27 09 20223

L'Ajuntament iniciarà els treballs per netejar i conservar un tram urbà de la riera del Palau

L'Ajuntament iniciarà el proper mes d'octubre els treballs de neteja i manteniment d'un tram de la riera del Palau, al seu pas pel barri de La Cogullada, en una zona compresa entre els jutjats i el gual de l'autopista C-58. Aquest projecte és un dels finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) dins el pla d'ajuts de 2022 per facilitar que els ens locals puguin fer tasques de manteniment i conservació de lleres urbanes de rieres i torrents, amb la finalitat de minimitzar el risc de possibles riuades i millorar, així, el flux de l'aigua en cas d'avinguda. La subvenció atorgada és de 79.682,98 euros.

Seguir llegint

22 09 2023

L'Ajuntament impulsa el reciclatge de roba i calçat amb la campanya ‘Treu-te la roba'

Del 7 d'octubre al 18 de novembre, l'Ajuntament posa en marxa la nova campanya ‘Treu-te la roba', en col·laboració amb les empreses d'inserció Eco Inserció, encarregada de la recollida i gestió d'aquesta fracció, i Fundació Formació i Treball, responsable de la instal·lació dels contenidors. L'objectiu és augmentar la conscienciació ciutadana sobre la necessitat de reciclar i reaprofitar les peces tèxtils i el calçat en desús. A més, les persones participants podran optar a una bonificació de la taxa de residus municipal.

Seguir llegint

21 09 2023

Ajuntament, gremis i entitats presenten «Del Camp a la Taifa», nova Fira de pagesia i cuina de proximitat de Terrassa

L'Ajuntament de Terrassa impulsa, en col·laboració amb el Gremi empresarial d'Hostaleria de Terrassa i comarca, la Fundació Terrassenca Sant Galderic, l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, Barri Futur, Comunalitat Urbana de Terrassa, Festa Pagesa i els gremis, entitats i associacions de Terrassa Gastronòmica, la Fira de pagesia i cuina de proximitat de Terrassa "Del Camp a la Taifa".

Seguir llegint

08 09 2023

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat 2023/24 inclou 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària

La majoria de centres educatius de Terrassa han incorporat al seu currículum el Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que cada curs ofereix l'Ajuntament a través del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat.

El programa compta enguany amb un total de 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària, dels quals quatre són nous; a més de cinc visites guiades a les instal·lacions ambientals i nou activitats per conèixer l'Anella Verda.

Seguir llegint

07 08 2023

El consum d'aigua domèstica a Terrassa baixa dels 100 litres per persona i dia

En el segon trimestre de l'any, el consum mitjà d'ús domèstic a Terrassa ha estat de 99,61 litres/habitant/dia, una xifra inferior a la del primer trimestre d'aquest mateix any, quan el consum estava en 101,18 litres. El consum total d'aigua a la ciutat, que té en compte l'àmbit domèstic, el comercial, l'industrial i el municipal, ha baixat a una mitjana diària de 37.181.000 litres durant el mes de juny, quan la mitjana diària corresponent a tot el 2022, va ser de 40.323.000 litres. Els barris on s'ha produït un major descens han estat els de Sant Llorenç, Montserrat, Torre-sana, Vilardell, l'Antic Poble de Sant Pere, Vallparadís, Plaça Catalunya-Escola Industrial, Cementiri Vell, Can Palet, Can Jofresa i el Centre.

Seguir llegint

19 07 2023

L'Ajuntament cedeix a Biciclot més d'un centenar de bicicletes abandonades perquè siguin reutilitzades

L'Ajuntament de Terrassa ha fet aquest matí, a la deixalleria de Can Casanoves, el vuitè lliurament de bicicletes abandonades a Biciclot, una entitat sense ànim de lucre que promou l'ús d'aquest mitjà de transport sostenible.En aquesta ocasió s'han cedit de manera gratuïta més d'un centenar d'unitats que estaven dipositades en les deixalleries municipals de Can Casanoves o Can Barba i en el dipòsit de la Policia Municipal. L'acte ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, i del cap de producció de Biciclot, Marcel Jobal Comas.

