Plantats 500 ceps de la varietat Terrassenc a la finca municipal de Mossèn Homs

Aquesta és la primera vegada que es planten vinyes en una finca municipal. A finals del mes de març, es van plantar uns 3.800 ceps de les varietats Malvasia, Picapoll i Terrassenc, del qual se n'han plantat 500. El llogater és una empresa amb el projecte Rabassaires, amb qui l'Ajuntament va signar el desembre de 2021 un contracte d'arrendament rústic i aprofitament agrícola dedicat a la vinya per una durada de 10 anys, prorrogable fins a un màxim de 30. En ell, l'arrendatari es compromet a gestionar a la plantació la varietat de raïm escollida, d'acord amb l'Ajuntament, i a treballar en la recuperació de varietats antigues o existents. A més, aproximadament el 10% de les vinyes es dedicaran al cultiu experimental de la varietat a recuperar Terrassenc. Aquest es caracteritza per ser un raïm de gra atapeït, de color verd fosc abans de la maduració i resistent al fred i a les plagues. Per a aquesta tasca, però, ha estat necessari l'informe favorable i de compromís de seguiment tècnic per part de l'Institut Català del Vi (INCAVI).

El projecte Rabassaires treballa, actualment, en parcel·les que encara mantenen vinyes velles del passat vitícola del Vallès Occidental i cerca replantar en terrenys en desús, en zones on abans la vinya havia estat tant present, com és el cas de Terrassa. L'objectiu és recuperar la història del territori i en aquest cas la seva memòria en el món del vi i de la vinya.

Autoritzacions per plantar vinya

La plantació de vinya està regulada per normativa de la Unió Europea, així que, per tirar endavant el projecte a la finca municipal de Mossèn Homs, ha calgut una autorització de nova plantació per poder executar-la i passar un procés de concessió, anomenat mecanisme de salvaguarda, que està regulat en base a uns criteris d'admissibilitat i prioritat. Així que, la part adjudicatària va demanar, dins el termini establert, una autorització de nova plantació en la parcel·la arrendada al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat.

La voluntat és que, amb aquest conreu, es recuperi la vinya i es pugui comercialitzar el vi procedent de varietats tradicionals de vinya del Vallès. L'Ajuntament recupera, així, aquest cultiu, i és que fa dos segles, Terrassa era una de les terres de producció de vi més important de Catalunya, amb una varietat de vinya que portava el nom de la ciutat i que es venia a la meitat del territori.