Les comunitats energètiques centren la Setmana Europea de l'Energia Sostenible
A Catalunya, la Setmana Europea de l'Energia Sostenible està promoguda per l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i la participació d'ajuntaments, entitats, empreses i ciutadania que col·laboren amb tot un seguit d'activitats organitzades al voltant de l'eficiència energètica i les renovables.
L'Ajuntament de Terrassa col·labora aquest any amb dues activitats. D'una banda, el taller «Mesurem amb energia i vehicle elèctric», que se celebrarà dimecres, dia 21, a la plaça Vella, i que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, per tal d'explicar quins són els aparells que mesuren el nostre consum i on també es mostrarà el funcionament d'un cotxe elèctric.
De l'altra, una xerrada, prevista pel dijous, dia 22, a les 18 h, a la Biblioteca Central de Terrassa (BCT), titulada «Les comunitats energètiques: per una transició energètica justa i descentralitzada» i que anirà a càrrec de la cooperativa especialista en sistemes fotovoltaics Azimut360. La xerrada és gratuïta i les persones assistents podran conèixer els beneficis de les comunitats energètiques, quins models hi ha i com es pot participar.
Trobareu més informació sobre la Setmana Europea de l'Energia Sostenible a la web de Medi Ambient, www.terrassa.cat/mediambient, i a les xarxes socials: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsmediambient) i també a Facebook (@TerrassaMediAmbient).
La transició energètica a Terrassa
En els darrers anys, l'Ajuntament ha treballat en diferents línies d'actuació per impulsar la transició energètica a la ciutat. Algunes d'elles són l'ampliació la xarxa d'instal·lacions fotovoltaiques en equipaments municipals; el foment de la col·laboració publicoprivada per implantar comunitats energètiques i la possibilitat que tenen els polígons industrials. D'aquesta manera, amb la producció i autoconsum d'energia renovable, es contribuiria a descarbonitzar l'economia del municipi.
Tanmateix, i per tal de promoure la instal·lació de fotovoltaiques d'autoconsum, l'Ajuntament contempla bonificacions en l'impost de Béns Immobles (IBI); en el de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) i en el d'Activitats Econòmiques (IAE). Trobareu més informació a https://www.terrassa.cat/bonificacions
Són actuacions, totes elles, que plantegen la necessitat de canviar el model energètic actual per afrontar el cost creixent de l'energia, la reducció de la dependència energètica i l'impacte sobre la salut de les emissions contaminants, a través d'iniciatives com l'autoconsum, a partir d'energies renovables, i les mesures d'estalvi i d'eficiència energètica, entre d'altres.