28 11 2022

Jornada Ecofòrum'22

El Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa organitza la Jornada "Reptes per afrontar el canvi climàtic: Els impactes ambientals del tèxtil" dins del marc de l'Ecofòrum 2022, que se celebrarà el dia 28 de novembre a la Sala d'Actes del Vapor Universitari de Terrassa (carrer de Colom, 114. 08222 Terrassa).

18 11 2022

Congrés Som Elèctrics

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, LLuïsa Melgares, s'han reunit avui les representants de l'organització del Congrés Som Elèctrics, Sol Roig i Lluïsa Manyosa, que han presentat la setena edició del congrés. La reunió ha tingut lloc a la seu d'Alcaldia de l'Ajuntament.

Seguir llegint

28 10 2022

Terrassa s'adhereix al Pacte per a la Moda Circular per treballar en la transformació sostenible del sector tèxtil

El Ple ha aprovat avui l'adhesió de Terrassa al Pacte per a la Moda Circular. Els objectius d'aquest acord són reduir de manera significativa els residus tèxtils, incrementar el percentatge de recollida selectiva d'aquesta fracció i afavorir-la perquè tingui una segona vida. Impulsat per la Generalitat, vol introduir valors de sostenibilitat dins la indústria de la moda per fer la transició cap a una economia circular. 

Seguir llegint

13 10 2022

Nou escoles de la XEST participen aquest curs en el programa «Recooperem» d'aprofitament alimentari

Evitar el malbaratament alimentari és el principal objectiu del programa ‘Recooperem: cuina per compartir', que impulsa el Consell Comarcal del Vallès Occidental.

Enguany, un total de nou escoles de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST) participen en aquesta iniciativa, que permet l'aprofitament dels excedents diaris que es produeixen als centres escolars perquè es destinin als col·lectius més vulnerables. Un dels objectius de la XEST és integrar l'educació per la sostenibilitat en el projecte de centre i de la vida escolar.

Seguir llegint

 

 

06 10 2022

L'Ajuntament inicia la licitació dels treballs per adequar el camí que connectarà els trams 2 i 3 de l'Anella Verda

L'Ajuntament ha iniciat la licitació dels treballs per arranjar una part del segon tram de l'Anella Verda, que va quedar pendent d'executar. Es tracta de fer els 154 metres de camí que circula en paral·lel a la carretera de Rellinars, des del final del tram 2 fins a l'inici del tram 3, des de Ca n'Amat de la Muntanya i fins a l'inici del camí a Can Font de Gaià. El projecte surt a licitació amb un pressupost de 51.630 euros.

Seguir llegint

29 09 2022

Les llicències tramitades aquest any per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum a la ciutat ja superen el total de les registrades el 2021

Terrassa ocupa actualment el quart lloc en el rànquing de municipis que té més instal·lacions fotovoltaiques d'autoconsum, amb un total de 382, només per darrera de Sant Cugat, Barcelona i Corbera de Llobregat, segons l'Observatori de l'Autoconsum de Catalunya. Fins a l'agost, l'Ajuntament ha tramitat 330 expedients, una xifra que supera les 244 llicències urbanístiques per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum en què es va tancar l'any 2021.

Seguir llegint

23 09 2022

Presentació 60 aniversari de les riuades

La regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, acompanyada de la representant de la Comissió de Rieres per l'Associació de Propietaris i Veïns de les Fonts, Mercè Martí Arolas, ha presentat en roda de premsa el programa d'actes commemoratius dels 60 anys de les Riuades de 1962. 

Seguir llegint
 

02 09 2022

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat amplia les propostes pels cicles d'infantil, primària i secundària

Aquest dilluns, dia 5 de setembre, s'obrirà el període d'inscripcions pel Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que ofereix per aquest curs 2022-23 un total de 82 propostes dirigides a l'alumnat dels cicles d'infantil, primària, secundària i batxillerat. Els centres que hi vulguin participar podran inscriure's fins al divendres 30 de setembre.

Seguir llegint

22 07 2022

Terrassa s'adhereix a la declaració de Montcada i Reixac per protegir els espais naturals propers als entorns urbans

El Ple de l'Ajuntament de Terrassa ha aprovat avui per unanimitat adherir-se a la Declaració de Montcada i Reixac per defensar i protegir els espais naturals que hi ha prop dels entorns urbans. L'objectiu és aconseguir que siguin sostenibles, saludables i resilients, ja que aporten  biodiversitat, connectivitat ecològica i, també, recursos econòmics. Aquesta declaració es va adoptar en el decurs de la darrera assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, celebrada el juny a Terrassa, on també es va acordar avançar perquè els municipis estiguin més connectats a la natura i treballin per promoure el verd urbà a les ciutats.

