13 02 2024

L'Ajuntament presenta els estudis per impulsar les comunitats energètiques a les empreses

L'Ajuntament presentarà dijous al Centre de Serveis de Proximitat a les Empreses Els Bellots les conclusions dels dos estudis que ha realitzat, amb el suport de la Diputació de Barcelona, per tal d'incentivar l'autoconsum compartit d'energia renovable i la creació de comunitats energètiques en l'àmbit industrial. industrial. Així, s'ha analitzat la capacitat que tenen les cobertes de les empreses per instal·lar mòduls fotovoltaics i produir electricitat; s'han avaluat les necessitats i demandes d'energia i, també, la possibilitat de compartir-la entre les empreses. 

Seguir llegint

26 01 2024

Uns 8.000 alumnes d'infantil, primària i secundària participaran enguany al Programa d'Educació per a la Sostenibilitat

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat de Terrassa (PEST), que se celebra des d'ara i fins al juny, proporciona a les escoles els recursos necessaris per respectar el medi ambient. Enguany, els centres han sol·licitat un total de 308 activitats, de les quals 268 s'impartiran als cicles d'infantil i primària i 40 a secundària. Organitzat per l'Ajuntament de Terrassa, aquest programa té com a finalitat fomentar l'educació per a la sostenibilitat entre el públic infantil i juvenil per aconseguir fer de Terrassa una ciutat saludable i respectuosa amb l'entorn.

Seguir llegint

12 01 2024

L'Ajuntament programa un cicle de xerrades als 7 districtes per tractar la nova estructura de la tarifa de l'aigua i fomentar l'estalvi

L'Ajuntament i l'empresa municipal TAIGUA, en col·laboració amb l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT) han programat un cicle de sessions informatives als 7 districtes per explicar la nova tarifa del servei d'abastament, que fomenta l'estalvi d'aigua. Aquestes xerrades formen part de la campanya "No estalviar aigua passa factura. Impulsem la sostenibilitat i la responsabilitat ambiental".

 

Seguir llegint

11 12 2023

L'empresa municipal Taigua fa cinc anys amb la mirada en la renovació progressiva de la xarxa de distribució

El 10 de desembre de 2018 l'Ajuntament es va fer plenament càrrec de la gestió del servei d'abastament d'aigua a la ciutat. Ho va fer a través de l'empresa municipal Taigua, que aquest mes celebra els seus primers cinc anys de funcionament en els quals ha treballat per implantar un model de servei públic eficient, de qualitat, transparent, participatiu, equitatiu i social. 

Seguir llegint

10 01 2024

Eco-Equip contractarà una empresa externa especialitzada per a millorar la seva organització i augmentar la seva eficiència

L'empresa municipal Eco Equip SAM contractarà aquest 2024 una empresa externa especialitzada per tal de fer un anàlisi del seu funcionament i definir les actuacions a dur a terme per tal de millorar la seva organització i processos. Una decisió que s'ha pres arrel de les recomanacions de l'informe de l'auditoria per al compliment del Contracte Programa entre l'Ajuntament i Eco Equip SAM, que va encarregar el Govern Local en l'anterior mandat i que aquest dimecres Cardona ha presentat als grups municipals.

Seguir llegint

04 12 2023

L'Ajuntament de Terrassa incrementa les mesures per fer front a la situació de sequera

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha presidit aquest matí el Comitè Municipal d'Emergència, que s'ha convocat davant l'agreujament de la situació de sequera, durant el qual s'ha activat en alerta el Pla d'Emergència Municipal. Segons ha explicat l'alcalde, «ens trobem en una situació de sequera extrema, amb els embassaments al 18% de la seva capacitat, i és essencial actuar amb urgència per garantir la disponibilitat d'aigua. Canviar els hàbits de consum és clau per evitar restriccions al municipi i la nostra meta és aprofitar al màxim les escasses reserves disponibles i, si no plou pròximament, avançar a l'estat d'emergència abans que els embassaments arribin al 16%, amb noves mesures d'estalvi».

