Xerrada: Cap a Una Tinença Responsable

Divendres 7 de juny, a l'Espai Fundació La Caixa, es va fer una xerrada organitzada per l'Oficina d'Informació a la Gent Gran. Van assistir-hi 27 persones, entre les quals hi havia el regidor Noel Duque, 5è. Tinent d'Alcalde de l'àrea de Acció Social i Cicles de la vida, i regidor de  Serveis Socials, Famílies, Benestar Emocional, Infancia i Adolescència, Joventut i Benestar Animal.

La conferenciant, la doctora veterinària Elena Albertí, va estar parlant de moltes coses molt importants per afavorir una bona relació entre les persones i els seus animals de companyia. 

Resum de la xerrada en idees clau:

 • Es parla del Manual PATRAC (Plan de actuaciones para una tenencia responsable de animales de compañía) Té com a objectiu fomentar la tinença responsable.
 • La tinença responsable comença molt abans de tenir un animal. Cal ser conscients abans d'assumir la responsabilitat de quina és la nostra situació personal (física, emocional, cognitiva y econòmica), si tenim espai i condicions adequades a casa i si disposem del temps.
 • És important que la persona que serà la propietària esculli l´animal, tenint en compte tots els factors i característiques d'aquest, i l'encaix amb qui serà la persona propietària
 • S'expliquen les causes principals d'abandonament
 • Es parla de la importància de comprendre el llenguatge dels animals. Per això és clau: evitar el problema, preguntar i ser prudents i respectar sempre l´animal. Es donen pautes per entendre què vol comunicar l´animal, fixant-se en el cap, el cos i la cua. Segons la seva postura dona informació respecte què li passa.
 • S´ha parlat de les «postures d´apaivagament». Senyals de situacions incòmodes per als animals o estressants.

Informacions importants de les ordenances municipals que s'han destacat:

 1. Està sancionat que els animals de companyia facin les seves necessitats al carrer i no es recullin. Està prohibit que facin el pipí en les façanes o mobiliari públic. L'Ajuntament posa moltes multes diàries per comportaments incívics en aquest sentit.
 2. Els animals han d'estar censats i portar obligatòriament el xip identificatiu, on consta el lloc on viuen i telèfon de la persona propietària.
 3. És obligatori que els gossos vagin lligats.
 4. Els gossos considerats perillosos, i els seus creuaments, han de portar obligatòriament morrió, però ha de ser adequat a la seves característqiues (no tenen el mateix nas un bòxer que un pastor alemany), també hi ha altres obligacions que els amos han de conèixer.
 5. S'informa que hi ha 14 pipi-cans a la ciutat, tothom que viu a Terrassa té un pipi-can a menys d'un quilòmetre de casa seva.
 6. S'està lluitant des dels col·legis veterinaris per baixar l'IVA dels medicaments i tractaments per als animals.

Per últim, s'informa que des de l'any 2019 l'Ajuntament ha creat una nova regidoria de Benestar Animal, amb l'objectiu de treballar per la convivència entre persones i animals, vetllar pels drets i els deures que se'n deriven, així com lluitar contra el maltractament animal i a favor de la sensibilització en la tinença responsable.