El consum d'aigua domèstica a Terrassa baixa dels 100 litres per persona i dia

L'Ajuntament de Terrassa ha dut a terme, durant els mesos de juny i juliol, una campanya, definida conjuntament amb TAIGUA i l'Observatori de l'Aigua de Terrassa, per conscienciar la ciutadania de la necessitat d'adoptar mesures d'estalvi, quotidianes i senzilles, per afrontar la sequera que viu Catalunya des de fa mesos i, també, per informar de les restriccions marcades per la Generalitat. Des del 2 de juny i fins el passat dissabte, 5 d'agost, es van instal·lar a la via pública punts informatius que, durant aquestes setmanes, han anat canviant d'ubicació, passant per la placeta de la Font Trobada; els parcs de Vallparadís i de Sant Jordi; les places dels Drets Humans; de Lluís Companys; de Primer de Maig i del Progrés; els mercats municipals del Triomf i de la Independència i el Parc Vallès. També, els dimecres s'ha pogut veure una carpa informativa al Mercadal de Martí l'Humà, a l'avinguda de Béjar.

A més s'han editat 4.000 díptics, que les informadores ambientals han anat repartint i explicant, amb consells i suggeriments sobre com cada persona pot estalviar aigua a casa seva. Per al tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, s'ha aconseguit un dels principals objectius de la campanya: «en el darrer trimestre finalment hem trencat la barrera dels 100 litres per persona i dia. I ho hem aconseguit perquè cadascú de nosaltres hem estalviat 1,5 litre d'aigua al dia, que és el mateix que conté una ampolla envasada. Una xifra que, d'entrada, ens pot sonar a petita o poc significativa, però que, quan sumem l'estalvi de totes les persones de Terrassa, 225 mil habitants, representa reduir cada dia 448.000 litres d'aigua».

Durant la campanya, més de 1.160 persones han estat informades a peu de carrer sobre l'estat d'excepcionalitat en què es troba una gran part de Catalunya des de fa cinc mesos, per la manca de pluges i les escasses reserves d'aigua. Un missatge que, durant aquestes setmanes, s'ha reforçat també a través de la web municipal https://www.terrassa.cat/consells-d-estalvi-d-aigua i de les xarxes socials municipals, per incidir en la importància de fer un consum d'aigua solidari i corresponsable, la necessitat de reduir la despesa i el consum i contribuir, així, a generar un estalvi col·lectiu que equilibri les reserves actuals.

Una altra de les accions ha estat l'edició de 8.000 cartells, que s'han distribuït en edificis plurifamiliars d'habitatges, comerços, centres cívics, biblioteques, centres d'assistència primària, biblioteques, poliesportius, etc... Tant els díptics com els cartells portaven el lema «La pluja no la controles, l'aixeta sí», de la campanya impulsada per la Generalitat i a la qual es va adherir l'Ajuntament de Terrassa i l'empresa municipal, TAIGUA.

Estat d'excepcionalitat

El 6 de març de 2023, la Generalitat va declarar l'estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica en el sistema Ter Llobregat, al qual pertany Terrassa, per l'empitjorament de les reserves, ja que els seus embassaments estaven per sota del 30% de la seva capacitat. Ara per ara, els embassaments estan al 27% i l'estat d'excepcionalitat afecta a més de 6 milions d'habitants i prop de 500 municipis.

Algunes de les restriccions i prohibicions actualment vigents a Terrassa són:

Piscines

  • No es poden omplir les piscines dels habitatges unifamiliars.
  • Es pot fer el primer ompliment de les piscines d'ús públic i també de les d'ús privat comunitàries, si són de nova construcció o si s'han fet obres de rehabilitació.
  • Es poden reomplir parcialment totes les piscines, sempre que tinguin instal·lat un sistema de recirculació de l'aigua.
  • No es poden omplir piscines desmuntables.
  • Es poden omplir i reomplir les piscines desmuntables instal·lades a centres educatius, amb capacitat de menys de 500 litres.

Reg de jardins i zones verdes

  • Està prohibit regar. Només es podrà fer per garantir la supervivència d'arbres i plantes si es fa amb sistema gota a gota o regadora, i en l'horari de 20 a 8 h.
  • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos. Només es poden regar mínimament els camps destinats a la pràctica federada d'esport.

Neteja

  • Es prohibeix la neteja, amb aigua potable, de carrers, claveguerams, paviments, façanes i similars.
  • Es prohibeix la utilització d'aigua per eliminar la pols o similars, exceptuant les situacions d'alerta per contaminació atmosfèrica.
  • Només es poden netejar els vehicles als establiments comercials dedicats a aquesta activitat, sempre que tinguin sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d'aquests, només es poden netejar vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula, utilitzant esponja i galleda.

Fonts i similars

  • No es poden omplir les fonts ornamentals, els llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua.

Granges d'animals

  • L'ús d'aigua en granges procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte.