Terrassa, preparada per un estiu amb un alt risc d'incendis forestals i d'altes temperatures

 En aquest sentit, l'Ajuntament compta amb un Pla de Prevenció d'Incendis Forestals on es recullen les accions a  realitzar en el terme forestal destinades al manteniment de camins de la xarxa bàsica de prevenció i vigilància, punts d'aigua i altres actuacions per a la preservació del medi natural. També disposa d'un Pla d'actuació municipal de resposta davant d'un incendi, inclòs en el Pla d'emergència municipal.

El període d'alt risc d'incendis comença avui, dimecres 15 de juny, i finalitzarà -si no hi ha situacions extraordinàries que ho prorroguin- el proper 15 de setembre. Es tracta del període on s'activen més campanyes de vigilància en col·laboració i coordinació entre els serveis de l'Ajuntament i els cossos d'emergències (Policia Municipal, Mossos d'Esquadra, Agents Rurals, Bombers de la Generalitat) i també l'ADF, així com amb altres institucions com ara la Diputació de Barcelona i la Generalitat.

El paper de l'Ajuntament a la campanya de prevenció d'incendis es desenvolupa d'acord amb quatre línies d'actuació: 

 • La construcció i el manteniment de les diferents infraestructures que poden facilitar l'acció dels equips d'emergències i minimitzar l'impacte del foc. 
 • El suport als equips humans del dispositiu de vigilància.
 • La sensibilització a la població envers els riscos i les accions a dur davant un incendi forestal. 
 • En cas necessari, la gestió de l'emergència derivada per un incendi forestal

Manteniment d'Infraestructures

Pel que fa als camins que formen part de la xarxa bàsica de vigilància, que faciliten l'accés dels vehicles de vigilància i extinció, enguany se n'arranjaran un total de 13. Tots han d'estar en bon estat i han de tenir una amplada mínima de 3,5 metres, amb giradors i trencaaigües. Les actuacions es duran a terme abans d'acabar l'any.

Els camins que s'arranjaran són els següents:

 1. Camí de Ca n'Amat de les Farines al camí dels Monjos
 2. Camí de l'Espardenyera
 3. Camí del golf als camps de Ca n'Argelaguet
 4. Camí vell de Sant Quirze del Vallès a Matadepera
 5. Camí de Can Sales a la Font de Ribatallada 
 6. Camí dels Caus
 7. Camí de la Creu de Conill 
 8. Camí de la carena del Molinot, de la Urb. El Molinot al camí de Can Font de Gaià
 9. Camí Vell de Terrassa a Ullastrell 
 10. Camí de la carena del Molinot, del camí de Can Font de Gaià a la Caseta de la Pineda
 11. Camí Vell de Sant Quirze a Matadepera
 12. Camí dels Plans de Can Bogunyà i camí d'accés el Pantà de Can Bogunyà
 13. Camí de Can Prat

També es faran treballs de millora en un punt d'aigua, el dipòsit de Can Ribes a Ca n'Amat de les Farines. Aquestes obres, subvencionades en un 80% per la Diputació de Barcelona i amb un cost total de 26.294,99 euros, permetran l'adequació dels 21 km de camins, que és la longitud que sumen els 13 en total.

Pel que fa a l'actuació a les franges de baixa combustibilitat, el passat mes d'octubre es van realitzar les actuacions d'execució de les franges de baixa combustibilitat de Pinetons – Guitard i Les Martines (sector es Oest), les quals afectaven una extensió de 12,85 ha a la urbanització Pinetons-Guitard i de 17,27 ha al sector oest de la urbanització de les Martines, el que fa un total de 30,12 ha.
Pinetons: Cost obra: 22.805.35 euros
Les Martines (oest): Cost obra: 34.773,97 euros
Durant el mes de desembre de  2021 es van realitzar les actuacions d'execució de les franges perimetrals de baixa combustibilitat de les urbanitzacions de Can Gonteres, Martines Est i la urbanització i edificacions aïllades del Molinot, afectant una extensió total de 24,2 ha.

 • Molinot: Urbanització i edificacions aïllades (4,46 ha). Cost: 10.990,99 euros.
 • Can Gonteres: Urbanització (4,45 ha). Cost:13.406,80 euros.
 • Martines Est: Urbanització (15,29 ha). Cost: 19.503,76 euros.

De cara al 2022 estan previstos els manteniments de les franges de baixa combustibilitat de les Fonts  i Can Palet de Vista Alegre afectant una extensió total de 33,98 ha.

 • Les Fonts: (15,50 ha). Cost:  46.561,48 euros
 • Can Palet de Vista Alegre (18,48 ha). Cost: 27.000 euros.

Aquestes actuacions permeten que en cas d'incendi es pugui evitar la continuïtat horitzontal i vertical del foc, podant els arbres i havent-los aclarit perquè no es toquin les capçades. Aquestes actuacions disminueixen la força del foc, assegurant a la gent i béns que hi hagi dins les edificacions i permetent un espai de treball més segur per als Bombers. A la inversa, si un foc es genera en un habitatge, aquest no afectarà a la massa boscosa.

