Josep Soler i Palet al seu despatx"Gabinet de col·leccionista"

Acte d'inauguració: dimecres 28 de juny del 2017, a les 18.30 h

L'exposició es pot visitar del 29 de juny del 2017 al 25 de març del 2018

Lloc: Sala del Tinellet. Castell Cartoixa de Vallparadís

La política d'exposicions temporals del Museu de Terrassa té com a principal objectiu l'exhibició gradual del fons no exposat permanent. 

Un ampli ventall d'objectes, de tipologia diversa, donen a conèixer les primeres peces del fons del Museu de Terrassa. En bona part provenen de col·leccions privades com per exemple la de Mossèn Tatcher o Josep Soler i Palet. 

Camafeu. Segle XIX. Àgata. MdT 469El primer museu local, embrió del Museu de Terrassa, estava format íntegrament per la col·lecció privada de Josep Soler i Palet, historiador, col·leccionista, escriptor, periodista, polític, músic i activista social i cultural que també va cedir a la ciutat la seva casa pairal.

S'exposen més de cinc-centes peces de tipologia ben diversa: monedes, fòssils, minerals, imatgeria religiosa, pintura antiga, estampes i gravats, reliquiaris, rosaris, camafeus, crucifixos, exvots, agulles de pit, botons, medalles, piques beneiteres, trofeus de caça, postals, programes de mà, goigs, escuts heràldics, cromos i postals... 

Gabinet de col·leccionista s'estructura en dos àmbits: en un primer, es mostren un gran nombre d'objectes susceptibles de ser col·leccionats, presentats seguint els criteris d'acumulació propis dels gabinets de curiositats; i el segon, integrat exclusivament per peces de la col·lecció privada del prohom terrassenc, Josep Soler i Palet.

Crucifix. Segle XIV. Obra seriada de taller europeu, potser de procedència castellana dins del repertori propi de l'art gòtic. Aram. MdT 1547L'espai didàctic de l'exposició posa de manifest que el col·leccionisme és una afició molt estesa i que al llarg de les nostres vides tots hem atresorat objectes ben diversos: còmics, cromos, xapes de cava, bolígrafs, segells, discos, calendaris, soldadets de plom, monedes, caganers, minerals, discos, sobres de sucre, rellotges, segells, imants, ninots...

Per una banda, es convida a grans i a petits a escriure en una nota quins objectes han col·leccionat al llarg de la vida i a penjar-la en un dels murs. L'ésser humà té el desig de col·leccionar i recopilar objectes i elements que el fan reviure històries passades. Amb aquest exercici, podrem veure què col·lecciona una persona, revelant bona part de la seva identitat: què li agrada, quins valors defensa, les seves aspiracions o desitjos, etcètera.

Capses de records elaborades pels infants participants en els tallers d'estiuPer una altra banda, es programaran sis sessions d'un taller familiar per a infants de 6 a 12 anys: Crea un univers de records personals.

La idea és que elaborin una capsa de records amb els seus objectes personals (fotografies, petxines, cromos...). Capses que es convertiran en autèntics tresors màgics, en una veritable obra d'art. Aquestes peces s'exposaran durant un temps. L'activitat permetrà, a més, descobrir a l'artista nord-americà Joseph Cornell (1903-1972) que va recopilar objectes de tendes i llibreries de vell pels quals se sentia fascinat i que combinava per crear un món de memòria personal.

Aquests tallers, d'una hora de durada, tindran lloc els següents diumenges, a les 11 del matí: 24 de setembre del 2017, 29 d'octubre del 2017, 26 de novembre del 2017, 28 de gener del 2018, 25 de febrer del 2018, i 25 de març del 2018.

Preu: 2 € per persona

Els infants han d'estar acompanyats, en tot moment, per una persona adulta.

Places limitades. Inscripcions:

  • A la consergeria del Castell Cartoixa de Vallparadís
  • Al telèfon 93 739 70 72, de dilluns a divendres, de 9 a 14 h
  • A l'adreça electrònica: museudeterrassa@terrassa.cat

El Museu es reserva el dret d'anul·lar alguna sessió si no s'arriba a un mínim d'inscripcions.

En els propers mesos el Museu presentarà el catàleg de la mostra en format de llibre electrònic que es podrà descarregar gratuïtament des del web del Museu de Terrassa i des de les plataformes iBookstore i Google Play.