Seguir llegint

01 12 2023

La campanya Treu-te la roba recull més de 1.200 kg de residus tèxtils en els deu punts de contenidors taronges seleccionats

L'Ajuntament ha fet una valoració positiva de la primera edició de la campanya Treu-te la roba, que ha aconseguit recollir més de 1.200 kg de residus tèxtils durant els set dissabtes consecutius que ha durat la iniciativa. Han estat els dies compresos entre el 7 d'octubre i el 18 de novembre, en els que la ciutadania ha tingut l'opció d'anar a una desena de punts de la ciutat on hi ha contenidors taronges i en els quals trobaven els informadors ambientals que explicaven a les persones participants a la campanya i la possibilitat d'optar a una bonificació en la taxa de residus municipal.

Seguir llegint

27 11 2023

Terrassa es prepara per fer front a la possible situació d'emergència per la sequera

L'Ajuntament de Terrassa ha posat en marxa una nova campanya informativa per tal de fomentar l'estalvi d'aigua entre la població, després que la Generalitat hagi fet públic el Decret de Preemergència davant la situació greu de sequera que estem vivint. Es tracta d'un escenari intermedi, previ al context d'emergència, que s'ha establert per intentar potenciar l'estalvi d'aigua i endarrerir, així, l'entrada de Catalunya a altres escenaris més restrictius.

Seguir llegint

 

 

24 11 2023

Finalitzen els treballs de neteja per recuperar un tram de la llera i els marges del torrent de la Grípia

Els treballs es van iniciar a l'octubre amb la finalitat de recuperar la riquesa natural i paisatgística d'aquesta zona de l'Anella Verda i revertir així, el procés de degradació provocat per la presència de tanques i petites construccions no permeses a la llera i els marges d'aquest tram del torrent de la Grípia. L'actuació ha afectat uns 10.000 m², una superfície repartida entre la finca de Can Montllor i la zona del carrer d'Amposta, al barri de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor. El pressupost d'adjudicació ha estat de 41.950,80 € (sense IVA) i el termini d'execució marcat era de dos mesos i mig.

Seguir llegint

17 11 2023

Terrassa se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany posa l'èmfasi en la importància de reduir els envasos

Un dels principals objectius de la Setmana Europea de Prevenció de Residus és promoure accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la correcta gestió dels residus.Enguany el certamen se celebra del 18 al 26 de novembre i la temàtica escollida és la necessitat de reduir els envasos, per això s'ha escollit el lema «No t'emboliquis!». Segons ha explicat la regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Patricia Reche: «Aquesta iniciativa vol donar a conèixer estratègies de reducció de residus i també fomentar accions sostenibles entre la ciutadania. A més, també volem conscienciar sobre la necessitat de canviar la tendència de consum creixent i demanar tan a les empreses com als compradors una reducció de l'ús de materials poc ecològics, com el plàstic».

Seguir llegint

21 11 2023

Més de 150 persones han participat en el programa d'activitats de lleure del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB)

La finalitat d'aquesta programació és donar a conèixer els entorns de Bonvilar i de l'Anella Verda a un públic infantil i familiar i enguany recollia un total de vuit propostes, de caràcter lúdic i gratuït, que s'han celebrat des d'abril fins aquest mes de novembre. D'entre totes elles, les que han tingut més acceptació ha estat els itineraris guiats, el Geocaching de Halloween i la visita al Parc audiovisual. Per a la regidora de Medi Ambient, Patrícia Reche: «Un dels objectius d'aquesta programació, que l'Ajuntament edita des del 2015, és donar a conèixer l'Anella Verda i sensibilitzar la població sobre com podem millorar la ciutat i el seu entorn amb criteris de sostenibilitat envers el medi ambient

Seguir llegint

15 11 2023

Taigua estudia reduir la pressió de l'aigua com a mesura d'estalvi davant l'agreujament de l'actual estat de sequera

