26 01 2023

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST) comptarà amb la participació de 8.500 alumnes

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST), que se celebra des d'ara i fins al maig, l'organitza l'Ajuntament per proporcionar a les escoles els recursos necessaris per respectar el medi ambient. Enguany, els centres han sol·licitat un total de 333 activitats, de les quals 303 estan pensades pels cicles d'infantil i primària i 30 per a secundària. 

Seguir llegint

20 01 2023

L'Ajuntament habilita el pagament dels rebuts de Taigua amb Bizum a través de la seva pàgina web

L'empresa municipal Taigua ofereix des d'aquest mes de gener l'opció de pagar les factures i rebuts online a través de Bizum, el sistema de pagament immediat a través dels telèfons mòbils. Aquesta modalitat s'afegeix a la targeta de crèdit en les opcions de pagament en línia i és vàlida per a les factures i rebuts que no estiguin domiciliats directament a les entitats bancàries i per a les cartes de reclamació derivades de les factures domiciliades impagades.

Seguir llegint

19 01 2023

Recomanacions davant les baixes temperatures

Aquestes són algunes recomanacions de Taigua en cas de gelades a les canonades:

  • "Abrigueu" i aïlleu els comptadors, sobretot si són individuals, amb papers de diari, llana de fibra de vidre o altres materials aïllants
  • Deixeu una aixeta oberta amb un petit rajolí d'aigua corrent durant la nit. Aprofiteu per recollir l'aigua a les banyeres o, també, en els cubells perquè d'aquesta manera la podreu aprofitar.
  • En cas de rebentament d'alguna canonada interior o bé del comptador, tanqueu ràpidament, alguna de les aixetes de pas, sigui del mateix comptador o de la instal·lació general de l'habitatge. Cal avisar un instal·lador autoritzat per a la reparació de l'avaria o a TAIGUA en cas que no es pugui tancar l'aigua pels seus propis mitjans o l'avaria sigui del comptador.
  • En cas que es geli la canonada d'aigua o el comptador, però no hagin arribat a rebentar, es pot intentar abocar aigua calenta o projectar aire calent per a restablir el servei, ja que la incidència, en la majoria dels casos, es troba a les instal·lacions interiors i no a la xarxa de distribució.
  • Passada l'onada de fred, cal revisar les instal·lacions interiors per comprovar que no hi hagi cap fuita i que es troben en bon estat.
  • Per norma general, si no s'ha de consumir aigua durant un període llarg de temps, millor tancar la clau de pas.

19 01 2023

L'Ajuntament instal·la 26 plaques fotovoltaiques d'autoconsum compartit en un edifici de lloguer social del barri de Ca n'Anglada

L'Ajuntament de Terrassa segueix impulsant la instal·lació de plaques fotovoltaiques d'autoconsum en els edificis municipals. Als més de 2.000 mòduls repartits en una vintena d'immobles corporatius, culturals, socials, educatius, etc, se suma ara un edifici d'habitatges de lloguer social, propietat de la Societat Municipal de l'Habitatge.

Seguir llegint

17 01 2023

L'alcalde activa en alerta el Pla d'Emergència Municipal per risc de fortes ventades a la ciutat

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat en alerta el Pla d'Emergència Municipal davant la previsió de forts vents durant el dia d'avui a la ciutat, atenent els avisos enviats pel Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) i d'acord amb les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya, amb risc alt avui dimarts fins a les 19 h, i moderat fins les 7 h de demà dimecres.

Seguir llegint

04 01 2023

Entra en vigor la nova ordenança d'ús públic de l'Anella Verda

L'Anella Verda compta, des d'avui, amb una normativa municipal pròpia que ordena la freqüentació, els usos i l'exercici de les activitats que fa la ciutadania pel que fa a l'esport, el turisme, l'educació i el lleure, entre d'altres. La nova ordenança d'ús públic afecta a tot el sòl no urbanitzable i, transitòriament, també els sectors perimetrals pendents de desenvolupament, i s'alinea amb la normativa actual del Parc Natural de Sant Llorenç, que ja compta amb un pla d'usos propi de la Diputació de Barcelona.

