Terrassa viurà la Gran Festa del Pa per reivindicar l'ofici artesà dels forners en un ambient lúdic

La plaça de la Torre del Palau acollirà novament dissabte, 21 d'octubre, activitats per a tota la família

La plaça de la Torre del Castell Palau acollirà dissabte, 21 d'octubre, la segona edició de la Gran Festa del Pa, de les 17 a les 19 h, una celebració infantil organitzada per l'Ajuntament i el Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca. Aquesta festa familiar neix en el marc del Dia mundial del Pa, que es commemora avui, 16 d'octubre, i vol reivindicar el valor del pa tradicional, un aliment bàsic en la dieta mediterrània i fonamental per a qualsevol dieta equilibrada al llarg de totes les etapes de la vida, així com l'ofici artesà dels forners.

El tinent d'alcalde i regidor de Comerç, Xavier Cardona, destaca que «volem reivindicar l'ofici artesà dels forners i tornar a apropar aquest sector a la població. Volem fer arribar el missatge de la necessitat de seguir consumint pa tradicional i de qualitat, elaborat per fleques i pastisseries de confiança i que segueixen els estàndards de qualitat». Cardona assegura que «aquesta festa popular de ciutat suposa un incentiu per a un sector comercial de la ciutat que pateix les conseqüències de l'encariment de les matèries primeres, bàsiques per a l'elaboració dels seus productes, així com de la inflació i la reducció de despesa de les famílies».

El pa de qualitat forma part de la dieta mediterrània, però ha anat perdent terreny a favor d'altres tipus de menjars. Aquest acte vol promocionar els beneficis del pa i la importància d'augmentar el consum d'aquest aliment saludable. Les fleques i pastisseries del Gremi, amb més de 30 establiments repartits per tot Terrassa, garanteixen una oferta de qualitat a la ciutat.

Accions com aquesta festa evidencien que hi ha un teixit de fleques que treballa per fer-se visible en un escenari complex, en el que la manca de relleu generacional és un dels reptes més freqüents en els negocis més longeus. Des del Servei de Comerç es treballa, junt amb el teixit associatiu, per detectar necessitats i amenaces, promovent i donant suport a diverses iniciatives, com el projecte de Reempresa, indicat en els casos en què el relleu generacional resulta el principal motiu de tancament d'un negoci. 


Activitats

La festa, conduïda pel músic i animador Miqui Giménez, proposarà diferents activitats, especialment adreçades als més petits. Començarà amb contacontes, a càrrec de l‘Associació Vet aquí que, en dues sessions, a les 17 h i les 18 h,  explicarà el conte original escrit per l'ocasió pel  contacontes Toni Massagué i el seu equip. Entre conte i conte, serà el torn del berenar tradicional de pa amb xocolata. Aquest any, com a novetat, també hi haurà un pintacares, a càrrec de Walter Capdevila. I l'acte s'acabarà amb el sorteig de premis entre els dibuixos que els nens i les nenes hauran lliurat als establiments agremiats o al mateix lloc de la festa.


Una festa amb història

A inicis dels anys 90, a la plaça Vella ja es va celebrar una Festa del Pa. El Gremi de Flequers va organitzar l'última setmana d'octubre del 1990 la ‘III Setmana del Pa', amb l'objectiu de promocionar aquest producte i les seves varietats. Així, el 27 d'octubre de 1990, els flequers van aixecar una particular Torre del Palau de pa al centre de la plaça Vella, que es va il·luminar coincidint amb l'obertura de l'estand que el gremi havia instal·lat a la mateixa plaça per distribuir pa de totes les varietats i de forma gratuïta. La torre feia 5 m d'alçada i un diàmetre d'1,5 m, recoberta amb 300  kg de pa sec.