El programa Biblioteques Sense Fronteres, compromeses amb un món més just és una iniciativa del Servei de Biblioteques del Departament de Cultura i de l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament del Departament d'Acció Exterior i Transparència.

"Activa't per la justícia ambiental" és el lema de l'any 2021 que se centra en la sostenibilitat i la justícia ambiental. És més urgent que mai prendre accions per donar resposta a l'emergència climàtica, per tal de revertir el deteriorament dels ecosistemes i garantir el benestar de les persones.

Activitats presencials de la Biblioteca Central de Terrassa. Del 15 d'octubre de 2021 al 25 de febrer de 2022.

 • 15 d'octubre a les 18:00 h. Hora del conte "La revolta climàtica dels contes", a càrrec de la companyia Vivim del Cuentu. Què passaria si els personatges de conte reclamessin viure en un planeta més net i sostenible? Com s'ho faran els narradors i narradores per atendre les peticions del llop, els monstres, la bruixa o la caputxeta vermella? Sessió de contes sobre el canvi climàtic i la preservació del medi ambient. Activitat adreçada a infants de 5 a 12 anys.
 • 15 de desembre a les 19:00 h. Xerrada "Quin impacte té la meva lectura? El continent i el contingut són importants" a càrrec de Jordi Panyella Carbonell, editor de Pol·len Edicions. Pot ser ecològic, un llibre? Què té més impacte: un llibre en paper o un llibre electrònic? En aquesta xerrada, programada poc abans de les festes nadalenques, es donaran dades i exemples pràctics per a que una persona lectora pugui incorporar el criteri de l'elecció més sostenible a l'hora d'escollir una lectura. Activitat adreçada a públic jove i adult. Aforament limitat. Cal inscripció prèvia a partir del dia 1 de desembre, trucant al telèfon 93 789 45 89, presencialment a la Biblioteca Central o enviant un correu a l'adreça [email protected] 
 • 12 de gener de 10.30 a 11.30 h. Taller al voltant del llibre "Sóc activistade Caroline Paul i Lauren Tamaki, a càrrec de la booktuber Mixa. Aquesta "Guia pràctica per canviar el món" conté consells i tàctiques per marcar la diferència i històries inspiradores de nois i noies que han obert camí. A través d'aquest taller reflexionarem sobre quines estratègies podem seguir per ajudar a frenar el canvi climàtic i conscienciar als altres, tot seguint l'exemple d'activistes com Greta Thunberg o altres joves que han aconseguit fer-se escoltar i canviar les coses. Activitat adreçada a públic jove (alumnes de Secundària i Batxillerat).
 • De l'1 al 24 de febrer exposició i Taller dirigit als centres educatius "Saps de què està fet el teu mòbil?" a l'àrea infantil de la Biblioteca Central. S'oferiran dues sessions de visita i taller als centres educatius (dates per concretar) a alumnes de Secundària i Batxillerat. En l'exposició es donen a conèixer els minerals dels quals està fet un telèfon mòbil. L'origen d'aquests minerals és molt ampli i repartit per tot el globus, tot i que, centralitzat en països del Sud, i la seva extracció massa cops va associada a la generació de greus impactes tant en la població com en el medi. Mostra de forma molt visual i amena l'origen d'aquests minerals que avui s'entenen com a imprescindibles i el context en el qual s'obtenen. A més a més ofereix alternatives, tant a nivell individual com col·lectiu, per capgirar la situació. En el taller s'analitzarà de quines parts està format un mòbil, quins materials/minerals necessita cadascuna d'aquestes parts i d'on provenen i quines conseqüències ambientals, socials i polítiques té l'extracció i comercialització. Finalment, es fa una reflexió sobre què podem fer nosaltres davant aquesta situació.

Activitats virtuals:

Videofòrums: tres sessions dirigides a les persones usuàries de la biblioteca on es passarà un documental, seguit d'un debat dinamitzat per una persona de l'associació Enginyeria Sense Fronteres o Entrepobles amb la participació de la direcció del documental i/o persones que intervenen el film.

 • 28 d'octubre: "Las damas azules" de Bérengère Sarrazin (63 minuts). L'any 2012, el govern peruà dóna llum verda al projecte miner Conga, a Cajamarca. No és la primera vegada que la mineria amenaça aquesta regió amb els seus projectes d'expansió. Des de fa més de vint anys, Yanacocha, la mina d'or a cel obert més gran de Llatinoamèrica, posa en perill els recursos hídrics. En aquest context, des del cor de la jalca andina, neix una resistència femenina sense marxa enrere. Ni els atacs ni la por han aconseguit aturar aquestes dones que, amb convenciment i esperança, aixequen la veu per preservar la vida, la Pachamama i l'aigua. Tres anys després, les Damas Azules segueixen en peu cantant a la llibertat.
 • 18 de novembre: "50 ºC", un documental que parla sobre què suposa el canvi climàtic i les amenaces que se'n deriven: augment de la temperatura, del nivell del mar, de la intensitat i freqüència de les tempestes, debat territorial, energia, alimentació, processos de retroalimentació, punts de capgirell, migracions climàtiques. Amb l'ajuda de científiques especialistes en el tema i dues joves que volen saber què passa i què fer, raonarem al voltant de l'agreujament de les dades climàtiques.

Espais virtuals de debat:

 • 16 de desembre: "Espai de diàleg amb defensores dels drets humans i ambientals desembre": taula rodona dinamitzada per Brigades Internacionals de Pau, amb les defensores: Inés Chajil, Consejo Nacional del Comité de Unidad Campesina (Guatemala) Samantha César, Frente de Pueblos en Defensa de la Tierra y el Agua (Mèxic) Sandra Calel, Unión Verapacense de Organizaciones Campesinas (Guatemala)
  Més informació i inscripcions.

 

Comunitat virtual 'Activa't per la Justícia ambiental'

Una comunitat a través de la plataforma digital Tellfy on els participants podran endinsar-se en la noció de justícia ambiental i els reptes globals relacionats amb l'emergència climàtica. En el grup es proposa la lectura de llibres, articles, i notícies, la visualització de documentals o pel·lícules, i es programen xerrades amb experts o testimonis, creant un espai de debat i discussió per analitzar de forma crítica el context d'emergència climàtica en el que ens trobem, amb una mirada global i tenint en compte les realitats dels països del sud. La comunitat tindrà dues etapes:

 • 20 de setembre a 20 de desembre de 2021: "Recursos naturals i emergència climàtica", dinamitzat per Enginyeria Sense Fronteres.
 • 25 de gener a 25 de març de 2022: "El planeta en temps d'emergència climàtica", dinamitzat per Entrepobles.

Inscripcions a través de l'enllaç.


La cultura i la transformació social: una aliança clau i indispensable

Jornada de treball adreçada al personal de les Biblioteques de Catalunya en el marc del tancament de la present edició "Activa't per la Justícia Ambiental" del programa Biblioteques sense Fronteres.

Programa de l'acte de tancament.

Bibliografies

 • Bibliografia especialitzada en sostenibilitat ambiental i justícia climàtica. Activa't per la justícia ambiental  (juliol 2021)

  Acompanya el programa d'activitats una selecció dirigida al públic infantil i adult. Es tracta d'una bibliografia bàsica amb materials de diferents suports per a la reflexió i la construcció autodidacta, combinant la lectura més teòrica i reflexiva amb guies pràctiques per a la defensa de la justícia ambiental, la sostenibilitat ambiental i la crisi climàtica.

  Consulta o descarrega la bibliografia.

 • Guia de lectura Activa't per la justícia ambiental (febrer 2022) 
  De l'anterior bibliografia, rigorosa i esperançadora, us en repetim en la nostra guia de lectura una selecció bàsica que hem ampliat amb algunes de les recomanacions de les persones que ens han guiat i acompanyat en les diferents activitats del programa. Amb alguna novetat de publicació recent. També la complementem amb la nostra vallesana mirada lectora.

  Consulta o descarrega la guia.

També us convidem a visitat la pàgina web del projecte on es comparteixen més materials (articles) i recursos (vídeo càpsules) que permeten conèixer la realitat i les idees força del debat al voltant de la Justícia Ambiental.

Playlist Spotify 

Compartim temes musicals i podcast per fer les paus amb la Terra i entre les persones. Celebració i denúncia. "La Terra està viva i som sòl i som terra. El que li fem a la Terra ens ho fem a nosaltres."

Més informació