Detall d'una làpida funerària del Cementiri Municipal de Terrassa

El Museu de Terrassa participa en la producció d'exposicions itinerants relacionades amb el patrimoni funerari, gràcies al patrocini de la Societat Municipal de Serveis Funeraris de Terrassa.

Les exposicions es presenten al voltant de la celebració de Tots Sants i es poden visitar a l'entrada del Cementiri Municipal de Terrassa (Carretera de Montcada, 789). I, a posteriori, itineren per altres espais de la ciutat.

Per complementar l'activitat es programen visites per explicar el cementiri i destacar-hi els elements relacionats amb la mostra.

Família Tapiolas. Arcàngel del judici final de Miguel Ros i Orta (1944)

del 16 d'octubre a l'1 de novembre

Exposició "El simbolisme de l'escultura exempta funerària"

Lloc: Complex Funerari de Terrassa (Carretera de Moncada, 789). La mostra se situa en l'entrada del Cementiri.

Autobús L1 o LH.

Horari: de 9 a 17.30 h

Ho organitza: Funerària de Terrassa SA. Guió i producció de l'exposició: Museu de Terrassa.

La burgesia terrassenca de la postguerra va propiciar la seva conjunció amb artistes de la pedra i del metall, proliferant una estatuària funerària variada en la seva expressivitat.

L'escultor aconsegueix el domini de la matèria, marbre i bronze, sent capaç de donar-li el simbolisme religiós i l'expressivitat de dolor per la mort de l'ésser estimat.  Amb la figura de l'àngel i, sobretot, la figura femenina s'arriba al punt més àlgid de càrrega emocional a l'hora d'expressar la nostàlgia pels familiars absents.

L'expressió més dramàtica és exclusiva de la representació de la crucifixió.

El cementiri de Terrassa aplega un nombre d'escultures en marbre i bronze que reflecteixen aquest moment prolífic de l'art escultòric a la nostre ciutat. Les obres de Carles Armiño, Josep Llimona, Miquel Ros, Josep Llopart, Subías i E. Bosch simbolitzen un diàleg entre els vius i els morts, i sobretot de la fragilitat de la vida.

Família Carreras. L'arcàngel de la reconciliació. Detall. Autor: Bronzes Jordà (c. 2000)El diumenge 22 d'octubre a les 11 del matí es realitzarà una visita comentada gratuïta "El simbolisme de l'escultura exempta funerària" de 2 hores de durada. 

El recorregut descobreix les escultures en pedra, marbre i bronze que reflecteixen aquest moment prolífic de l'art escultòric a la nostra ciutat. Ens aproparem a obres de Carles Armiño, Josep Miret i Miquel Ros, a la dècada dels anys quaranta del segle XX, i les escultures de factoria de Subías Berlinghieri, Hermanos S.A. i Bronzes Jordà, S.L., a les acaballes del segle XX. Totes elles simbolitzen el diàleg entre els vius i els morts, i posen de manifest la fragilitat de la vida.

Els artistes escultors i les seves obres amb missatges codificats per a la nostra salvació són els protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre patrimoni artístic funerari. Recorregut proposat pel cementiri.

Ho organitza: Funerària de Terrassa SA. Amb la col·laboració del Museu de Terrassa.

Cal inscripció prèvia al telèfon 900 268 268 o a l'adreça electrònica funeraria@terrassa.cat

Altres exposicions:

Exhibició "Escultures per a l'eternitat" (2016) recull el testimoni dels escultors, artistes del marbre, de la pedra i del metall, protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre cementiri. Se centra en cinc exemples de grups escultòrics exempts on la pròpia sepultura conjuga una connivència de símbols on es transmet una forta càrrega de melangia i de religiositat. Recorregut proposat pel cementiri

Aquesta exposició es podrà visitar a:

  • del 23 d'octubre al 10 de novembre de 2017 a la bd4 (carrer Infant Martí, 183). Horari: dilluns de 16 a 20 h i de dimarts a dissabte de 10 a 13 h. i de 16 a 20 h. 

Mostra "L'art a les làpides" (any 2015) amb una selecció d'exemples en baix relleu aplicat a les làpides de nínxols. L'objectiu era conèixer els antecedents d'època romana, la tècnica, el simbolisme i els escultors, protagonistes d'un passeig original i exclusiu pel nostre cementiri. Recorregut proposat pel cementiri.

Aquesta exposició es podrà visitar a:

  • del 4 al 30 de desembre de 2017 a la bd6 (Rambla de Francesc Macià, 193). Horari: dilluns de 16 a 20 h. i de dimarts a dissabte de 10 a 13 h. i de 16 a 20 h.

Exposició "Un passeig pels mosaics del cementiri" (inaugurada l'any 2014). Explica els orígens, la tècnica, els mosaïcistes i l'inventari de les làpides i plafons de mosaic del cementiri local. Recorregut proposat pel cementiri

Exhibició "L'arqueologia de la mort" (2013). Un recorregut, des de la prehistòria a l'actualitat, dels costums i dels ritus funeraris del territori.