La falta de pluja ha provocat que els embassaments de les conques internes de Catalunya hagin arribat al seu mínim històric, ja que estan per sota del 19% de la seva capacitat. Des de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) han qualificat la situació de «crítica» per ser, aquesta, la pitjor sequera dels darrers 100 anys a Catalunya i han demanat als municipis afectats que actuïn davant l'entrada de mesures més restrictives, que endureixen les que estan vigents en l'estat d'excepcionalitat, en el qual es troba Terrassa des del mes de març. La Generalitat està valorant declarar aquest mes l'estat d'emergència a Barcelona, o bé una fase de transició de preemergència, al sistema Ter-Llobregat.

Seguir llegint

27 10 2023

L'Ajuntament modifica l'estructura de la tarifa de l'aigua per fomentar l'estalvi i millorar l'accés a la tarifa social

La comissió informativa extraordinària de Serveis Generals, celebrada avui, ha acordat elevar al ple extraordinari del 2 de novembre la proposta per modificar l'Ordenança reguladora de la prestació patrimonial de caràcter públic no tributari sobre el servei d'abastament d'aigua a Terrassa, amb la voluntat d'actualitzar l'estructura de les tarifes perquè, en el context de sequera actual, siguin més equilibrades, equitatives i corresponsables. La proposta també contempla millorar les condicions per accedir a la tarifa social de l'aigua, implantada des de l'any 2013, i que garanteix el dret a l'aigua de les persones més vulnerables.

Seguir llegint

19 10 2023

L'Ajuntament recuperarà un tram de la llera i els marges del torrent de la Grípia, situat a l'Anella Verda

L'Ajuntament de Terrassa ha iniciat aquesta setmana els treballs per revertir el procés de degradació provocat per la presència de tanques i petites construccions no permeses a la llera i als marges d'aquest tram del torrent de la Grípia. Un dels objectius és recuperar la riquesa natural i paisatgística d'aquesta zona de l'Anella Verda. L'àmbit d'actuació afecta uns 10.000 m², compresos entre la finca de Can Montllor i la zona del carrer d'Amposta, al barri de Les Arenes, La Grípia i Can Montllor.

Seguir llegint

11 10 2023

El Ple municipal aprova la delegació de la gestió i tractament dels residus al Consell Comarcal del Vallès Occidental

Avui el Ple municipal, en sessió extraordinària, ha aprovat la delegació de la gestió i tractament dels residus municipals al Consell Comarcal del Vallès Occidental. Concretament s'ha delegat la gestió de les fraccions de resta, orgànica i voluminosos, que són els residus que tenen més impacte ambiental i econòmic pel què fa a la seva gestió. 

Seguir llegint

06 10 2023

L'Ajuntament repara els 8 camins de l'Anella Verda malmesos per les intenses pluges del mes de juny

L'Ajuntament ha iniciat les obres per condicionar i millorar els trams dels vuit camins de l'Anella Verda que van resultar afectats pels episodis de pluges intenses del mes de juny i que han erosionat el terreny. Les reparacions afectaran els camins públics, o amb acord per ús públic, que actuen com a porta d'accés en aquest paratge natural com són el dels Monjos; Can Carbonell, l'Escaiol, el torrent de la Betzuca, el camí vell de Can Carbonell, el que enllaça el Parc Audiovisual amb el camí de Can Bogunyà; el que va de Can Bogunyà al camí de ca n'Amat de la Muntanya i el que enllaça aquest amb la carretera de Rellinars (B-122).


Seguir llegint

27 09 20223

L'Ajuntament iniciarà els treballs per netejar i conservar un tram urbà de la riera del Palau

L'Ajuntament iniciarà el proper mes d'octubre els treballs de neteja i manteniment d'un tram de la riera del Palau, al seu pas pel barri de La Cogullada, en una zona compresa entre els jutjats i el gual de l'autopista C-58. Aquest projecte és un dels finançats per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) dins el pla d'ajuts de 2022 per facilitar que els ens locals puguin fer tasques de manteniment i conservació de lleres urbanes de rieres i torrents, amb la finalitat de minimitzar el risc de possibles riuades i millorar, així, el flux de l'aigua en cas d'avinguda. La subvenció atorgada és de 79.682,98 euros.