Seguir llegint

19 07 2022

L'Ajuntament utilitza drons per localitzar i inactivar nius de vespa asiàtica a diferents punts de la ciutat

Des de la setmana passada, s'estan realitzant a la ciutat tasques de recerca, localització, identificació i inactivació dels nius de vespa asiàtica amb drons. Aquesta actuació es realitza en el marc del Pla municipal de geolocalització, que preveu que aquesta és una de les estratègies  preventives més efectives. El Pla té en compte el cicle vital d'aquesta espècie i la climatologia del moment, i, aquest any es preveu abastar prop de 80 hectàrees del terme municipal, que inclou espais propers a la riera del Palau i el Parc de Vallparadís. L'actuació d'enguany, que es fa per segon any consecutiu a Terrassa, va a càrrec de l'empresa Cardona's Drones Biotech SL.

Seguir llegint

19 07 2022

L'Ajuntament assumeix la propietat de prop de 380.000 m² de sòl agrícola i forestal situat a la zona de Mossèn Homs

La darrera Junta de Govern, celebrada divendres, va aprovar el conveni patrimonial relatiu a la donació, a favor de l'Ajuntament de Terrassa, de part de la finca «Torre de Mossèn Homs», propietat de l'Obra de la Visitació de Nostra Senyora, Societat de Vida Apostòlica, i a l'establiment de les condicions per a la donació d'altres porcions de terreny a altres entitats. En funció d'aquest nou conveni, l'Ajuntament passa d'una situació de gestió i dret de l'ús a una altra de propietat del sòl agrícola i forestal d'una superfície aproximada de 380.000 m², situada a la zona de Mossèn Homs, a l'Anella Verda.

Seguir llegint

15 07 2022

Activació del Pla d'Emergència Municipal per Risc d'Incendis Forestals i per Risc d'Onada de Calor, en alerta

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat aquesta tarda el Pla d'Emergència Municipal per Risc d'Incendis Forestals i Risc d'Onada de Calor, en alerta, atenent l'avís de la Direcció General de Protecció de la Generalitat de Catalunya sobre l'activació del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), en fase d'alerta, i l'activació per part dels Agents Rurals de la situació de Pla Alfa 3 per risc extrem al municipi. L'activació del Pla Alfa 3 comporta la restricció d'accessos a determinats espais naturals, com ara el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Pel que fa a la xarxa de camins de l'Anella Verda, es preveu també restriccions d'accés, amb l'objectiu d'evitar al màxim les possibilitats d'incendi davant l'elevat risc existent al municipi.

Seguir llegint

 

27 06 2022

L'Ajuntament finalitza els treballs de millora del segon tram del camí circular de l'Anella Verda

El camí circular de l'Anella Verda, que té 35 km i dona la volta sencera al terme municipal, ja té fets dos dels seus cinc trams. Aquest mes han finalitzat els treballs del segon tram, que se situa entre les carreteres de Terrassa a Matadepera (BV-121) i de Terrassa a Rellinars (B-122). Les obres es van iniciar el febrer i han anat a càrrec de  l'empresa Natural i Art Jardiners SL, amb un pressupost de 144.349,31 euros. El primer tram, que va des del Pla del Bonaire (ctra. de Matadepera) fins a la Masia de Can Figueres del Mas, prop de l'Hospital de Terrassa i la ctra. de Sabadell, està fet des de fa sis anys. 

Seguir llegint

 

 

21 06 2022

L'Anella Verda comptarà amb la seva pròpia Ordenança d'ús públic per preservar el seu patrimoni natural i cultural

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat, celebrada ahir, va acordar elevar al Ple ordinari de juny l'aprovació inicial de l'Ordenança d'ús públic de l'Anella Verda. L'objectiu d'aquesta nova normativa municipal és establir  les garanties necessàries per conservar el patrimoni natural i cultural d'aquest espai natural en relació amb l'ús públic i l'exercici de les activitats relacionades amb l'esport, l'educació i el lleure. 

Seguir llegint

16 06 2022

Terrassa, preparada per un estiu amb un alt risc d'incendis forestals i d'altes temperatures

La sequera acumulada, les altes temperatures i la poca previsió de pluges fan preveure un estiu complicat pel que fa als incendis forestals. Terrassa, que compta amb una superfície forestal de la meitat del terme municipal (3.694 ha), es troba, com gran part del territori català, en situació de perill alt o moderat de risc d'incendi, tal com s'observa en el mapa del Pla alfa, elaborat diàriament pel cos d'Agents Rurals.