Seguir llegint

19 06 2023

Les comunitats energètiques centren la Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Terrassa participa en una nova edició de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, que tindrà lloc des de demà dimarts, 20 de juny, fins dijous, dia 22, amb el lema «Ara és l'hora de compartir l'energia renovable!». L'objectiu de l'edició d'enguany és divulgar la importància de les comunitats energètiques, en un context d'emergència climàtica com l'actual, on cal anar cap a un model energètic més net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. 

Seguir llegint

05 06 2023

«Salut i microplàstics» és el lema de la 32 Setmana del Medi Ambient, que se celebrarà del 5 a l'11 de juny

L'augment de residus plàstics i la seva difícil degradació han provocat que els microplàstics siguin presents al medi, especialment, en mars i oceans. La 32 Setmana del Medi Ambient vol remarcar la seva importància per la possible repercussió que poden tenir en la salut de les persones i ha triat el lema «salut i microplàstics» com a eix central d'una programació, que començarà el divendres, dia 2 de juny i finalitzarà el dimecres, dia 14.

Seguir llegint

30 05 2023

L'Ajuntament promou una campanya per conscienciar la ciutadania sobre la sequera, amb punts d'informació itinerants

Davant la situació d'excepcionalitat per sequera que es troba la ciutat des del passat mes de març, l'Ajuntament i l'empresa municipal Taigua han iniciat aquesta setmana una campanya informativa per conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat d'adoptar mesures preventives i d'estalvi per afrontar la sequera. Aquestes informacions exposen la necessitat d'un canvi en els hàbits de consum, el compliment de les restriccions i prohibicions vigents, i les afectacions en els usos agrícoles i industrials, en el reg de patis i jardins, i en les piscines, en l'estat d'excepcionalitat.

Seguir llegint

25 04 2023

El Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) inicia aquest cap de setmana el seu programa d'activitats de lleure

La programació del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) d'aquest any recull les activitats gratuïtes, que se celebraran des d'aquest mes d'abril i fins al novembre. Enguany es presenten un total de vuit propostes lúdiques, pensades per a un públic infantil i familiar, amb la intenció de donar a conèixer els entorns de Bonvilar, de gran valor ecològic i social, com també l'Anella Verda. Totes les activitats tenen places limitades i cal inscripció prèvia.

Seguir llegint

30 03 2023

La Diputació de Barcelona proposa ampliar el Parc en prop de 6.000 hectàrees de 8 municipis

La Diputació de Barcelona treballa en l'ampliació dels límits actuals del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac  en els municipis de Terrassa, Matadepera, Vacarisses, Viladecavalls, Castellbell i el Vilar, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rellinars i Sant Vicenç de Castellet. La proposta contempla incrementar en un 42% la superfície protegida, ja que es passaria de les  5.852,90 ha actuals a les 13.693,78  que planteja la Corporació Provincial. En aquest cas, Terrassa passaria de  tenir 763 ha protegides a un total de 1.740 ha.

Més informació a la web de la Xarxa de Parcs

28 03 2023

Sessió sobre plaques fotovoltaiques adreçada a empreses

Cartell de la sessió informativaEl regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, obrirà dimarts, dia 28 de març, la sessió informativa que han organitzat l'Ajuntament i la Cecot,  en col·laboració amb  la Diputació de Barcelona, per donar a conèixer les comunitats energètiques, els sistemes d'autoconsum compartit i impulsar, així, la instal·lació d'energies renovables a les cobertes de les empreses de la ciutat.

Programa de la sessió d'autoconsum 

25 03 2023

Terrassa reitera el seu compromís amb L'Hora del Planeta 2023 apagant el llum de quatre edificis i monuments municipals

Demà, de 20.30 a 21.30 h, les façanes de l'Ajuntament, el Castell Cartoixa de Vallparadís, la xemeneia de la Bòbila Almirall i el monument de la Dona estaran a les fosques.

Terrassa se suma, un any més, a L'Hora del Planeta, la iniciativa solidària promoguda pel Fons Mundial per a la Natura (World Wide Fond for Nature, WWF-Adena) que proposa fer el gest simbòlic d'apagar el llum de 20.30 a 21.30 h per conscienciar sobre el problema del canvi climàtic.