En la presentació de la campanya de prevenció d'incendis forestals, la regidora de Seguretat, Via Pública i Protecció Civil, Patricia Reche, ha explicat aquesta tarda que «l'Ajuntament s'ha preparat per a aquesta situació. Als mesos d'octubre i desembre es van fer els treballs d'arranjament de les franges de baixa combustibilitat dels Pinetons, Les Martines i Can Guitard. També es van arranjar al setembre passat 11 camins, amb un total de 20,5 km, i un punt d'aigua; i actualment estem licitant les obres per a l'arranjament de 13 camins, que conformen un total de 21 km, i un punt d'aigua; i es preveu fer l'arranjament de dues franges: la de les Fonts i la de Can Palet de Vista Alegre».

Equips humans Campanya 2022

Durant l'època d'alt risc d'incendi s'accentuen les accions encaminades a la prevenció d'incendis forestals, com ara les campanyes de vigilància que es fan des de la Diputació de Barcelona, l'Agrupació de Voluntaris Forestals, que formen part de l'ADF de Terrassa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Terrassa a través del servei de Protecció Civil.

La Diputació de Barcelona, dins la campanya de prevenció d'incendis forestals, contracta un informador que fa una ruta a la zona nord de Terrassa (compartida amb Matadepera) i un altre a la zona sud (ruta compartida amb Sant Quirze i Rubí). El Control Vallès coordinarà aquest equip d'informadors. L'Ajuntament dóna suport a la campanya. Les seves funcions principals són informar i dissuadir als usuaris dels boscos de realitzar pràctiques de risc d'incendi forestal, com també la d'estar atents a la detecció de columnes de fum. Les seves actuacions s'inicien el 21 d'aquest mes i es perllongaran fins al 30 d'agost. El seu horari cobreix cada dia de la setmana i durant la franja de màxim perill d'incendi forestal.

Pel que fa a Voluntaris Forestals, una entitat sense ànim de lucre integrada a l'Associació de Defensa Forestal (ADF) de Terrassa i que té com a objectiu principal la defensa de la natura i la prevenció d'incendis al bosc, per a la campanya de 2022 comptarà amb un grup de 50 persones d'aquest col·lectiu, les quals faran guàrdies de vigilància i prevenció, especialment els caps de setmana i els dies de màxim risc d'incendi a partir de l'inici oficial de la campanya, previst aquest dissabte, 18 de juny. L'equip disposarà de quatre vehicles de l'ADF, un d'ells un nou Toyota Hilux, cedit pel Grup CSM, a més del vehicle de Protecció Civil. Aquest any, gràcies amb l'acord amb l'empresa Decathlon, l'entitat també disposa de dues bicicletes elèctriques amb les que podrà fer vigilàncies d'una forma més neta i respectuosa amb l'entorn. Els Voluntaris també fan tasques relacionades amb els terrenys forestals com, per exemple, revisar l'estat dels camins i la seva accessibilitat; detectar els abocaments incontrolats; fer la desbrossada de l'entorn de les basses, controlar les pràctiques il·legals, entre altres actuacions. Enguany també s'ha posat en servei una càmera de vigilància ubicada a la zona oest de Terrassa, donant cobertura a la zona de Roc Blanc, Can Tries i Can Poal. Aquesta càmera, subvencionada per la Federació d'ADFs del Vallès Occidental, es pot consultar a través de https://vigilant.cat/cameres 


Refugis climàtics per combatre la calor

Davant les altes temperatures que es preveuen aquest estiu,  l'Ajuntament també ha  treballat en l'elaboració d'un mapa de refugis climàtics, espais adaptats per a refrescar-se i resguardar-se durant les onades de calor, un fenomen cada cop més freqüent pel canvi climàtic. La regidora ha destacat que «garantirem refugis climàtics per combatre la calor a tots els districtes, espais verds, nebulitzadors i també equipaments cívics. Estem treballant perquè els nebulitzadors entrin en funcionament abans de la Festa Major. Però cal tenir en compte que, en el moment que hi ha un avís d'altes temperatures, el consell principal és no sortir de casa, en la mesura que sigui possible, especialment els grups vulnerables».

Es tracta de 20 parcs distribuïts per tots els districtes de la ciutat els quals compten amb zones de confort i punts d'aigua.

Districte 1

 • Parc de Vallparadís
 • Plaça Doctor Robert
 • Jardins Casa Alegre
 • Plaça de Catalunya

Districte 2

 • Plaça de Ca n'Anglada
 • Parc de Gernika
 • Bosc de Vilardell
 • Plaça Frederica Montseny

Districte 3

 • Parc de Vallparadís
 • Jardins Salvador Allende

Districte 4

 • Parc Sant Jordi
 • Jardins Arquitecte Coll i Bacardí
 • Parc de la Cogullada

Districte 5

 • Plaça Federico García Lorca
 • Plaça Can Tusell
 • Plaça Primer de Maig

Districte 7

 • Parc Serra Galliners
 • Parc de les Fonts

A més, es repetirà l'experiència iniciada l'any passat amb els 8 punts de refresc amb nebulitzadors, situats en els següents espais:

    • Plaça Primer de Maig
    • Plaça de Tetuan
    • Plaça de Can Roca
    • Plaça Font de la Pola
    • Plaça Vapor Ventalló
    • Vallparadís Can Jofresa
    • Vallparadís Torrent de les Bruixes
    • Plaça Rafael Alberti

S'està treballant en la definició dels equipaments que compleixen les característiques per fer de refugis climàtics i en la configuració del mapa pertinent.