Seguir llegint

22 09 2023

L'Ajuntament impulsa el reciclatge de roba i calçat amb la campanya ‘Treu-te la roba'

Del 7 d'octubre al 18 de novembre, l'Ajuntament posa en marxa la nova campanya ‘Treu-te la roba', en col·laboració amb les empreses d'inserció Eco Inserció, encarregada de la recollida i gestió d'aquesta fracció, i Fundació Formació i Treball, responsable de la instal·lació dels contenidors. L'objectiu és augmentar la conscienciació ciutadana sobre la necessitat de reciclar i reaprofitar les peces tèxtils i el calçat en desús. A més, les persones participants podran optar a una bonificació de la taxa de residus municipal.

Seguir llegint

21 09 2023

Ajuntament, gremis i entitats presenten «Del Camp a la Taifa», nova Fira de pagesia i cuina de proximitat de Terrassa

L'Ajuntament de Terrassa impulsa, en col·laboració amb el Gremi empresarial d'Hostaleria de Terrassa i comarca, la Fundació Terrassenca Sant Galderic, l'Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental, Barri Futur, Comunalitat Urbana de Terrassa, Festa Pagesa i els gremis, entitats i associacions de Terrassa Gastronòmica, la Fira de pagesia i cuina de proximitat de Terrassa "Del Camp a la Taifa".

Seguir llegint

08 09 2023

El Programa d'Educació per a la Sostenibilitat 2023/24 inclou 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària

La majoria de centres educatius de Terrassa han incorporat al seu currículum el Programa d'Educació per a la Sostenibilitat (PEST), que cada curs ofereix l'Ajuntament a través del servei de Medi Ambient i Sostenibilitat.

El programa compta enguany amb un total de 66 tallers pels cicles d'infantil, primària i secundària, dels quals quatre són nous; a més de cinc visites guiades a les instal·lacions ambientals i nou activitats per conèixer l'Anella Verda.

Seguir llegint

07 08 2023

El consum d'aigua domèstica a Terrassa baixa dels 100 litres per persona i dia

En el segon trimestre de l'any, el consum mitjà d'ús domèstic a Terrassa ha estat de 99,61 litres/habitant/dia, una xifra inferior a la del primer trimestre d'aquest mateix any, quan el consum estava en 101,18 litres. El consum total d'aigua a la ciutat, que té en compte l'àmbit domèstic, el comercial, l'industrial i el municipal, ha baixat a una mitjana diària de 37.181.000 litres durant el mes de juny, quan la mitjana diària corresponent a tot el 2022, va ser de 40.323.000 litres. Els barris on s'ha produït un major descens han estat els de Sant Llorenç, Montserrat, Torre-sana, Vilardell, l'Antic Poble de Sant Pere, Vallparadís, Plaça Catalunya-Escola Industrial, Cementiri Vell, Can Palet, Can Jofresa i el Centre.

Seguir llegint

19 07 2023

L'Ajuntament cedeix a Biciclot més d'un centenar de bicicletes abandonades perquè siguin reutilitzades

L'Ajuntament de Terrassa ha fet aquest matí, a la deixalleria de Can Casanoves, el vuitè lliurament de bicicletes abandonades a Biciclot, una entitat sense ànim de lucre que promou l'ús d'aquest mitjà de transport sostenible.En aquesta ocasió s'han cedit de manera gratuïta més d'un centenar d'unitats que estaven dipositades en les deixalleries municipals de Can Casanoves o Can Barba i en el dipòsit de la Policia Municipal. L'acte ha comptat amb la presència del tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Xavier Cardona, i del cap de producció de Biciclot, Marcel Jobal Comas.