Seguir llegint

22 03 2023

Taigua es traslladarà abans de finals d'any a la seva nova seu social, al barri del Segle XX

Taigua començarà a finals d'any les tasques de trasllat des de l'actual seu social que té, al carrer de la Societat, 30, per anar a les noves instal·lacions, ubicades al carrer del Pare Font, al barri del Segle XX. Un canvi que es fa necessari un cop ha finalitzat el contracte de lloguer amb l'anterior concessionària del servei. L'empresa municipal ha llogat per 15 anys una nau situada al carrer del Pare Font, 165, i ara tot just es començarà a condicionar per ubicar-hi les oficines, el taller, l'aparcament per a la flota de Taigua i la resta d'instal·lacions. 

Seguir llegint

20 03 2023

El Ple debatrà l'aprovació definitiva del Pla Municipal d'Emergència en Situació de Sequera

El Pla Municipal d'Emergència en Situacions de Sequera a Terrassa (PE) determina i planifica en detall totes les mesures que cal emprendre davant de cada escenari d'avís (prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència) que decreti l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). La Comissió informativa de Territori i Sostenibilitat ha aprovat avui elevar al Ple de març l'aprovació definitiva d'aquest document, un cop aprovat inicialment el gener de 2021 i sense rebre cap al·legació. Aquest pla ha comptat amb  la participació de l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), que forma part del Comitè de Sequera juntament amb tots els Serveis municipals implicats, i l'informe favorable de l'ACA, de juliol de 2022. 
Seguir llegint

06 03 2023

L'Ajuntament es prepara per adequar-se a l'estat d'excepcionalitat per sequera

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar la setmana passada el decret pel qual s'estableixen mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional en l'àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya. Aquesta setmana s'aplicarà l'estat d'excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat, al qual pertany Terrassa, perquè els seus embassaments estan per sota del 30% de la seva capacitat. Aquesta mesura afecta prop de 6 milions d'habitants i un total de 224 municipis de Catalunya.

Seguir llegint

21 02 2023

L'Ajuntament comença les obres per adequar el camí que connectarà els trams 2 i 3 de l'Anella Verda

L'Ajuntament ha iniciat aquesta setmana les obres de millora de la connexió entre els trams 2 i 3 de l'Anella Verda. Es tracta d'arranjar 154 metres de camí que circula en paral·lel a la carretera de Rellinars. Un itinerari que enllaça el final del tram 2, a Ca n'Amat de la Muntanya, amb l'inici del 3, en el camí a Can Font de Gaià.  Els treballs van a càrrec de l'empresa Extrayse SL i tenen un pressupost d'adjudicació de 44.182,64 euros.

Seguir llegint

15 02 2023

L'Ajuntament opta a una subvenció dels fons Next Generation per fer la transició digital a la xarxa d'abastament i sanejament d'aigua

L'Ajuntament de Terrassa ha tramitat una sol·licitud de subvenció al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per optar als ajuts Next Generation del «Proyecto Estratégico para la Recuperación y la Transformación Económica de Digitalización del Ciclo del Agua» (PERTE), aprovat pel govern de l'Estat.  Terrassa ha presentat el  Projecte de Transició Digital i Millora en l'Eficiència del cicle de l'aigua, que busca millorar l'eficiència hidràulica i energètica de tot el cicle integral de l'aigua a través de la sensorització i la digitalització del servei d'abastament i clavegueram. 

Seguir llegint

09 02 2023

Finalitza el servei de la flota d'observadors ambientals d'ús compartit

Reby, l'empresa que gestiona el servei de la flota mòbil d'observadors ambientals sostenible, formada per bicicletes, motos i patinets elèctrics d'ús compartit, que també mesura la contaminació atmosfèrica a la Terrassa, ha comunicat el cessament del servei a la ciutat degut a canvis societaris de l'empresa gestora. També cessarà el servei a altres ciutats on també hi estava operant. 

