L'Ajuntament impulsa un projecte al Polígon Industrial de Can Petit perquè les empreses apostin per les energies renovables

Amb aquesta actuació, l'Ajuntament vol incentivar l'autoconsum fotovoltaic en el sector industrial per avançar cap a un model energètic més sostenible basat en les energies renovables. Les empreses podran reduir la factura elèctrica, millorant així la competitivitat, i també les emissions contaminants. 

L'elecció del PI de Can Petit respon, principalment, a les seves característiques urbanístiques, amb carrers amples i cobertes de dimensions grans, més modernes que en altres sectors i ben assolellades. El polígon industrial està situat al Nord de la ciutat i ocupa 36 hectàrees de terreny, repartides en 25 parcel·les destinades a activitat econòmica. Actualment, agrupa a 182 empreses del sector industrial, terciari i mixt. 

En aquest moment, Terrassa ocupa el tercer lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb un total de 596, només per darrere de Sant Cugat i Barcelona, segons l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. Fins ara, el gruix d'instal·lacions són en habitatges, però el sector empresarial, principalment l'industrial, està registrant una clara tendència a l'alça.

La ciutat compta, actualment, amb 20 polígons industrials, amb naus que podrien tenir a les seves teulades una quantitat important de mòduls fotovoltaics per generar la seva pròpia energia elèctrica renovable, amb la possibilitat de poder compartir-la amb empreses i ciutadania. D'aquesta manera, s'impulsaria la creació de mercats energètics locals, de Km 0 i renovables, que contribuirien a reduir el cost de la factura elèctrica, a descarbonitzar l'economia productiva i a descentralitzar el sistema elèctric per fer-ho més participatiu. 

Acord per impulsar la transició energètica

L'Ajuntament ha liderat un acord per impulsar les comunitats energètiques a la ciutat,  juntament amb una àmplia representació del teixit econòmic i empresarial local, per tal d'enfortir la col·laboració público-privada que ajudi a crear-les. Un acord subscrit per l'Institut Català d'Energia, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Universitat Politècnica de Catalunya, Patronal Cecot, Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, MútuaTerrassa, Consorci Sanitari de Terrassa, Cambra de la Propietat Urbana de Terrassa, Comissions Obreres i Unió General de Treballadores i Treballadors.

D'altra banda, el maig de 2022, l'Ajuntament i la patronal Cecot van renovar per dos anys més el conveni de col·laboració que van subscriure l'any 2019 per impulsar la transició energètica a les empreses. Una línia de col·laboració público-privada que va néixer per treballar conjuntament en el desenvolupament sostenible del sector empresarial, en la descarbonització de l'economia del municipi, promovent la producció i autoconsum d'energia renovable i la mobilitat elèctrica.