Seguir llegint

15 06 2022

La transformació de les rieres de Terrassa passa per la renaturalització i que es converteixin en espais verds i de vida

El Programa de Govern 2019-2023 introduïa tres grans objectius per al mandat en relació a les rieres de la ciutat, com ara un projecte per trencar "l'efecte barrera" de les rieres de les Arenes i del Palau, relligant tots els barris que travessen; treballar intensament per millorar el manteniment i la neteja; i minimitzar el risc d'inundació i avançar en sistemes de seguretat. Aquests tres eixos de treball s'han visualitzat aquesta tarda en l'acte «Les rieres de Terrassa: Visió i projectes de futur», celebrat al Teatre Principal, on s'ha presentat una visió de futur per un projecte que suposaria una transformació històrica per a Terrassa.

Seguir llegint

08 06 2022

L'Ajuntament treballa en un estudi sobre el mosquit tigre als barris de les Fonts, Can Gonteres i Can Palet de Vista Alegre

Amb l'arribada de l'estiu, l'Ajuntament posa en marxa any rere any la campanya de vigilància i control del mosquit tigre per sensibilitzar la població sobre la importància que té l'adopció de mesures preventives per evitar la proliferació d'aquest insecte. Enguany, a més, l'Ajuntament desenvoluparà un estudi per tenir una diagnosi que permeti establir les actuacions que siguin més indicades per controlar la seva presència i evolució. Aquest estudi es fa en col·laboració amb el servei de control de mosquits del Consell Comarcal del Baix Llobregat, gràcies a un ajut econòmic de la Diputació de Barcelona.

Seguir llegint

07 06 2022

En marxa una campanya informativa perquè els establiments de restauració millorin la recollida selectiva de residus

L'Ajuntament ha iniciat una campanya informativa per sensibilitzar els establiments d'hostaleria, restauració i cafeteries sobre la importància de fer una correcta selecció dels residus en origen i contribuir, així, a augmentar els índexs de reciclatge en aquests establiments comercials. L'objectiu és una recollida selectiva de qualitat, reduir la presència d'impropis en els contenidors que no corresponguin, informar sobre quins tipus de deixalles corresponen a cada fracció i vetllar pel compliment de l'ordenança reguladora de la gestió dels residus. Aquesta actuació reforça la campanya específica ‘És molt fàcil!... Si es menja… a l'orgànica!', iniciada el 2019.

 

 

 

 

 

 

 

Seguir llegint

31 05 2022

Comencen les obres per construir un mur de protecció en un tram urbà de la riera de les Arenes

L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat els treballs per construir un mur d'escullera a la riera de les Arenes, en el tram urbà comprès entre el pont de França, situat al barri de Can Parellada, i la seva confluència amb la riera del Palau, al barri de les Fonts. L'empresa encarregada d'executar les obres, amb un termini previst de quatre mesos, és Tec Raul S.L., i tenen un cost de 281.071,57 euros.

Seguir llegint 

30 05 2022

La 31 Setmana del Medi Ambient se centra en els recursos hídrics i recupera la Festa de cloenda al Parc de Vallparadís

‘Recursos hídrics, gotes de vida' és el lema triat aquest any per celebrar la 31 edició de la Setmana del Medi Ambient, que tindrà lloc del 4 al 12 de juny. D'aquesta edició destaca la Festa del Medi Ambient, que tindrà lloc el diumenge, dia 12, al Parc de Vallparadís, que es recupera desprès de dos anys de suspensió a conseqüència de la pandèmia i les seves restriccions. També destaca la sortida de la cursa Ultra Clean Marathon, prevista pel dissabte, dia 11 de juny, que tindrà lloc per segon any a Terrassa per ser, aquest any, Ciutat Catalana de l'Esport.

Seguir llegint

06 05 2022

Nou centres educatius participen enguany en una nova edició de la campanya ‘Let's Clean Up Europe!'

Terrassa participa, un any més, en la campanya ‘Let's Clean Up Europe!', impulsada per la Comissió Europea amb l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la quantitat de deixalles que es llencen de manera indiscriminada al medi natural (boscos, lleres de rius, platges...). En aquesta edició, participaran un total de nou centres educatius de Terrassa, que són les escoles Creixen, Vedruna Vall, Ramon Pont, Cingle i Col·legi Martí, i els institut Ègara, Can Roca, Les Aimerigues i Jaume Cabré. L'activitat també està oberta a la participació ciutadana, ja que figura dins la programació del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB).

Seguir llegint

05 05 2022

L'Ajuntament i la patronal Cecot renoven per dos anys el conveni de col·laboració per l'impuls de la transició energètica

L'Ajuntament de Terrassa i la patronal Cecot han renovat per dos anys més el conveni de col·laboració que van subscriure l'any 2019 per impulsar la transició energètica a les empreses. 