Seguir llegint

26 01 2023

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST) comptarà amb la participació de 8.500 alumnes

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST), que se celebra des d'ara i fins al maig, l'organitza l'Ajuntament per proporcionar a les escoles els recursos necessaris per respectar el medi ambient. Enguany, els centres han sol·licitat un total de 333 activitats, de les quals 303 estan pensades pels cicles d'infantil i primària i 30 per a secundària. 

Seguir llegint

20 01 2023

L'Ajuntament habilita el pagament dels rebuts de Taigua amb Bizum a través de la seva pàgina web

L'empresa municipal Taigua ofereix des d'aquest mes de gener l'opció de pagar les factures i rebuts online a través de Bizum, el sistema de pagament immediat a través dels telèfons mòbils. Aquesta modalitat s'afegeix a la targeta de crèdit en les opcions de pagament en línia i és vàlida per a les factures i rebuts que no estiguin domiciliats directament a les entitats bancàries i per a les cartes de reclamació derivades de les factures domiciliades impagades.

Seguir llegint

19 01 2023

Recomanacions davant les baixes temperatures

Aquestes són algunes recomanacions de Taigua en cas de gelades a les canonades:

  • "Abrigueu" i aïlleu els comptadors, sobretot si són individuals, amb papers de diari, llana de fibra de vidre o altres materials aïllants
  • Deixeu una aixeta oberta amb un petit rajolí d'aigua corrent durant la nit. Aprofiteu per recollir l'aigua a les banyeres o, també, en els cubells perquè d'aquesta manera la podreu aprofitar.
  • En cas de rebentament d'alguna canonada interior o bé del comptador, tanqueu ràpidament, alguna de les aixetes de pas, sigui del mateix comptador o de la instal·lació general de l'habitatge. Cal avisar un instal·lador autoritzat per a la reparació de l'avaria o a TAIGUA en cas que no es pugui tancar l'aigua pels seus propis mitjans o l'avaria sigui del comptador.
  • En cas que es geli la canonada d'aigua o el comptador, però no hagin arribat a rebentar, es pot intentar abocar aigua calenta o projectar aire calent per a restablir el servei, ja que la incidència, en la majoria dels casos, es troba a les instal·lacions interiors i no a la xarxa de distribució.
  • Passada l'onada de fred, cal revisar les instal·lacions interiors per comprovar que no hi hagi cap fuita i que es troben en bon estat.
  • Per norma general, si no s'ha de consumir aigua durant un període llarg de temps, millor tancar la clau de pas.

19 01 2023

L'Ajuntament instal·la 26 plaques fotovoltaiques d'autoconsum compartit en un edifici de lloguer social del barri de Ca n'Anglada

L'Ajuntament de Terrassa segueix impulsant la instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum en els edificis municipals. Als més de 2.000 mòduls repartits en una vintena d'immobles corporatius, culturals, socials, educatius, etc, se suma ara un edifici d'habitatges de lloguer social, propietat de la Societat Municipal de l'Habitatge.

Seguir llegint

17 01 2023

L'alcalde activa en alerta el Pla d'Emergència Municipal per risc de fortes ventades a la ciutat

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat en alerta el Pla d'Emergència Municipal davant la previsió de forts vents durant el dia d'avui a la ciutat, atenent els avisos enviats pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i d'acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya, amb risc alt avui dimarts fins a les 19 h, i moderat fins les 7 h de demà dimecres.

Seguir llegint

04 01 2023

Entra en vigor la nova ordenança d'ús públic de l'Anella Verda

L'Anella Verda compta, des d'avui, amb una normativa municipal pròpia que ordena la freqüentació, els usos i l'exercici de les activitats que fa la ciutadania pel que fa a l'esport, el turisme, l'educació i el lleure, entre d'altres. La nova ordenança d'ús públic afecta a tot el sòl no urbanitzable i, transitòriament, també els sectors perimetrals pendents de desenvolupament, i s'alinea amb la normativa actual del Parc Natural de Sant Llorenç, que ja compta amb un pla d'usos propi de la Diputació de Barcelona.

