gent Gran Terrassa Centre
  • Escola d'Hosteleria Torre Mossèn Homs (IES Cavall Bernat)
  • C.T. Leitat (menjador laboral; COCO) 
  • Hospital de Terrassa (cafeteria i menjador laboral; ISS)
  • Hospital de Sant Llatzer (menjador laboral i cafeteria; ISS)
  • Mútua de Terrassa (cafeteria i menjador laboral; ISS)

Per a més informació podeu consultar la pàgina web.