Seguir llegint

19 06 2023

Les comunitats energètiques centren la Setmana Europea de l'Energia Sostenible

Terrassa participa en una nova edició de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible, que tindrà lloc des de demà dimarts, 20 de juny, fins dijous, dia 22, amb el lema «Ara és l'hora de compartir l'energia renovable!». L'objectiu de l'edició d'enguany és divulgar la importància de les comunitats energètiques, en un context d'emergència climàtica com l'actual, on cal anar cap a un model energètic més net, sostenible, descarbonitzat, distribuït i democràtic. 

Seguir llegint

05 06 2023

«Salut i microplàstics» és el lema de la 32 Setmana del Medi Ambient, que se celebrarà del 5 a l'11 de juny

L'augment de residus plàstics i la seva difícil degradació han provocat que els microplàstics siguin presents al medi, especialment, en mars i oceans. La 32 Setmana del Medi Ambient vol remarcar la seva importància per la possible repercussió que poden tenir en la salut de les persones i ha triat el lema «salut i microplàstics» com a eix central d'una programació, que començarà el divendres, dia 2 de juny i finalitzarà el dimecres, dia 14.

Seguir llegint

30 05 2023

L'Ajuntament promou una campanya per conscienciar la ciutadania sobre la sequera, amb punts d'informació itinerants

Davant la situació d'excepcionalitat per sequera que es troba la ciutat des del passat mes de març, l'Ajuntament i l'empresa municipal Taigua han iniciat aquesta setmana una campanya informativa per conscienciar i sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat d'adoptar mesures preventives i d'estalvi per afrontar la sequera. Aquestes informacions exposen la necessitat d'un canvi en els hàbits de consum, el compliment de les restriccions i prohibicions vigents, i les afectacions en els usos agrícoles i industrials, en el reg de patis i jardins, i en les piscines, en l'estat d'excepcionalitat.

Seguir llegint

25 04 2023

El Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) inicia aquest cap de setmana el seu programa d'activitats de lleure

La programació del Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) d'aquest any recull les activitats gratuïtes, que se celebraran des d'aquest mes d'abril i fins al novembre. Enguany es presenten un total de vuit propostes lúdiques, pensades per a un públic infantil i familiar, amb la intenció de donar a conèixer els entorns de Bonvilar, de gran valor ecològic i social, com també l'Anella Verda. Totes les activitats tenen places limitades i cal inscripció prèvia.

Seguir llegint

30 03 2023

La Diputació de Barcelona proposa ampliar el Parc en prop de 6.000 hectàrees de 8 municipis

La Diputació de Barcelona treballa en l'ampliació dels límits actuals del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac  en els municipis de Terrassa, Matadepera, Vacarisses, Viladecavalls, Castellbell i el Vilar, el Pont de Vilomara i Rocafort, Rellinars i Sant Vicenç de Castellet. La proposta contempla incrementar en un 42% la superfície protegida, ja que es passaria de les  5.852,90 ha actuals a les 13.693,78  que planteja la Corporació Provincial. En aquest cas, Terrassa passaria de  tenir 763 ha protegides a un total de 1.740 ha.

Més informació a la web de la Xarxa de Parcs

28 03 2023

Sessió sobre plaques fotovoltaiques adreçada a empreses

Cartell de la sessió informativaEl regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat i Energia, Carles Caballero, obrirà dimarts, dia 28 de març, la sessió informativa que han organitzat l'Ajuntament i la Cecot,  en col·laboració amb  la Diputació de Barcelona, per donar a conèixer les comunitats energètiques, els sistemes d'autoconsum compartit i impulsar, així, la instal·lació d'energies renovables a les cobertes de les empreses de la ciutat.

Programa de la sessió d'autoconsum 

25 03 2023

Terrassa reitera el seu compromís amb L'Hora del Planeta 2023 apagant el llum de quatre edificis i monuments municipals

Demà, de 20.30 a 21.30 h, les façanes de l'Ajuntament, el Castell Cartoixa de Vallparadís, la xemeneia de la Bòbila Almirall i el monument de la Dona estaran a les fosques.