Seguir llegint

23 12 2022

L'Ajuntament convida la ciutadania a celebrar un Nadal sostenible

Les festes nadalenques és l'època de l'any en què hi ha més consum, es generen més residus i augmenta la despesa d'energia. En aquestes dates, les deixalles augmenten un 3%  respecte la resta de l'any i, pel que fa a les diferents fraccions, es recull un 45% més de vidre; un 23% més de paper i cartró i un 5% més d'envasos lleugers, segons dades del  Consorci per  a la Gestió de Residus del Vallès Occidental.

Per aquest motiu, l'Ajuntament convida la ciutadania a ser conscients sobre la importància del reciclatge, el consum responsable, l'aprofitament alimentari, la mobilitat sostenible i l'eficiència energètica, entre altres aspectes. Els consells i suggeriments es difonen aquests dies des de les xarxes socials corporatives i, també,  des de la web municipal.

Seguir llegint

14 12 2022

L'Ajuntament impulsa un projecte al Polígon Industrial de Can Petit perquè les empreses apostin per les energies renovables

L'Ajuntament ha convidat les empreses situades al Polígon Industrial de Can Petit a participar en un projecte que vol incentivar l'autoconsum compartit d'energia i la creació d'una comunitat energètica. Una consultora especialitzada analitzarà la capacitat que tenen les cobertes de les empreses que col·laborin perquè es puguin instal·lar mòduls fotovoltaics i produir electricitat, avaluarà les necessitats i demandes d'energia i estudiarà si poden compartir-la amb altres empreses del polígon. Es tracta d'un projecte que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. 

Seguir llegint

02 12 2022

Campanya "Mercats sostenibles"

El regidor d'Arquitectura i Urbanisme, Medi ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, i la regidora de Comerç i Mercats, Jennifer Ramírez, han entregat avui els diplomes acreditatius a l'alumnat de tercer d'ESO de l'escola Vedruna Vall, participant en la segona edició de la campanya 'Mercats sostenibles: adeu als envasos de plàstic d'un sòl ús'. L'acte, celebrat al Mercat de la Independència, ha comptat també amb la presència de Núria Gabernet i Xavi Torrent, de la Diputació de Barcelona.

Seguir llegint

02 12 2022

Declaració de l'AMEP

El regidor d'Arquitectura i Urbanisme, Medi ambient i Sostenibilitat i Energia de l'Ajuntament de Terrassa i president de l'Associació de Municipis i Entitats per l'Energia Pública de (AMEP), Carles Caballero; acompanyat del secretari i regidor de l'Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, van presentar ahir dijous, en roda de premsa, la Declaració dels municipis i entitats per l'energia pública de l'entitat.

Seguir llegint

30 11 2022

Terrassa participa en la 2a edició de la campanya ‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d'un sol ús'

Terrassa participa per primera vegada en la la campanya ‘Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d'un sol ús', impulsada des de la Diputació de Barcelona, que compleix la seva segona edició i s'emmarca dins el projecte educatiu d'Aprenentatge i Servei (ApS). Ho fa a través l'escola Vedruna Vall, que forma part de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST) i del Mercat de la Independència. 

Seguir llegint

 


 

29 11 2022

Terrassa activa les mesures d'estalvi per adaptar-se a la fase d'alerta per sequera decretada pel Govern

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), després de revisar la situació de la sequera a les conques internes, ha declarat l'entrada en la fase d'alerta hidrològica al sistema Ter Llobregat, ja que els seus embasaments (Sau, Susqueda, la Baells, la Llosa del Cavall i Sant Ponç) s'han situat al 33% de la seva capacitat. L'entrada en aquest escenari va entrar en vigor divendres, 25 de novembre, amb la publicació en el DOGC de la resolució del director.

