Terrassa té un impressionant actiu de lluita democràtica, un referent de la resistència contra la dictadura franquista. Un actiu construït a base de grans sacrificis de molta gent implicada en la recuperació de les llibertats democràtiques i nacionals que cal donar a conèixer i utilitzar per fomentar en la ciutadania valors democràtics, en especial el sentit de la tolerància i l'ètica de la solidaritat.

Avui veiem arreu com la intolerància, la xenofòbia i l'exaltació de la violència estan obrint escletxes en el marc de convivència democràtica. Considerem que la recuperació i el coneixement de la lluita que molts ciutadans de Terrassa van desenvolupar contra la dictadura ha d'ajudar a combatre aquestes actituds. I per això cal, entre d'altres coses, que la memòria democràtica formi part del paisatge urbà.

Amb aquest objectiu, l'Ajuntament de Terrassa desenvolupa el programa "Terrassa T Memòria" juntament amb entitats, associacions de memòria i persones estudioses del tema, aplegades a l'Espai de la Memòria i els Valors Democràtics de Terrassa.

 

Exili i deportació a Terrassa (1939-1945)

Les activitats del cicle "Exili i deportació a Terrassa (1939-1945)" es realitzaran conjuntament amb l'Amical de Mauthausen i en el marc de Terrassa Memòria de l'Ajuntament de Terrassa.

 

Dilluns 5 de febrer:

  • 17.00 h. Dia Nacional de l'exili i la deportació. Acte en record de l'exili terrassenc. A la plaça del Cementiri Vell (davant de l'antiga capella).

 

Dijous 8 de febrer:

  • 18.00 h. Passi del documental "Carretera a Gusen" d'Eloy Calvo, a la Biblioteca Central de Terrassa (Passeig de les Lletres, 1). Dins del cicle Biblioteques, cinema...acció! L'activitat constarà de presentació, passi del film i cinefòrum. En col·laboració amb Amical de Mauthausen. Amb la presència de Joan Manuel Calvo, president de l'Amical de Mauthausen, Eloy Calvo, director del documental i Àlex Cirera, protagonista del film.

 

Dijous 15 de febrer:

 

Dilluns 26 de febrer:

 

Per a més informació, a la Biblioteca Central de Terrassa - Passeig de les Lletres, 1 - Telèfon 93 789 45 89 - [email protected]