Les biblioteques públiques incloses en l'organització bct xarxa formen una xarxa municipal de biblioteques públiques que té com a objectius principals satisfer les necessitats de formació, lectura i informació de la ciutadania, així com fomentar i promocionar la lectura.

Interior de la Biblioteca Districte 3

La Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa us proposa una sèrie de programes i activitats durant tot l'any, relacionats amb la lectura i l'adquisició de coneixements.

 

The Europe Challenge

 

Primera trobada presencial del projecte «The Europe Challenge: Biblioteques, comunitats i democràcia»


Els dies 14, 15 i 16 d'abril va tenir lloc a l'espai co-working de la Universitat de Cambridge la primera trobada presencial del «The Europe Challenge: Biblioteques, comunitats i democràcia» en el què hi participen les biblioteques de Terrassa.

El programa de la trobada preveia dos espais de formació, una visita a la biblioteca universitària, conferències sobre xarxes de treball i participació democràtica de la comunitat, així com espais de relació i co-working per donar a conèixer els diferents projectes de les biblioteques participants i les seves comunitats.

Un total de 27 biblioteques provinents de Polònia, Irlanda, Holanda, Anglaterra, Alemanya, Grècia, Bèlgica, Suècia, França, Espanya (Sevilla, Còrdova i Terrassa) i Portugal, van intercanviar experiències pròpies relacionades amb la inclusió i la cohesió social, l'economia circular i la participació ciutadana.

La Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa va aportar la seva línia de treball sobre la inclusió de les persones amb discapacitat a les biblioteques i a la societat. La bct xarxa hi va anar acompanyada de LaFact Fupar, una entitat que representa aquesta comunitat i amb qui manté un conveni de col·laboració.

El vídeo que us oferim a continuació és una presentació a tall d'exemple del funcionament diari d'aquest vincle entre les biblioteques de Terrassa amb les diferents entitats i agents que treballen amb persones amb discapacitat. Actualment estem duent a terme 50 activitats en col·laboració amb 20 agents diferents de la nostra ciutat.

 

Versió subtitulada en català

Versió subtitulada en anglès

Per a més informació: Terrassa ha estat seleccionada per primera vegada per participar a la tercera edició de «The Europe Challenge: Biblioteques, comunitats i democràcia» 

 

 

A continuació podeu veure tota la nostra programació, del 27 de maig a l'1 de juny de 2024.

 

AVÍS AFECTACIÓ SERVEI

 

02 01 2024

Mostra de novetats de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa

Les Biblioteques Públiques de Terrassa, integrades en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, han gaudit aquest any 2023 de la subvenció per a comprar nou fons que dóna l'Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural (OSIC) del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

01 11 2023

Mes de la Pau 2023

La regidoria de Solidaritat i Cooperació Internacional i la BCT Xarxa organitzen per desè any consecutiu el Mes de la Pau a la nostra ciutat. S'inicia a mitjans de novembre i l'objectiu del cicle és difondre els valors de l'educació per la pau, la solidaritat i el respecte als drets humans.

17 10 2023

La Nit de Harry Potter a la bct xarxa

Cinc biblioteques de la bct xarxa us oferim una festa simultània el proper divendres 27 d'octubre a 20.30h. Per a infants d'entre 8 i 10 anys.

10 10 2023

30è aniversari de la Biblioteca Districte 5

La Biblioteca Districte 5 (abans Biblioteca Enric Gall), fou inaugurada el 4 de juliol de 1972 en un local de lloguer al número 29 del carrer de la Salut, al barri del Poble Nou, on hi romangué més de vint anys. Després la biblioteca va ser traslladada a l'Edifici Xalet de la Àrea Olímpica, on va ser de nou inaugurada el 29 d'octubre de 1993.

05 06 2023

Cloenda dels clubs de lectura d'adults de la bct xarxa

Aquest passat dissabte, 3 de juny a les 11.00 h a la sala d'actes de la Biblioteca Central es va dur a terme la cloenda dels clubs de lectura d'adults de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa - bct xarxa.

01 06 2023

Tota l'actualitat de la bct xarxa, al Butlletí Mensual

Coneix la Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa: una organització amb la Biblioteca Central i 5 biblioteques de districte, amb espais per a totes les persones, amb serveis com el carnet i el préstec, amb una gran col·lecció o fons documental, amb una important oferta d'activitats per a totes les edats, exposicions, mostres, debats... Informa't de les nostres novetats i recomanacions.

