Article revista digital Visquem Terrassa desembre 2022

C's Una congelació de taxes i impostos "fake" a Terrassa

Aquest novembre els regidors de Tot per Terrassa i ERC ens tornaven a presentar uns pressupostos rècord, rècord en ingressos i rècord en despeses. Un pressupost de l'Ajuntament que augmenta en més d'un 5% i el consolidat amb les empreses municipals en més d'un 6%. Cal destacar que els ingressos augmenten, en bona part gràcies a les aportacions d'altres administracions, però també per l'augment de la recaptació per impostos i taxes municipals. Des de Ciutadans Terrassa no deixarem d'insistir en el fet que la suposada "congelació" de les Ordenances fiscals aprovades pel Govern municipal pel 2023, a proposta del republicà Isaac Albert, és, com a mínim, una estranya congelació. I per quin motiu diem estranya? Doncs perquè es tracta d'una "congelació" que fa augmentar la recaptació per impostos indirectes en més d'un 14%, i perquè és una "congelació" que fa augmentar la recaptació per taxes i altres serveis, també en més d'un 14%. Si aquesta congelació que proposa el Govern de TxT i ERC fa pujar la pressió fiscal a tots els ciutadans de Terrassa, estem certament davant d'una congelació peculiar, que resulta ser una mesura que fa més car l'impost per llicències d'obres i que, curiosament, fa pujar la recaptació global més enllà del que el sentit comú ens podria invitar a pensar en relació amb l'increment previst per l'activitat econòmica. Ciutadans Terrassa va votar en contra d'aquesta congelació "fake" de les ordenances fiscals a la ciutat, ja que no són unes ordenances que afavoreixin ni a les empreses, ni a les famílies en un moment tan delicat, i perquè TxT i ERC van buscar un titular que no s'ajusta a la realitat. És moment de pensar en les dificultats i realitat econòmica de les famílies i negocis de la ciutat, que notaran a la butxaca que el Govern municipal no hagi reduït la pressió fiscal als rebuts.

Isabel Martínez, Candidata a l'alcaldia de Terrassa 2023

Article revista digital Visquem octubre 2022

No és futur, és present: Terrassa aposta per les plaques fotovoltaiques

Les indústries no són les úniques que busquen la transició energètica. També està succeint a les llars i cada cop amb més força. Els desbordants preus de l'electricitat fan que famílies i empreses busquin alternatives en energies renovables com ara la instal·lació de plaques solars. Les dades són clares: A Terrassa gairebé s'han triplicat els expedients presentats per particulars, comunitats de veïns o empresaris que volen instal·lar plaques fotovoltaiques als seus domicilis o empreses. És més, es calcula que a finals del 2022 poden haver-hi vora 370 expedients d'obra acompanyats d'una petició de bonificació. I aquesta allau de sol·licituds, que sembla que anirà en augment els anys vinents, és molt bon símptoma: es tracta de posar els fonaments per a un nou mode d'entendre l'ús que fem de l'energia i la importància del canvi climàtic i la transició energètica cap a les energies renovables, i més en un context en què s'ha posat en relleu que la dependència del gas i l'energia a fora ens pot fer més vulnerables a grans augments de preus quan hi ha situacions o conflictes inesperats.

Aquest any, ja s'han atorgat bonificacions gairebé per igual en habitatges que a indústries, i les llicencies per instal·lacions fotovoltaiques ja superen el total de les registrades el 2021. És important apostar per facilitar aquests tràmits a la indústria i a les llars, sobretot en aquells domicilis on hi hagi comunitats de veïns i puguin sorgir més dubtes sobre la tramitació de les sol·licituds. Ara mateix Terrassa se situa entre els quatre municipis de Catalunya amb més plaques fotovoltaiques als seus terrats (per darrere només tenim Barcelona, Sant Cugat o Corbera de Llobregat). Pels terrassencs que apostin per aquesta via suposarà un doble guany: reduir la factura de l'energia i fer les seves llars més sostenibles, un model energètic que com a ciutat cal promoure i preservar.

