La 5a edició dels Premis Muncunill a la Innovació es va organitzar:

 • Dia: 7 d'octubre de 2021
 • Hora: 18.30h 
 • Lloc: Teatre Principal de Terrassa (Plaça de Maragall, 2)
 • Es va retransmetre per streaming a través del canal Youtube d'Ajuntament.

Programació:

 • 18:30h Presentació de l'acte, a càrrec de la periodista Sheila Alen
 • 18:35h Conferència marc "El llegat Montessori a Terrassa: innovació i diversitat", a càrrec de Núria Salán, Professora i Sotsdirectora de l'ESEIAAT i Presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia.
 • 18:50h Lliurament dels Premis Muncunill a la Innovació 2021
  • Categoria local
   Va lliurar el Premi Josep Forn, Regidor d'Innovació de l'Ajuntament de Terrassa a Prometeo
  • Categoria empresarial d'àmbit estatal
   Va lliurar el Premi Albert Castellanos, Secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya Viralgen
  • Categoria cultural d'àmbit estatal
   Va lliurar el Premi Josep Forn, Regidor d'Innovació de l'Ajuntament de Terrassa Fundació Fair Saturday
  • Categoria social d'àmbit estatal 
    Va lliurar el Premi Albert Castellanos, Secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya a Borja Corcóstegui
  • Premi Muncunill a la Innovació Honorífic
   Va lliurar el Premi Núria Marín, Tinenta d'Alcalde de  Promoció Econòmica i Projecció de la ciutat de l'Ajuntament de Terrassa a Laura Tremosa
 • 19:50h Parlaments institucionals
  - Albert Castellanos, Secretari d'Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya
  - Núria Marín, Tinenta d'Alcalde de  Promoció Econòmica i Projecció de la ciutat de l'Ajuntament de Terrassa
 • 20:00h Fragment de l'espectacle "Fenomen", a càrrec de Quim Girón, artista i creador de circ contemporani, i Moon Ribas, coreògrafa cíborg.
 • 20:30h Fi de l'acte

El guardó va consistir, com sempre, en una escultura de l'Anna Taratiel, artista terrassenca.

Membres del Jurat
Pel que fa als membres del Jurat es van seleccionar persones de reconeguda trajectòria i experiència professional.

Projectes/empreses/persones nominades

Categoria local

 1. L'Egarenca
 2. Diploma Universitari «Ciència, tecnologia i societat per a majors de 55 anys»
 3. Prometeo
 4. Vytrus Biotech
 5. Management y asistencia técnica a entidades SL (Mate)
 6. AEinnova
 7. Entitats Mútua Terrassa
 8. Roler
 9. Pla de Voluntariat al CST
 10. Terrassa cardioprotegida - Hospital Universitari Mútua Terrassa      

Categoria empresarial d'àmbit estatal

 1. Hospital Sant Joan de Déu
 2. Grifols
 3. Minorix Therapeutics
 4. Avinent Implant System
 5. Finsa
 6. Podotec3D
 7. Fertinagro Biotech
 8. Biotech Foods
 9. AJL Ophtalmic
 10. Viralgen

Categoria cultural d'àmbit estatal

 1. Ideal
 2. Planta
 3. Fundació Fair Saturday
 4. Moving Artists
 5. Andén 47
 6. Pajarillos Educa
 7. Banda Sonora Gamba Roja
 8. Mercado gastronómico / cultural Els Magazinos
 9. Planea
 10. Concomitentes

Categoria social d'àmbit estatal

 1. Casals dels infants
 2. Fundació Amadip Esment
 3. Psious Agora VR
 4. QIDA - Home Care
 5. Borja Corcóstegui
 6. Montserrat Vilà
 7. Migra Studium
 8. Jelen Amador
 9. Fundación Altran per a la Innovació
 10. Taula del tercer sector social en Catalunya

 

Premi Muncunill a la Innovació Honorífic
El Premi Muncunill a la Innovació Honorífic es va atorgar a Laura Tremosa, segona dona catalana en obtenir el títol d'Enginyera Industrial, pionera al nostre país en el camp de les ciències dures, entusiasta del desenvolupament tecnològic i impulsora del feminisme.