Seguir llegint

23 12 2022

L'Ajuntament convida la ciutadania a celebrar un Nadal sostenible

Les festes nadalenques és l'època de l'any en què hi ha més consum, es generen més residus i augmenta la despesa d'energia. En aquestes dates, les deixalles augmenten un 3%  respecte la resta de l'any i, pel que fa a les diferents fraccions, es recull un 45% més de vidre; un 23% més de paper i cartró i un 5% més d'envasos lleugers, segons dades del  Consorci per  a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Per aquest motiu, l'Ajuntament convida la ciutadania a ser conscients sobre la importància del reciclatge, el consum responsable, l'aprofitament alimentari, la mobilitat sostenible i l'eficiència energètica, entre altres aspectes. Els consells i suggeriments es difonen aquests dies des de les xarxes socials corporatives i, també,  des de la web municipal.

Seguir llegint

14 12 2022

L'Ajuntament impulsa un projecte al Polígon Industrial de Can Petit perquè les empreses apostin per les energies renovables

L'Ajuntament ha convidat les empreses situades al Polígon Industrial de Can Petit a participar en un projecte que vol incentivar l'autoconsum compartit d'energia i la creació d'una comunitat energètica. Una consultora especialitzada analitzarà la capacitat que tenen les cobertes de les empreses que col·laborin perquè es puguin instal·lar mòduls fotovoltaics i produir electricitat, avaluarà les necessitats i demandes d'energia i estudiarà si poden compartir-la amb altres empreses del polígon. Es tracta d'un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Seguir llegint

02 12 2022

Campanya "Mercats sostenibles"

El regidor d'Arquitectura i Urbanisme, Medi ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, i la regidora de Comerç i Mercats, Jennifer Ramírez, han entregat avui els diplomes acreditatius a l'alumnat de tercer d'ESO de l'escola Vedruna Vall, participant en la segona edició de la campanya 'Mercats sostenibles: adeu als envasos de plàstic d'un sòl ús'. L'acte, celebrat al Mercat de la Independència, ha comptat també amb la presència de Núria Gabernet i Xavi Torrent, de la Diputació de Barcelona.

Seguir llegint

02 12 2022

Declaració de l'AMEP

El regidor d'Arquitectura i Urbanisme, Medi ambient i Sostenibilitat i Energia de l'Ajuntament de Terrassa i president de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública de (AMEP), Carles Caballero; acompanyat del secretari i regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, van presentar ahir dijous, en roda de premsa, la Declaració dels municipis i entitats per l'energia pública de l'entitat.

Seguir llegint

30 11 2022

Terrassa participa en la 2a edició de la campanya ‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d'un sol ús'

Terrassa participa per primera vegada en la la campanya ‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d'un sol ús', impulsada des de la Diputació de Barcelona, que compleix la seva segona edició i s'emmarca dins el projecte educatiu d'Aprenentatge i Servei (ApS). Ho fa a través l'escola Vedruna Vall, que forma part de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST) i del Mercat de la Independència. 

Seguir llegint

 


 

29 11 2022

Terrassa activa les mesures d'estalvi per adaptar-se a la fase d'alerta per sequera decretada pel Govern

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), després de revisar la situació de la sequera a les conques internes, ha declarat l'entrada en la fase d'alerta hidrològica al sistema Ter Llobregat, ja que els seus embasaments (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) s'han situat al 33% de la seva capacitat. L'entrada en aquest escenari va entrar en vigor divendres, 25 de novembre, amb la publicació en el DOGC de la resolució del director.

Seguir llegint

28 11 2022

Jornada Ecofòrum'22

El Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa organitza la Jornada "Reptes per afrontar el canvi climàtic: Els impactes ambientals del tèxtil" dins del marc de l'Ecofòrum 2022, que se celebrarà el dia 28 de novembre a la Sala d'Actes del Vapor Universitari de Terrassa (carrer de Colom, 114. 08222 Terrassa).

18 11 2022

Congrés Som Elèctrics

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, LLuïsa Melgares, s'han reunit avui les representants de l'organització del Congrés Som Elèctrics, Sol Roig i Lluïsa Manyosa, que han presentat la setena edició del congrés. La reunió ha tingut lloc a la seu d'Alcaldia de l'Ajuntament.

Seguir llegint