02 05 2023

Premis i Concursos literaris a Terrassa

Us oferim les bases publicades dels següents Premis i Concursos literaris a Terrassa:

XX Premi Ciutat de Terrassa Agustí Bartra de poesia 2023

V Premi Ciutat de Terrassa Anna Murià de contes en català 2023

XIV Concurs de Narracions curtes Josep Soler i Palet 2023

IV Premi de Poesia Marta Pessarrodona per a joves 2023

Terrassa es prepara per a una Diada de Sant Jordi amb centenars de parades de llibres i roses i una amplia oferta cultural

Un programa de visites al patrimoni de la ciutat, així com actuacions de les diferents agrupacions de la cultura popular terrassenca, conformen el gruix de les activitats previstes per a la celebració d'enguany

Sant JordiAquest any, Terrassa celebrarà la tradicional Diada de Sant Jordi amb la presència de centenars de parades de llibres i roses al carrer, una àmplia oferta de visites al patrimoni de la ciutat i actuacions de les diferents agrupacions de cultura popular, durant tota la jornada del proper dia 23 d'abril. En la preparació de la Diada, a més de la tradicional instal·lació de punts de venda de llibres i roses i les actuacions de cultura popular, enguany també es faran visites guiades i jornades de portes obertes al patrimoni de la ciutat.

A partir del proper dilluns 22 d'abril ja es començarà a viure la Diada a la ciutat, amb la presència de parades de llibreries i floristeries. Enguany, igual que l'any passat, des de l'Ajuntament s'ha ofert la possibilitat als i les professionals de sol·licitar parada al carrer, davant del seu establiment, els dies 22 i 23. A més, la plaça Vella, un dels centres neuràlgics de la ciutat, on tradicionalment s'hi concentra el major nombre de persones, s'ha reservat perquè professionals llibreters i llibreteres i floristes puguin instal·lar parades ja des del dia 22. Per al dimarts 23, està previst que s'hi afegeixin les parades de les entitats, associacions, centres educatius, partits polítics, etc., a la resta d'espais, tant del centre històric com dels carrers i places d'altres barris i eixos comercials de la ciutat.

Per al mateix dia de la Diada, des de l'Ajuntament s'ha organitzat un programa d'activitats destinades a donar a conèixer la riquesa patrimonial de la ciutat tants als visitants com als propis terrassencs i terrassenques. Així, al migdia s'ha programat una visita guiada  gratuïta a la Masia Freixa, cal realitzar inscripció prèvia a https://inscriu.me/ca/visita-guiada-a-la-masia-freixa-inscripcions-abril-2024. A més, també s'han organitzat quatre visites guiades a la Torre del Palau, a les 11 h, 11.30 h, 12 h i 12-30 h (inscripcions a https://inscriu.me/ca/sant-jordi-2024-visites-guiades-a-la-torre-del-palau). Així mateix, el Museu de Terrassa oferirà una jornada de portes obertes a la Seu d'Ègara en horari de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h. El Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (mNACTEC) també farà jornada de portes obertes el mateix dia de Sant Jordi, el dimarts 23 d'abril, de 9 a 18 h; mentre que el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa (CDMT) obrirà el matí de la Diada de Sant Jordi, de 10 a 14 h, com ho fa de manera habitual les matinals del diumenge. 

Hi haurà un Punt d'Informació Turística al Raval de Montserrat, mirant a la casa de l'Esport, de 9.30 a 20 h, ininterrompudament, des d'on s'informarà de les activats previstes per la Diada i de l'oferta turística de la ciutat i on es podran adquirir els productes habituals de la botiga de Terrassa Turisme, com contes per als més petits on les aventures passen a llocs emblemàtica de Terrassa i llibres sobre el patrimoni de la ciutat, a més de detalls inspirats en roses modernistes o jocs on el protagonista és el Drac. Tots els jocs i llibres comptaran amb un descomptes del 10%. L'Oficina de Turisme de la Masia Freixa, al parc de Sant Jordi, també estarà oberta de 9 a 14 h i de 17 a 19 h.

Parades de llibres i roses a tota la ciutat

Des de l'Ajuntament, a dia d'avui, s'han autoritzat un total de 260 punts de venda en tot el conjunt de la ciutat, entre parades al carrer i davant dels establiments. D'aquestes, 51 corresponen a professionals de llibres i roses, i la resta a entitats i associacions, 200, i 8 partits polítics. 

La plaça Vella comptarà amb 17 parades d'establiments professionals, 10 de només llibres, 3 de només roses i mixtes. Per ubicació, la resta de parades es concentraran al Raval de Montserrat, amb 29 parades; al carrer Major 23; Font Trobada 2; al carrer de la Font Vella 12; la Rambla d'Ègara 20; la plaça del Progrés 13; i en altres punts del centre històric 20. 