Campanyes informatives i de sensibilització

Una bona part dels esforços de sensibilització es concentren als habitants de les urbanitzacions. En aquest cas, la campanya consisteix en el recordatori de les normes encaminades a la prevenció d'incendis i a les mesures d'autoprotecció a prendre, tant en confinament com en evacuació davant un foc forestal. Dins aquesta campanya es contempla l'evacuació a través de la Creu Roja de persones que no disposen de mitjans o tenen alguna limitació física o intel·lectual. La campanya arriba a uns 2.500 habitatges dels barris i urbanitzacions que estan situats al costat de bosc, com ara Pinetons Guitard, El Molinot, Les Fonts, Can Parellada, Can Palet de Vista Alegre, Les Martines, La Font de l'Espardanyera i Can Gonteres. 

L'Ajuntament recorda constantment tots aquests consells i mesures, que es poden consultar al web municipal, i difon també la informació en temps real a través de les xarxes socials, com ara el perfil de Twitter @trsemergencies, on també es publiquen els consells d'autoprotecció en cas d'incendi forestal. 

Ban de Prevenció d'Incendis Forestals

La publicació del Ban de Prevenció d'Incendis Forestal per part de l'alcalde recorda, cada any, que entre el 15 de juny i el 15 de setembre, està prohibit fer foc i que, en aquesta època, cal extremar les precaucions. Aquest document enumera les mesures de prevenció per evitar la declaració d'incendis del terme municipal i a la franja de 500 metres que els envolta. En aquests límits es prohibeix encendre foc per a qualsevol mena d'activitat; llençar objectes encesos; abocar escombraries, runa, restes vegetals i industrials que puguin iniciar o propagar un foc; llençar coets, globus, focs d'artifici o d'altres artefactes que puguin estar en l'origen d'un incendi forestal. També es recorda a la ciutadania la importància de comunicar la possible existència d'un incendi forestal al telèfon d'Emergències 112.

Altres prohibicions contemplades al Ban són:

 • Limitar la circulació de vehicles per pistes i camins forestals. Només ho podran fer els que estiguin vinculats a les finques de la zona, a l'administració i als serveis públics.
 • Establir que els terrenys utilitzats com a àrees recreatives tinguin una zona de protecció de 25 metres al seu voltant i una xarxa d'hidrants al seu perímetre que estiguin separades, com a màxim 200 metres una de l'altra, o bé que tinguin una reserva d'aigua.
 • Prohibir, quan l'índex de perill d'incendi sigui extrem del 15 de juny al 15 de setembre, que a tots els terrenys forestals i a la franja perimetral de 500 metres es pugui encendre foc, utilitzar fogons de gas i barbacoes; fumar dins del bosc i fer qualsevol activitat d'aprofitament forestal. També s'activarà la suspensió de totes les autoritzacions.
 • Mantenir les zones d'accés a les urbanitzacions situades a les zones forestals netes de vegetació, com també els camins i les cunetes. Disposar de boques d'incendi de 100 mm de diàmetre que tinguin entre elles una separació màxima de 400 metres.
 • Instar els titulars de línies aèries de conducció d'energia elèctrica a mantenir netes les seves zones i fer-ho també a les entitats propietàries o concessionàries de carreteres i altres vies públiques.
 • Recordar els propietaris forestals la necessitat de mantenir les finques netes de vegetació i de fustes procedents de la tala d'arbres.

A més, des de l'any 2015 està prohibit a Terrassa cremar restes vegetals de manera permanent durant tot l'any, per tal de reduir el risc d'incendis, i també per preservar els ecosistemes de l'Anella Verda, en compliment del decret d'Alcaldia del 4 de febrer de 2015. Només de forma excepcional es podran autoritzar cremes per motius fitosanitaris quan hi hagi perill d'infecció i l'autoritat competent en sanitat vegetal determini que és necessària la crema de restes sense moure-les de lloc.

Tot i això, a Catalunya el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural atorga autoritzacions del 15 de març al 15 d'octubre per a casos excepcionals, com poden ser la realització de focs per a tasques agrícoles o forestals o problemes fitosanitaris. Les sol·licituds es poden presentar a l'Ajuntament de Terrassa, les oficines del cos d'Agents Rurals, a l'oficina comarcal del Departament  d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Les peticions seran concedides per la Generalitat, però amb l'informe favorable de l'Ajuntament corresponent.