Isabel Martínez, Candidata a l'alcaldia de Terrassa 2023

Article revista digital Visquem setembre 2022 

Trencant models tradicionals: la nova economia urbana

Saber llegir el context i els moviments econòmics del futur més proper, això serà una de les claus per entendre i adaptar-se als canvis que està patint l'economia a nivell global, i això ens afecta també a Terrassa. Fa uns dies vàrem aprovar al Ple de l'Ajuntament l'Agenda Urbana, el que ens ha permès fer una radiografia de molts aspectes de la nostra ciutat, i sobretot, ens ha donat l'oportunitat de preparar-nos pels canvis que estan venint. En un moment en el que veiem les conseqüències de dependre massa d'un sol operador (vegem el cas de Rússia) moltes empreses valoren canviar el paradigma i la mirada cap al local, al proper, i reduir els riscos y la dependència de tercers. Una mirada que permet treure'n retiment a qui estigui atent al canvi i l'aprofiti. De la mà de la innovació i la digitalització, aquests canvis poden generar oportunitats laborals per als nostres municipis, millorar les condicions de treball, o agilitzar la producció industrial de les empreses. Els formats híbrids que permetin el teletreball i la presencialitat, aquelles mesures que permetin una conciliació amable amb el nostre ritme de vida, fomentaran la motivació i creativitat de treballadors i empresaris. Terrassa ja està tendint a aquests models, i tenim la cantera idònia per a aconseguir-ho: centres acadèmics i de FP que projectin el talent i un teixit industrial i empresarial fort, i una ciutat que aposta fort per la formació STEAM per augmentar les vocacions científic-tecnològiques de les noies a Terrassa. Amb una aposta forta per l'emprenedoria, seria fàcil aprofitar les oportunitats tecnològiques, el talent i l'estructura existent a la ciutat. Son els reptes que tenim per endavant, però en un context en el que en pocs anys probablement tindrem més treballadors per compte pròpia (autònoms) que per compte aliè, cal aterrar les possibilitats de la industria 4.0., la tecnologia i la innovació emergent i fer-les properes als ciutadans, i una administració que ho procuri mitjançant l'estratègia a llarg termini i la col·laboració publico-privada. Els sediments ja hi son, les idees ja hi son latents, només cal fer els espais i la qualitat de vida prou atractius per a veure-ho néixer.

Isabel Martínez, Candidata a la alcaldia de Terrassa 2023

Article revista digital Visquem juliol 2022

Els polígons terrassencs i la creació d'oportunitats de feina

Fa uns cinc anys, la situació dels polígons industrials a Terrassa era menys esperançadora. Sense organització o governança entre els inquilins dels polígons, si succeïen incidents sense haver-hi associacions d'empreses, la interlocució entre l'Ajuntament i els polígons era més dispersa. Per això ja al 2017 reclamàvem la necessitat d'una acció enèrgica perquè els polígons tinguessin interlocutors clars, amb la voluntat de tenir una veu conjunta per expressar les seves preocupacions. Durant la pandèmia, que tant va afectar a empreses i sectors econòmics i industrials, des de Ciutadans posàvem també sobre la taula la necessitat d'abordar pla de xoc dinamitzador dels polígons industrials de Terrassa, de disposar d'un espai de treball adequat, tenint cura dels espais dels polígons en desús, sense el qual seria difícil la reactivació econòmica del sector industrial.

Fem un salt al 2022, i ens trobem amb més associacions d'empreses als polígons industrials i amb l'inici dels treballs del Pla Director de Polígons d'Activitat Econòmica de Terrassa. Un instrument que ens servirà per dinamitzar els espais d'activitat econòmica de la ciutat, permetent conèixer la realitat dels espais industrials i preveure les necessitats d'inversió de les empreses, i també els reptes que tinguin. Els polígons d'activitat econòmica son vitals per una ciutat com Terrassa i son generadors d'oportunitats i de riquesa, tant pel teixit empresarial com pels treballadors que trobaran noves i millors oportunitats laborals.

Amb la promoció d'un nou marc de relació amb les empreses, amb un increment de dotacions pressupostaries pel manteniment dels polígons de Terrassa, i amb aquest nou espai, posarem el rumb adequat per promoure la reactivació econòmica després de la crisi de la pandèmia i tindrem uns polígons a l'altura del segle XXI i de la nostra ciutat.

Isabel Martínez, Candidata a l'alcaldia de Terrassa 2023

 

Article revista digital Visquem juny 2022

L'estació Terrassa Oest, noves oportunitats pels barris de Can Boada, Ca n'Aurell i la Maurina

La futura estació de Rodalies a Can Boada ja està encaminada, amb l'estudi per al desenvolupament del Pla de Rodalies de Barcelona 2020-2030 que contempla la nova estació de Can Boada ja licitat. Ho anunciava el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana en un comunicat, fent palès que s'aposta per una Terrassa forta i en expansió, en la que val la pena invertir.

La nova estació donarà vida als barris de Can Boada, Ca n'Aurell i la Maurina, als seus veïns i comerços, prestant servei a gairebé 2.000 terrassencs i connectant-los a la xarxa ferroviària, i podent servir també per assumir, si calgués, un increment del servei en moments de sobresaturació. Una millora i ampliació dels nostres serveis de transport públics reivindicada des de fa anys que veurà la llum d'aquí poc.

Com a usuària diària de Rodalies, valoro personal i positivament la inversió en aquesta infraestructura, que mou a tants de nosaltres cada dia, i que farà més fàcil la mobilitat per milers de terrassencs. Aquella estoneta de seure, no sentir-te parat enmig d'un embús sinó en moviment, aprofitar per xerrar si vas acompanyat, o contestar aquells missatges que mai tens temps de posar-t'hi... En el meu cas, l'estona per llegir i veure per la finestra el nostre Vallès, sens dubte la meva opció preferida.

Més i millor mobilitat és una de les millors formes de llibertat, d'explorar noves oportunitats laborals, de viatjar, de no dependre del trànsit o de la falta d'aparcament a les ciutats. Arribar i moldre, en tren a o des de Terrassa Oest, és motiu de celebració pels terrassencs. Ben aviat la tindrem a la nostra ciutat, benvinguda estació Terrassa Oest!

Isabel Martínez, Regidora de Cs Terrassa