Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites

En el dia de la commemoració es vol posar el focus en els nadons que neixen amb cardiopatia cada any perquè el seu dia a dia és de lluita amb el seu cor per viure. Cal una societat preparada per afavorir la seva integració social, educativa i laboral.

Manifest de l'Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC)

Amb motiu del Dia Internacional de les Cardiopaties Congènites, que se celebra el 14 de febrer, i com a tret de sortida del 30è aniversari de l'Associació de Cardiopaties Congènites (AACIC), publiquem un manifest per donar a conèixer la realitat dels infants i adolescents que viuen amb una cardiopatia i la de les seves famílies. La societat ha d'estar preparada per afavorir la seva integració social, educativa i laboral. És necessari que els òrgans de govern coneguin aquesta realitat per tal que impulsin accions de resposta a les seves necessitats.

Sabies que...

  • 1 de cada 100 nadons, neix amb una malformació al cor? La cardiopatia és el grup de malformacions congènites amb l'índex més alt d'incidència.

A Catalunya neixen uns 600 infants amb cardiopatia congènita cada any dels quals una tercera part necessitaran intervenció durant el primer any de vida.

  • Els avenços mèdics dels darrers anys han permès que el 95 % dels infants que neixen amb aquestes patologies arribin a l'edat adulta. L'índex de mortalitat s'ha reduït en un 5 % i podem parlar de malaltia crònica.
  • Hi ha altres tipus de cardiopaties que no són congènites, però que poden provocar alteracions en el funcionament del cor, i que es poden manifestar durant la infantesa.
  • Els infants i adolescents que viuen amb una cardiopatia poden tenir diagnòstics diferents i hauran de tenir un seguiment mèdic de per vida, però les repercussions en el dia a dia són comunes i també s'han de tractar.