L'ACA subvenciona amb prop de 80.000 euros el projecte per netejar i conservar la llera urbana de la riera del Palau

Es tracta d'un dels dos projectes presentats aquest any a la convocatòria d'ajuts de l'ACA per facilitar que els ens locals puguin fer tasques de manteniment i conservació de lleres urbanes de rieres i torrents, amb la finalitat de minimitzar el risc de possibles riuades i millorar, així, el flux de l'aigua en cas d'avinguda.

Per a la regidora de Rieres, Jennifer Ramírez, «la concessió d'aquest ajut és fruit de la col·laboració mútua entre ambdues administracions per tal de tirar endavant actuacions de millora, manteniment, neteja, conservació i seguretat de les rieres que, en aquest cas de la riera del Palau. Aquest Equip de Govern té molt present les necessitats que tenim a les rieres, i és per això que actuacions com aquestes demostren el treball en els àmbits de la seguretat però, sobretot, de la prevenció».

El tram urbà de la riera del Palau, situat entre els Jutjats i el gual de la C-58, té una longitud d'1,49 km i. En aquest cas, es preveu retirar la vegetació que obstaculitza el pas de l'aigua, com són els esbarzers, eliminar els arbres morts, erradicar la canya americana, ja que és una espècie invasora, i replantar amb plantes autòctones. El pressupost d'execució és de 96.416 euros i el termini màxim d'execució és de tres mesos. Aquesta actuació donaria continuïtat els treballs que durant l'any passat ha realitzat l'Ajuntament per mantenir en bones condicions de desguàs la llera urbana de la riera del Palau.

L'altre projecte presentat per l'Ajuntament de Terrassa, que contemplava la neteja de vegetació de dos trams del Torrent de Vallparadís, situats al nord i sud de la ciutat, no figura en la relació dels 180 atorgats per aquest organisme en aquesta convocatòria que, per a l'ACA, representa un total de 4,4 milions d'euros. En aquest cas, el pressupost d'execució se situa entorn els 25.000 euros.

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va obrir el gener una convocatòria d'ajuts per actuacions de manteniment i conservació de lleres en zona urbana amb la finalitat de prevenir, així, el risc de riuades, millorar el flux d'aigua en cas d'avinguda i, també d'erradicar espècies vegetals invasores. En el cas de Terrassa, el seu terme municipal de 70 km² estan formats per un entramat de rieres i torrents, entre els quals destaquen les dues rieres principals com són la de les Arenes i la del Palau.