Terrassa se suma, un any més, a L'Hora del Planeta, la iniciativa solidària promoguda pel Fons Mundial per a la Natura (World Wide Fond for Nature, WWF-Adena) que proposa fer el gest simbòlic d'apagar el llum de 20.30 a 21.30 h per conscienciar sobre el problema del canvi climàtic.

Seguir llegint

22 03 2023

Taigua es traslladarà abans de finals d'any a la seva nova seu social, al barri del Segle XX

Taigua començarà a finals d'any les tasques de trasllat des de l'actual seu social que té, al carrer de la Societat, 30, per anar a les noves instal·lacions, ubicades al carrer del Pare Font, al barri del Segle XX. Un canvi que es fa necessari un cop ha finalitzat el contracte de lloguer amb l'anterior concessionària del servei. L'empresa municipal ha llogat per 15 anys una nau situada al carrer del Pare Font, 165, i ara tot just es començarà a condicionar per ubicar-hi les oficines, el taller, l'aparcament per a la flota de Taigua i la resta d'instal·lacions. 

Seguir llegint

20 03 2023

El Ple debatrà l'aprovació definitiva del Pla Municipal d'Emergència en Situació de Sequera

El Pla Municipal d'Emergència en Situacions de Sequera a Terrassa (PE) determina i planifica en detall totes les mesures que cal emprendre davant de cada escenari d'avís (prealerta, alerta, excepcionalitat i emergència) que decreti l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). La Comissió informativa de Territori i Sostenibilitat ha aprovat avui elevar al Ple de març l'aprovació definitiva d'aquest document, un cop aprovat inicialment el gener de 2021 i sense rebre cap al·legació. Aquest pla ha comptat amb  la participació de l'Observatori de l'Aigua de Terrassa (OAT), que forma part del Comitè de Sequera juntament amb tots els Serveis municipals implicats, i l'informe favorable de l'ACA, de juliol de 2022. 
Seguir llegint

06 03 2023

L'Ajuntament es prepara per adequar-se a l'estat d'excepcionalitat per sequera

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) va publicar la setmana passada el decret pel qual s'estableixen mesures extraordinàries i urgents per afrontar la situació de sequera excepcional en l'àmbit del districte de conca fluvial de Catalunya. Aquesta setmana s'aplicarà l'estat d'excepcionalitat en el sistema Ter Llobregat, al qual pertany Terrassa, perquè els seus embassaments estan per sota del 30% de la seva capacitat. Aquesta mesura afecta prop de 6 milions d'habitants i un total de 224 municipis de Catalunya.

Seguir llegint

21 02 2023

L'Ajuntament comença les obres per adequar el camí que connectarà els trams 2 i 3 de l'Anella Verda

L'Ajuntament ha iniciat aquesta setmana les obres de millora de la connexió entre els trams 2 i 3 de l'Anella Verda. Es tracta d'arranjar 154 metres de camí que circula en paral·lel a la carretera de Rellinars. Un itinerari que enllaça el final del tram 2, a Ca n'Amat de la Muntanya, amb l'inici del 3, en el camí a Can Font de Gaià.  Els treballs van a càrrec de l'empresa Extrayse SL i tenen un pressupost d'adjudicació de 44.182,64 euros.

Seguir llegint

15 02 2023

L'Ajuntament opta a una subvenció dels fons Next Generation per fer la transició digital a la xarxa d'abastament i sanejament d'aigua

L'Ajuntament de Terrassa ha tramitat una sol·licitud de subvenció al Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico per optar als ajuts Next Generation del «Proyecto Estratégico para la Recuperación y la Transformación Económica de Digitalización del Ciclo del Agua» (PERTE), aprovat pel govern de l'Estat.  Terrassa ha presentat el  Projecte de Transició Digital i Millora en l'Eficiència del cicle de l'aigua, que busca millorar l'eficiència hidràulica i energètica de tot el cicle integral de l'aigua a través de la sensorització i la digitalització del servei d'abastament i clavegueram. 

Seguir llegint