Seguir llegint

28 11 2022

Jornada Ecofòrum'22

El Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa organitza la Jornada "Reptes per afrontar el canvi climàtic: Els impactes ambientals del tèxtil" dins del marc de l'Ecofòrum 2022, que se celebrarà el dia 28 de novembre a la Sala d'Actes del Vapor Universitari de Terrassa (carrer de Colom, 114. 08222 Terrassa).

18 11 2022

Congrés Som Elèctrics

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, LLuïsa Melgares, s'han reunit avui les representants de l'organització del Congrés Som Elèctrics, Sol Roig i Lluïsa Manyosa, que han presentat la setena edició del congrés. La reunió ha tingut lloc a la seu d'Alcaldia de l'Ajuntament.

Seguir llegint

28 10 2022

Terrassa s'adhereix al Pacte per a la Moda Circular per treballar en la transformació sostenible del sector tèxtil

El Ple ha aprovat avui l'adhesió de Terrassa al Pacte per a la Moda Circular. Els objectius d'aquest acord són reduir de manera significativa els residus tèxtils, incrementar el percentatge de recollida selectiva d'aquesta fracció i afavorir-la perquè tingui una segona vida. Impulsat per la Generalitat, vol introduir valors de sostenibilitat dins la indústria de la moda per fer la transició cap a una economia circular. 

Seguir llegint

13 10 2022

Nou escoles de la XEST participen aquest curs en el programa «Recooperem» d'aprofitament alimentari

Evitar el malbaratament alimentari és el principal objectiu del programa ‘Recooperem: cuina per compartir', que impulsa el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Enguany, un total de nou escoles de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST) participen en aquesta iniciativa, que permet l'aprofitament dels excedents diaris que es produeixen als centres escolars perquè es destinin als col·lectius més vulnerables. Un dels objectius de la XEST és integrar l'educació per la sostenibilitat en el projecte de centre i de la vida escolar.

Seguir llegint

 

 

06 10 2022

L'Ajuntament inicia la licitació dels treballs per adequar el camí que connectarà els trams 2 i 3 de l'Anella Verda

L'Ajuntament ha iniciat la licitació dels treballs per arranjar una part del segon tram de l'Anella Verda, que va quedar pendent d'executar. Es tracta de fer els 154 metres de camí que circula en paral·lel a la carretera de Rellinars, des del final del tram 2 fins a l'inici del tram 3, des de Ca n'Amat de la Muntanya i fins a l'inici del camí a Can Font de Gaià. El projecte surt a licitació amb un pressupost de 51.630 euros.

Seguir llegint

29 09 2022

Les llicències tramitades aquest any per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum a la ciutat ja superen el total de les registrades el 2021

Terrassa ocupa actualment el quart lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb un total de 382, només per darrera de Sant Cugat, Barcelona i Corbera de Llobregat, segons l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. Fins a l'agost, l'Ajuntament ha tramitat 330 expedients, una xifra que supera les 244 llicències urbanístiques per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum en què es va tancar l'any 2021.

Seguir llegint

23 09 2022

Presentació 60 aniversari de les riuades

La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, acompanyada de la representant de la Comissió de Rieres per l'Associació de Propietaris i Veïns de les Fonts, Mercè Martí Arolas, ha presentat en roda de premsa el programa d'actes commemoratius dels 60 anys de les Riuades de 1962. 

Seguir llegint
 

02 09 2022

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat amplia les propostes pels cicles d'infantil, primària i secundària

Aquest dilluns, dia 5 de setembre, s'obrirà el període d'inscripcions pel Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que ofereix per aquest curs 2022-23 un total de 82 propostes dirigides a l'alumnat dels cicles d'infantil, primària, secundària i batxillerat. Els centres que hi vulguin participar podran inscriure's fins al divendres 30 de setembre.

