Fins el dijous 30 de novembre la Plaça de les Teixidores (al costat de la Casa Baumann) acollirà l'exposició "Món Tanca", un projecte del col·lectiu Enmedio produït per l'Institut Català Internacional per la Pau. Aquesta mostra ofereix una reflexió sobre murs i fronteres, i la seva eficàcia divisòria, i explora maneres de subvertir la lògica de la separació i l'estigmatització.

El muntatge, composat de diversos cubs, vol donar a entendre que a seguretat és més important que la pau.  A més, l'exposició es complementa amb una edició de sis diaris que es combinen entre si per compondre una exposició fotogràfica. Quan es despleguen els diaris, es configuren sis fotografies de grans dimensions per una banda, i un pòster amb exemples d'accions creatives i reivindicatives per l'altra.

El mes d'octubre el Parc de Sant Jordi va acollir l'exposició del fotògraf Sergi Càmara "Refugiats, l'odissea cap a Europa", una mostra que dóna a conèixer les  rutes cap al continent europeu de moltes persones refugiades de procedència diversa que van a la recerca d'una nova vida, lluny dels conflictes bèl·lics que sacsegen els respectius països.

Amb les imatges captades per Sergi Càmara es poden visualitzar gran part del camí que han recorregut milers de persones refugiades que fugen amb determinació  de la barbàrie i el caos, patint  tota mena de riscos. 

Per altra banda, des del mes de març i fins al mes de novembre l'exposició "Refugiats" va recórrer les biblioteques i centres cívics de la ciutat.

Aquesta mostra desmenteix amb dades contrastades els missatges xenòfobs i rumors que s'escampen sobre la crisi de les persones refugiades. L'acció complementa la tasca de sensibilització que l'Ajuntament està duent a terme des del moment en què va esclatar aquesta crisi.

El contingut de l'exposició també ha servit per a l'edició d'una publicació, que pot consultar-se en aquest enllaç.

Anteriorment, el darrer trimestre del 2016 es van programar un seguit d'accions per donar a conèixer a la ciutadania la situació de les persones refugiades dirigides a tot tipus de públic. 

Podeu descarregar aquí el document amb tota la programació.

Totes aquestes accions formen part del  pla de sensibilització per a la ciutadania que s'està duent a terme aquest any 2016, per què es comprengui millor el concepte del refugi i aconseguir que tothom estigui el més informat possible d'aquesta situació.

Així, el primer trimestre de 2016 també van fer-se dues sessions informatives a càrrec d'entitats especialitzades en l'àmbit de les persones refugiades. L'objectiu era donar a conèixer el context de la crisi i les conseqüències que se n'han derivat per una banda i, per una altra, explicar com es gestionaria l'acollida a Catalunya en el cas que finalment arribin refugiats i refugiades al nostre país. Aquestes activitats van servir de pas previ a la constitució de la Taula Local per a les Persones Refugiades.

Pel que fa a altres accions anteriors, cal recordar que el mes de gener es va instal·lar a la Biblioteca del Districte 5 l'exposició "Contra vent i marea", promoguda per Amnistia Internacional. Amb anterioritat, el mes de desembre la Biblioteca Central de Terrassa va acollir la mostra "Diaris il·lustrats de persones refugiades", mentre que el mes de novembre va poder visitar-se al Vapor Universitari l'exposició "Síria, la paraula de l'exili", on gràcies a les fotografies de David González el visitant va acostar-se al drama de la crisi humanitària que està vivint el poble sirià.

Conferència SíriaAbans, el 17 de setembre de 2015 va organitzar-se una taula rodona a la Biblioteca Central de Terrassa amb el títol "La crisi dels refugiats de Síria: causes i conseqüències", amb la participació de representants del Comitè Català de l'ACNUR, de la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat i de Creu Roja Catalunya.

Finalment, cal destacar les diverses activitats que es duen a terme en diferents centres educatius de la ciutat per donar a conèixer als més joves la problemàtica de ser una persona refugiada. En aquest sentit es compta amb el monitoratge del Comitè Catala de l'ACNUR i empreses especialitzades en l'educació de valors.