Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme

Monument de la Dona il·luminat de blau per l'autismeAl voltant del 2 d'abril, Dia Mundial de la Conscienciació sobre l'Autisme hi ha un programa d'activitats lúdiques i de sensibilització obert a tota la ciutadania. Les activitats, que tindran lloc entre el 29 de març i el 4 d'abril, estan organitzades per la Comissió TEA (Trastorn Espectre Autista) de la Taula de Salut Mental de Terrassa, que agrupa l'Ajuntament i les entitats i serveis que atenen persones amb autisme a la ciutat. 

 

 

 

L'acte central  tindrà lloc el divendres 1 d'abril, a les 10.30 del matí, a la Biblioteca Central de Terrassa, i inclourà una taula rodona formada per professionals, la ponència "Autisme, problemàtiques i reptes per a la Terrassa del futur", a càrrec de la doctora Amaia Hervás, cap de la unitat de salut mental infantil i juvenil de MútuaTerrassa, i la inauguració de l'exposició "Com vols que t'ho expliqui? L'art com a eina d'expressió", a càrrec de persones amb autisme de LaFACT Fupar.  Durant l'acte es presentarà una nova guia de recursos per a persones amb autisme que recull els ajuts, serveis i prestacions disponibles al llarg de les diferents etapes de la vida: petita infància (0 a 6 anys), infància i adolescència (7 a 18 anys), i edat adulta (més de 18 anys). Programa de l'acte central.

Cinema inclusiu, el diumenge 3 d'abril, a les 12 del migdia, el Cinema Catalunya (C. Sant Pere, 9) acollirà una nova sessió del cicle "Hora blava". El cicle es va inaugurar durant les Festes de Nadal i ofereix sessions de cinema obertes a totes les famílies i sensibles a les necessitats de les persones amb autisme i/o discapacitat intel·lectual. Per exemple, manté la llum d'ambient durant tota la pel·lícula, redueix el volum del so o habilita un espai amb activitats alternatives per poder sortir una estona de la sala en cas necessari. En aquesta ocasió, es projectarà la pel·lícula d'animació per a tots els públics "Canta 2!".

Un cinefòrum del documental "Unes altres veus" al Cinema Catalunya dilluns 4 d'abril, a les 6 de la tarda.  És un documental sobre l´autisme a partir del testimoni de l´Albert, un jove de 21 anys diagnosticat de Síndrome d'Asperger. Les seves reflexions dins d'un laberint, les converses que manté amb un amic del seu poble i el viatge a Brussel·les amb la família per visitar per primera vegada el Museu Tintin ens apropen a la seva particular manera de viure i entendre el món.

I tota la resta de programació com "Peixos d'aigua dolça en aigua salada" per Canal Terrassa el 2 d'abril a les 16 hores, la presentació d'un llibre, exposicions d'art, xerrades formatives i de sensibilització, espais de trobada per a famílies i persones adultes amb autisme i visites guiades. 

L'objectiu de tot plegat és que la societat prenguem consciència de les múltiples barreres amb què s'enfronten les persones amb Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) a l'hora d'exercir els seus drets fonamentals i formar part de la comunitat, així com promoure les adaptacions de l'entorn necessàries per facilitar la seva inclusió i participació social.  

El Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) inclou una gran variabilitat de manifestacions, i afecta sobretot les competències socials i comunicatives, així com la capacitat de respondre de manera adaptativa a diferents situacions de la vida quotidiana. No obstant, amb els suports i adaptacions adequades, com ara l'ús de sistemes alternatius i/o augmentatius de comunicació, la millora dels sistemes de senyalització o l'anticipació i estructuració de la informació, poden superar-se moltes de les barreres existents.