Seguir llegint

22 07 2022

Terrassa s'adhereix a la declaració de Montcada i Reixac per protegir els espais naturals propers als entorns urbans

El Ple de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat avui per unanimitat adherir-se a la Declaració de Montcada i Reixac per defensar i protegir els espais naturals que hi ha prop dels entorns urbans. L'objectiu és aconseguir que siguin sostenibles, saludables i resilients, ja que aporten  biodiversitat, connectivitat ecològica i, també, recursos econòmics. Aquesta declaració es va adoptar en el decurs de la darrera assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada el juny a Terrassa, on també es va acordar avançar perquè els municipis estiguin més connectats a la natura i treballin per promoure el verd urbà a les ciutats.

Seguir llegint

19 07 2022

L'Ajuntament utilitza drons per localitzar i inactivar nius de vespa asiàtica a diferents punts de la ciutat

Des de la setmana passada, s'estan realitzant a la ciutat tasques de recerca, localització, identificació i inactivació dels nius de vespa asiàtica amb drons. Aquesta actuació es realitza en el marc del Pla municipal de geolocalització, que preveu que aquesta és una de les estratègies  preventives més efectives. El Pla té en compte el cicle vital d'aquesta espècie i la climatologia del moment, i, aquest any es preveu abastar prop de 80 hectàrees del terme municipal, que inclou espais propers a la riera del Palau i el Parc de Vallparadís. L'actuació d'enguany, que es fa per segon any consecutiu a Terrassa, va a càrrec de l'empresa Cardona's Drones Biotech SL.

Seguir llegint

19 07 2022

L'Ajuntament assumeix la propietat de prop de 380.000 m² de sòl agrícola i forestal situat a la zona de Mossèn Homs

La darrera Junta de Govern, celebrada divendres, va aprovar el conveni patrimonial relatiu a la donació, a favor de l'Ajuntament de Terrassa, de part de la finca «Torre de Mossèn Homs», propietat de l'Obra de la Visitació de Nostra Senyora, Societat de Vida Apostòlica, i a l'establiment de les condicions per a la donació d'altres porcions de terreny a altres entitats. En funció d'aquest nou conveni, l'Ajuntament passa d'una situació de gestió i dret de l'ús a una altra de propietat del sòl agrícola i forestal d'una superfície aproximada de 380.000 m², situada a la zona de Mossèn Homs, a l'Anella Verda.

Seguir llegint

15 07 2022

Activació del Pla d'Emergència Municipal per Risc d'Incendis Forestals i per Risc d'Onada de Calor, en alerta

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat aquesta tarda el Pla d'Emergència Municipal per Risc d'Incendis Forestals i Risc d'Onada de Calor, en alerta, atenent l'avís de la Direcció General de Protecció de la Generalitat de Catalunya sobre l'activació del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), en fase d'alerta, i l'activació per part dels Agents Rurals de la situació de Pla Alfa 3 per risc extrem al municipi. L'activació del Pla Alfa 3 comporta la restricció d'accessos a determinats espais naturals, com ara el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Pel que fa a la xarxa de camins de l'Anella Verda, es preveu també restriccions d'accés, amb l'objectiu d'evitar al màxim les possibilitats d'incendi davant l'elevat risc existent al municipi.

Seguir llegint

 

27 06 2022

L'Ajuntament finalitza els treballs de millora del segon tram del camí circular de l'Anella Verda

El camí circular de l'Anella Verda, que té 35 km i dona la volta sencera al terme municipal, ja té fets dos dels seus cinc trams. Aquest mes han finalitzat els treballs del segon tram, que se situa entre les carreteres de Terrassa a Matadepera (BV-121) i de Terrassa a Rellinars (B-122). Les obres es van iniciar el febrer i han anat a càrrec de  l'empresa Natural i Art Jardiners SL, amb un pressupost de 144.349,31 euros. El primer tram, que va des del Pla del Bonaire (ctra. de Matadepera) fins a la Masia de Can Figueres del Mas, prop de l'Hospital de Terrassa i la ctra. de Sabadell, està fet des de fa sis anys. 

