Dia Internacional de la Dislèxia

Monument a la dona treballadora il·luminat per la dislèxiaEl Dia Internacional de la Dislèxia fa ressò d'aquest trastorn específic de l'aprenentatge que afecta el procés lector de nenes i nens.

Enguany, la Xiomara Durán, una noia amb dislèxia, és la guanyadora del concurs de dibuix del Dia Internacional de la Dislèxia promogut per la Federació Espanyola de Dislèxia i membres de les Associacions de Dislèxia Iberoamericanes. El cartell ha estat traduït als idiomes dels països que participen a la campanya #UnidosPorLaDislexia per poder donar visibilitat a les administracions i empreses que col·laboren fent difusió.

Cartell de la Xiomara Durán

La història fascinant de la Xiomara Durán

Nascuda a Sevilla el 1975, la vena artística li ve de lluny. Passa part de la seva infantesa a Mèxic on es va gestar la seva passió per l'art i l'animació. Va gaudir de la seva etapa escolar durant primària, però va ser al Centre d'Educació Integral CEI, on va poder beneficiar-se d'un innovador sistema acadèmi adaptat.

Va ser més tard, en tornar a la seva terra on es troba per primera vegada amb barreres d'aprenentatge en la seva etapa de secundària i batxillerat, les quals li van impedir desenvolupar-se com una estudiant més cosa que li va produir molta frustració.

En la seva adolescència ingressa a l'Escola d'Art de Sevilla i cursa tres anys. Actualment ja instal·lada a Alacant, reprèn el seu somni de conduir els seus estudis artístics com a il·lustradora a l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alacant (EASDA) on es troba actualment, i poder així, amb el seu art, conscienciar sobre la necessitat de donar visibilitat i suport a la neurodiversitat, ja sigui en adults com en infants. 

Com a persona neurodiversa, que va passar desapercebuda de nena sap de primera mà les dificultats amb les que s'ha trobat en les etapes tant escolars com laborals pel que aquestes experiències són el catalitzador necessari per dedicar-se a l'activisme amb el seu art i enderrocar els estereotips errats que impedeixen la inclusió i l'acceptació a la nostra societat