Imatge del programa de la III Jornada Art i Patrimoni a la Seu d'ÈgaraIII Jornada Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara

El Priorat de Santa Maria de Terrassa (1112-1596): la renovació després del Bisbat

Dilluns 3 d'octubre del 2016, de 9.30 a 19 h

Lloc: Seu d'Ègara. Esglésies de Sant Pere (Plaça del Rector Homs, s/n  08222 Terrassa)

Les invasions musulmanes a la península Ibèrica van marcar la fi de l'etapa de major esplendor de l'antic Bisbat d'Ègara, creat a partir del 450 d.C. Malgrat tot, el conjunt va experimentar una revifalla artística en el segle XII, que es va traduir en la construcció de les naus romàniques de Santa Maria i Sant Pere, afegides als absis dels anteriors edificis episcopals. El 2 de gener del 1112 el bisbe de Barcelona, Ramon Guillem, consagrava solemnement la nova església de Santa Maria. Un any i mig més tard, es redactà el document fundacional del monestir prioral, segons el qual, el bisbe de Barcelona donava l'església a l'abadia provençal de Sant Ruf d'Avinyó. La construcció de la nau de Santa Maria i l'arribada de la comunitat agustiniana
marca l'inici d'una etapa de renovació espiritual i artística, que es perllongarà fins a l'abandonament del priorat el 1596.
Després de l'èxit de les anteriors edicions de les Jornades Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara, proposem dur a terme una major difusió del conjunt mitjançant la celebració d'aquesta jornada monogràfica dedicada a l'estudi del Priorat de Santa Maria de Terrassa. Temes com la transformació arquitectònica de l'antiga Seu episcopal, la fundació del priorat agustinià, l'excepcionalitat del cicle pictòric de Tomàs Becket o les restauracions del monument seran estudiades. Per finalitzar, es farà una visita comentada a la Seu d'Ègara.

Programa:

9.30 h Presentació de la Jornada
9.45 h La fundació de Santa Maria de Terrassa en el marc de l'expansió de l'orde de Sant Ruf a Catalunya. Joan Soler (Arxiu Històric i Comarcal de Terrassa)
10.30 h Les restes del monestir romànic de Santa Maria de Terrassa. Antonio Moro (Museu de Terrassa) i Gemma Garcia (Institut Català d'Arqueologia Clàssica)
11.15 h Debat
11.30 h Pausa. Cafè
12.00 h Un anglès a Terrassa? Culte i iconografia de Tomàs Becket a les comunitats agustinianes de finals del segle XII. Carles Sánchez (Universitat Autònoma de Barcelona)
12.45 h Les pintures murals gòtiques de Santa Maria. Cèsar Favà (Museu Nacional d'Art de Catalunya)
13.30 h Debat
14.00 h Pausa. Dinar
15.30 h L'esplendor retrobada: els retaules Major de Sant Ruf i el de la Mare de Déu del Roser. Gemma Ramos (Museu de Terrassa)
16. 15 h La redescoberta de Santa Maria de Terrassa. De mossèn Arnella a l'actualitat: estudis, restauracions i arrencaments. Domènec Ferran (Museu de Terrassa)
17.00 h Debat
17.30 h Visita comentada a la Seu d'Ègara. Durada: 1.30 h

Activitat gratuïta. Aforament limitat.

Informació al 93 739 70 72, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h.

Inscripcions:

  • Termini d'inscripcions: del 5 al 27 de setembre
  • Cal inscripció prèvia.  

Organiza: Museu de Terrassa                                                                     

Amb la col·laboració de: Magistri Mediterranei HAR2015-63883-P, Universitat Autònoma de Barcelona i Parròquia de Sant Pere.

Fullet III Jornada Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara