Exposició "La República a l'ombra"

  • Del 29 de setembre al 7 de novembre de 2021
  • Lloc: Casa Alegre de Sagrera (c. Font Vella, 29)
  • Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i diumenges, d'11 a 14 h.

Amb l'objectiu de commemorar els 90 anys de la proclamació de la Segona República espanyola, vint-i-cinc museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona participen en la iniciativa "Visca la República!" dins el cicle Memòria en Xarxa.

Es tracta d'una mostra transversal, dispersa en el territori que assenyala els museus com a dipositaris de la memòria material i com a transmissors d'un llegat cultural comú.

A través d'una selecció d'objectes relacionats amb diferents episodis del període que s'inicià el 14 d'abril de 1931, la mostra recull l'ambient de l'època republicana.

En el cas de Terrassa, es contextualitza la taula que es troba ubicada al menjador de les grans ocasions de la Casa Alegre de Sagrera, una peça simbòlica que enllaça amb l'activitat de la Presidència de la República en els darrers mesos del seu govern.

Per saber-ne més:

 

Exposició "Tres dies d'abril"

  • De l'1 al 24 d'octubre de 2021
  • Lloc: Pati de la Casa Alegre de Sagrera (c. Font Vella, 29)
  • Horaris: de dimarts a dissabte, de 10 a 13 h i de 16 a 20 h i diumenges, d'11 a 14 h.

 L'exposició itinerant "Tres dies d'abril" recull fotografies i testimonis sobre l'adveniment de la República. Les imatges, captades a diferents pobles i ciutats de Catalunya entre el 14 i el 17 d'abril de 1931, mostren escenes diverses del país davant d'aquell fet històric. Una proclamació que va ser pacífica, festiva i emocionant, i que suposà un esclat d'alegria davant una nova etapa històrica.

L'exposició està produïda per Memorial Democràtic, institució de la Generalitat de Catalunya dedicada a la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya.

Terrassa és un dels ajuntaments que han contribuït a l'exposició amb imatges dels seus fons documentals. Concretament, una fotografia presa al Raval de Montserrat procedent dels fons de l'Arxiu Històric Municipal i l'Arxiu Tobella.