Seguir llegint

 

 

21 06 2022

L'Anella Verda comptarà amb la seva pròpia Ordenança d'ús públic per preservar el seu patrimoni natural i cultural

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat, celebrada ahir, va acordar elevar al Ple ordinari de juny l'aprovació inicial de l'Ordenança d'ús públic de l'Anella Verda. L'objectiu d'aquesta nova normativa municipal és establir  les garanties necessàries per conservar el patrimoni natural i cultural d'aquest espai natural en relació amb l'ús públic i l'exercici de les activitats relacionades amb l'esport, l'educació i el lleure. 

Seguir llegint

16 06 2022

Terrassa, preparada per un estiu amb un alt risc d'incendis forestals i d'altes temperatures

La sequera acumulada, les altes temperatures i la poca previsió de pluges fan preveure un estiu complicat pel que fa als incendis forestals. Terrassa, que compta amb una superfície forestal de la meitat del terme municipal (3.694 ha), es troba, com gran part del territori català, en situació de perill alt o moderat de risc d'incendi, tal com s'observa en el mapa del Pla alfa, elaborat diàriament pel cos d'Agents Rurals.

Seguir llegint

15 06 2022

La transformació de les rieres de Terrassa passa per la renaturalització i que es converteixin en espais verds i de vida

El Programa de Govern 2019-2023 introduïa tres grans objectius per al mandat en relació a les rieres de la ciutat, com ara un projecte per trencar "l'efecte barrera" de les rieres de les Arenes i del Palau, relligant tots els barris que travessen; treballar intensament per millorar el manteniment i la neteja; i minimitzar el risc d'inundació i avançar en sistemes de seguretat. Aquests tres eixos de treball s'han visualitzat aquesta tarda en l'acte «Les rieres de Terrassa: Visió i projectes de futur», celebrat al Teatre Principal, on s'ha presentat una visió de futur per un projecte que suposaria una transformació històrica per a Terrassa.

Seguir llegint

08 06 2022

L'Ajuntament treballa en un estudi sobre el mosquit tigre als barris de les Fonts, Can Gonteres i Can Palet de Vista Alegre

Amb l'arribada de l'estiu, l'Ajuntament posa en marxa any rere any la campanya de vigilància i control del mosquit tigre per sensibilitzar la població sobre la importància que té l'adopció de mesures preventives per evitar la proliferació d'aquest insecte. Enguany, a més, l'Ajuntament desenvoluparà un estudi per tenir una diagnosi que permeti establir les actuacions que siguin més indicades per controlar la seva presència i evolució. Aquest estudi es fa en col·laboració amb el servei de control de mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, gràcies a un ajut econòmic de la Diputació de Barcelona.

Seguir llegint

07 06 2022

En marxa una campanya informativa perquè els establiments de restauració millorin la recollida selectiva de residus

L'Ajuntament ha iniciat una campanya informativa per sensibilitzar els establiments d'hostaleria, restauració i cafeteries sobre la importància de fer una correcta selecció dels residus en origen i contribuir, així, a augmentar els índexs de reciclatge en aquests establiments comercials. L'objectiu és una recollida selectiva de qualitat, reduir la presència d'impropis en els contenidors que no corresponguin, informar sobre quins tipus de deixalles corresponen a cada fracció i vetllar pel compliment de l'ordenança reguladora de la gestió dels residus. Aquesta actuació reforça la campanya específica ‘És molt fàcil!... Si es menja… a l'orgànica!', iniciada el 2019.

 

 

 

 

 

 

 

Seguir llegint

31 05 2022

Comencen les obres per construir un mur de protecció en un tram urbà de la riera de les Arenes

L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat els treballs per construir un mur d'escullera a la riera de les Arenes, en el tram urbà comprès entre el pont de França, situat al barri de Can Parellada, i la seva confluència amb la riera del Palau, al barri de les Fonts. L'empresa encarregada d'executar les obres, amb un termini previst de quatre mesos, és Tec Raul S.L., i tenen un cost de 281.071,57 euros.

Seguir llegint