Fora d'aquesta zona, els llocs amb una major concentració de parades seran les vies principals de la ciutat, com la rambla de Francesc Macià 16, així com 108 punts més en altres punts de la ciutat. 

Com a novetat, el Raval de Montserrat s'enriqueix aquest any amb dues noves incorporacions que prometen dinamitzar encara més l'espai. El Servei de Turisme i el Servei de Promoció de la Ciutat s'ubicaran en dues parades addicionals, oferint als visitants una finestra a l'essència de la localitat. La segona parada, dedicada a la signatura dels escriptors, serà un punt de trobada per als amants de la literatura, on podran interactuar amb els autors i descobrir noves obres. Aquesta iniciativa no només fomenta el turisme a la nostra ciutat, sinó que també celebra la riquesa literària i cultural del territori.

Cultura popular

El dilluns dia 22, vigília de la Diada, ja trobarem actes de Cultura Popular, com una ballada de sardanes a les 19 h a la plaça Vella a càrrec d'ASERT o l'assaig casteller dels Castellers de Terrassa a les 19.30 h al Raval de Montserrat. 

Tant al matí com a la tarda del proper dia 23, la ciutadania que visiti la ciutat podrà gaudir de diferents propostes de cultura popular i tradicional, amb la participació de diferents colles i agrupacions de cultura popular terrassenques. Així, el Drac de Terrassa farà una cercavila sense foc a les 18 h. El recorregut previst, amb sortida al Raval de Montserrat, passarà per la plaça de la Font Trobada, el carrer de Gavatxons, la plaça Vella, carrer Major, carrer de la Unió i plaça de Salvador Espriu, per acabar de nou davant de l'edifici consistorial, al Raval de Montserrat.

Els Bastoners de Terrassa també participaran a la Diada amb una cercavila des de la Torre del Palau, a les 17.45 h, amb un recorregut que passarà per la plaça Vella, els carrers Major, de la Unió i de Salvador Espriu i final al Raval de Montserrat. Per la seva banda, els Geganters de Terrassa faran una ballada d'imatgeria a les 19 h al davant de l'Ajuntament.

A més, les entitats de cultura popular i tradicional oferiran activitats i actuacions al voltant de les seves parades durant tota la jornada i a les 19.15 h tindrà lloc l'exhibició castellera de les dues colles de la ciutat, Minyons de Terrassa i Castellers de Terrassa a la plaça Vella.

El Museu de Terrassa 

A més de la jornada de portes obertes a la Seu d'Ègara, de 10 a 13.30 h i de 16 a 19 h, el Museu de Terrassa ha previst també una visita familiar per a infants a partir dels tres anys: "La Llegenda del Drac de Sant Jordi", al Castell Cartoixa de Vallparadís, a les 17.15 h i les 18.30 h. Cal inscripció prèvia a aquesta activitat gratuïta d'una hora de durada enviant un correu electrònic a: [email protected].

Activitats a les biblioteques

Les biblioteques municipals, com és tradicional, també han organitzat aquest abril un ampli programa d'activitats al voltant de la festivitat de Sant Jordi. A més, enguany, l'Ajuntament commemora el 60è aniversari de les traduccions de Tintín al català i el 125è aniversari del naixement del seu traductor, el terrassenc Joaquim Ventalló. Amb aquest motiu, s'ha previst un ampli programa d'activitats al voltant del famós periodista d'Hergé, que inclou una xerrada sobre la doble commemoració a la Casa de l'Esport i la participació de totes les biblioteques de la BCT Xarxa. Coincidint amb el 60è aniversari de la primera traducció al català de «Tintín: Les Joies de la Castafiore», per part del periodista, polític i traductor terrassenc Joaquim Ventalló, l'Ajuntament de Terrassa ha organitzat diferents activitats entorn a aquesta commemoració, que inclou xerrades, exposicions, jocs infantils i sessions de lectura a totes les biblioteques de la ciutat, entre d'altres.

Totes les activitats de la Diada de Sant Jordi a la BCT Xarxa es poden consultar a: https://www.terrassa.cat/bctxarxa-sant-jordi-tintin.

Programa de ciutat

El programa complert i els horaris de les activitats entorn a la Diada de Sant Jordi, les municipals i les que s'organitzen per part d'entitats i associacions de la ciutat, es poden consultar a: http://www.terrassa.cat/sant-jordi


Totes les novetats literàries de la Xarxa de Biblioteques Públiques de Terrassa:

bct xarxa

 

 

Les biblioteques de la bct xarxa: