L'Ajuntament concedirà la Medalla de la Ciutat a Joana Biarnés

El Ple Municipal ha aprovat concedir aquesta distinció

Joana BiarnésEl Ple de l'Ajuntament de Terrassa celebrat el 21 de juliol va aprovar la concessió de la Medalla de la Ciutat a Joana Biarnés i Florensa, com a prova de reconeixement per la seva trajectòria cultural i professional dedicada al fotoperiodisme.

Joana Biarnés i Florensa (Terrassa, 1935) va ser la primera dona fotoperiodista professional de l'Estat espanyol. Filla de Rosa Florensa i del fotoperiodista esportiu Joan Biarnés, va col·laborar professionalment amb el seu pare, publicant el seu primer reportatge al diari Mundo Deportivo i, posteriorment, va estudiar a l'Escola de Periodisme de Barcelona.

L'any 1962 va fer un extens reportatge sobre les riuades a Terrassa i un altre a Barcelona per al diari Pueblo. Al cap de poc, el diari li va oferir d'anar a Madrid a treballar com a fotògrafa i ella va acceptar l'oferiment. Amb l'arribada de la democràcia, el diari Pueblo va tancar, i ella va treballar aleshores en diverses publicacions, com ABC i Blanco y Negro; i agències fotogràfiques: Sincro Press International, Heliopress, Contifoto, o Cosmopress.

Joana Biarnés va deixar la feina de premsa l'any 1985, en desacord amb l'estil sensacionalista que s'havia imposat a la professió. Amb el seu marit, el periodista Jean Michel Bamberger, va obrir el restaurant Ca na Joana a Eivissa, considerat un dels millors de les Illes. En jubilar-se es va tornar a instal·lar al Vallès, concretament a Viladecavalls, on resideix actualment. La Generalitat li va concedir la Creu de Sant Jordi l'any 2014, mentre que l'any 2016 va rebre el premi especial de la Junta de la Federació d'Associacions d'Editors de Premsa, Revistes i Mitjans Digitals per la seva trajectòria professional a la Nit de les Revistes i la Premsa en Català.

Proposta de medalla per a Àngels Poch

A la sessió plenària, el regidor de Cultura, Jordi Flores, també va elevar al Ple un prec proposant la concessió de la Medalla d'Honor de la Ciutat, a títol pòstum, a l'actriu terrassenca Àngels Poch. Arran aquest prec, es posarà en marxa el procediment per a la concessió de la Medalla, que ha de passar per l'elaboració d'un expedient, arran un decret d'Alcaldia. Posteriorment l'expedient s'elevarà al Ple per a la seva aprovació.

Àngels Poch i Comas (Terrassa, 1948 - 2015), va treballar al teatre, al cinema i a la televisió, concretament en sèries com Estació d'enllaç, La memòria dels cargols i Temps de silenci. Al llarg de la seva carrera va rebre diferents premis i reconeixements, com ara el Premi de la Crítica, el Butaca o el Margarida Xirgu.