Una línia de col·laboració público-privada que va néixer per treballar conjuntament en el desenvolupament sostenible del sector empresarial, en la descarbonització de l'economia del municipi, promovent la producció i autoconsum d'energia renovable i la mobilitat elèctrica. Una finalitat que s'alinea amb un dels objectius del programa de govern municipal, que és impulsar la transició energètica per anar cap a un model més sostenible, ampliant la xarxa d'instal·lacions fotovoltaiques en edificis públics, residencials i industrials.

Seguir llegint

04 05 2022

L'Ajuntament repartirà 1.850 cubells d'orgànica entre l'alumnat de 6è de primària i 1r d'ESO

Terrassa se suma a la Setmana Internacional del Compost, que se celebra aquests dies, amb el lema ‘El compost: Per a la regeneració del sòl', amb una activitat educativa per fomentar la separació correcta en origen de la matèria orgànica i el procés del compostatge entre els escolars. 

Per aquest motiu, un total de 1.850 alumnes de 6è de primària i 1r d'ESO, de 24 centres educatius de la Xarxa d'Escoles per a la Sostenibilitat de Terrassa (XEST), rebran aquesta setmana un cubell de matèria orgànica, un lot de bosses compostables i un tríptic informatiu de la campanya ‘Si es menja... a l'orgànica!'.

Seguir llegint

29 04 2022

Més de 800 alumnes d'infantil i primària de nou escoles participen aquest curs en l'activitat ‘La deixalleria mòbil a les escoles'

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST), que organitza l'Ajuntament, proporciona a les escoles els recursos necessaris per respectar el medi ambient i aconseguir, així, una ciutat més sostenible. Enguany s'hi han inscrit un total de 46 centres escolars, que participen dels tallers i les activitats. Una d'aquestes activitats és ‘La deixalleria mòbil a les escoles', que ofereix el Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Occidental com a recurs pedagògic gratuït per als centres educatius, i que s'imparteix a Terrassa des de l'any 2012. 

Seguir llegint

 

25 04 2022

Terrassa s'adhereix a la Setmana Sense Soroll, que comença avui, amb el lema «Abaixem el volum»

Des d'avui i fins al diumenge, 1 de maig, se celebra a Catalunya la Setmana Sense Soroll, que té per objectiu promoure iniciatives en el marc de la prevenció de la contaminació acústica i que, enguany, es presenta amb el lema «Abaixem el volum». 

Terrassa s'ha adherit per tal de contribuir a millorar la qualitat acústica, per donar visibilitat a les eines de gestió i control i per divulgar al programa d'activitats dirigides a la ciutadania i a la comunitat escolar, que han estat promogudes des del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, en col·laboració amb l‘Àrea d'Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona i la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. 

Seguir llegint

25 04 2022

L'Ajuntament implantarà el servei de recollida porta a porta a tres urbanitzacions, Can Palet de Vista Alegre, Vista Alegre i Can Gonteres

Una de les actuacions previstes al Pla Local de Prevenció i Gestió de Residus  (2018-2030) és la implantació de la recollida domiciliària Porta a Porta de residus municipals en diferents àmbits de la ciutat. A finals de l'any passat, l'Agència Catalana de Residus va obrir una convocatòria de subvencions, provinents de fons europeus, destinada a projectes de recollida eficients de les diferents fraccions per contribuir a una gestió més sostenible i eficient.

Seguir llegint

20 04 2022

L'Ajuntament actualitza la instrucció de 2016 per instal·lar comptadors provisionals d'aigua per emergència social

A la Junta de Govern, celebrada avui, s'ha donat compte de la resolució adoptada el passat 23 de març relativa a l'aprovació de la instrucció per a la instal·lació de comptadors d'aigua provisionals d'emergència social per a persones o unitats de convivència que es troben en situació de risc d'exclusió residencial. Una nova  normativa que s'emmarca dins la línia d'actuació de l'equip de Govern de garantir, amb la gestió pública, el dret d'accés a l'aigua. 

Seguir llegint

19 04 2022

Terrassa tindrà un nou Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire amb l'horitzó de l'any 2025

La Comissió Informativa de Territori i Sostenibilitat ha acordat avui elevar al Ple d'abril l'aprovació del Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire de Terrassa (PMQA), horitzó 2025, i d'un Protocol d'Actuació d'Episodis Ambientals de contaminació per als contaminants atmosfèrics NO2, PM10 i O3, perquè s'inclogui en el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM).

Seguir llegint

25 03 2022

Terrassa apagarà demà l'enllumenat de quatre edificis una hora per sumar-se a L'Hora del Planeta

L'Hora del Planeta és una campanya d'abast mundial que es visualitza amb l'apagada generalitzada dels edificis internacionals més emblemàtics, amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de protegir el medi ambient. 

Terrassa sempre s'ha adherit en aquesta iniciativa que està promoguda pel Fons Mundial per a la Natura (World Wide Fond for Nature, WWF).

Seguir llegint