 

Amb el suport de :

 

Premi Muncunill a la Innovació d'àmbit Local

L'Egarenca: L'Egarenca és un mercat cooperatiu gestionat amb l'objectiu de fomentar el consum responsable i la sostenibilitat a Terrassa. Una iniciativa amb un profund impacte transformador que va des de les persones consumidores fins als productors.

Diploma universitari "Ciència, tecnologia i societat per a majors de 55 anys": Aquest diploma representa un important element d'innovació a la vida de moltes persones pel que fa a l'enriquiment intel·lectual, cultural, polític i humà. El seu objectiu és facilitar l'ampliació i aprofundiment de coneixements en diferents àmbits, i alhora compartir experiències dins d'uns grups de treball capaços de dinamitzar cultural i socialment el seu entorn.

Prometeo: Es tracta d'un dispositiu, ideat pel bomber terrassenc Joan Herrera, que té la mida d'un telèfon, es col·loca al braç i avisa els bombers en una situació de perill perquè puguin retirar-se a temps. A més, també els informa quan tornen a estar en una situació idònia de salut per tornar a treballar. L'aparell incorpora sensors que identifiquen l'agent extern a evitar, per exemple, una zona de risc, i avisa el bomber amb senyals molt senzills. El projecte ha guanyat un premi internacional de la multinacional IBM a Nova York passant per davant de 5.000 projectes de 165 països.

Vytrus Biotech: Vytrus Biotech produeix i desenvolupa ingredients actius naturals i sostenibles amb aplicacions per a pells sensibles, per combatre la caiguda del cabell o l'acnè, entre d'altres. L'any 2019 va desenvolupar un nou ingredient, OLEA VITAE: el primer oli cel·lular. Un revitalitzador de la pell madura que lluita contra l´envelliment energètic. L'actiu, fet de cèl·lules mare vegetals dels brots de l´olivera silvestre del Mediterrani, ha estat dissenyat amb una tecnologia exclusiva que extreu l'essència dels lípids de la membrana cel·lular de la planta.

Management y asistencia técnica a entidades SL (MATE): Es tracta d'un servei integral i de qualitat que permet alliberar el personal de les entitats esportives de les tasques administratives. Presenta fórmules d'economia col·laborativa aplicada a les institucions esportives, configurant una plataforma tecnològica que està evolucionant cap al blockchain per oferir el màxim de possibilitats als usuaris, col·lectius i individuals, públics i privats

AEInnova: Aeinnova desenvolupa sistemes de generació d'energia termoelèctrica orientats a la recuperació de la calor residual de la indústria per tal d'oferir una tecnologia d'avantguarda capaç de millorar la seva eficiència energètica i reduir el seu impacte ambiental

Mútua Terrassa: Al llarg de la seva història, MútuaTerrassa ha destacat pel seu esperit innovador aplicat a diferents àmbits: va ser pionera en posar a disposició de la ciutadania dispensaris per a l'atenció sanitària bàsica a diferents barris. Com a Entitat de Benefici Social ha fet reinversió continuada i constant en edificis, instal·lacions, tecnologies i professionals. Més recentment, MútuaTerrassa ha impulsat projectes com la Fundació Integralia Vallès (Centre Especial de Treball per a persones amb discapacitat física); AXIOMA Solucions (alternativa a la cobertura d'un sol us (paper/plàstic) que utilitzen molts hospitals i més respectuosa amb el medi ambient) o potenciant serveis de referència com el servei mancomunat de cirurgia toràcica o el servei de digestiu, un dels pioners en l'endoscòpia avançada digestiva.

Roler: Els residus plàstics estan portant conseqüències catastròfiques a nivell global pel planeta. L'objectiu de Roler és fabricar sent conscients d'un dels problemes actuals més importants i sumar-se a la lluita per la sostenibilitat. En aquesta línia, Roler ha creat un nou embalatge més sostenible per als seus productes frescos, l'anomenat WINPACK® de Roler. Un projecte innovador i capaç de reduir fins a un 82% del plàstic utilitzat en les safates convencionals.

Pla de voluntariat al CST: La principal innovació del Pla de voluntariat del Consorci Sanitari de Terrassa és la incorporació del voluntariat corporatiu en la prestació de serveis, tant en els propis centres com amb activitats de cooperació internacional, complementant-se amb les activitats que presten els voluntaris adscrits a les entitats del tercer sector. Existeix evidència que mitjançant el voluntariat corporatiu es pot incrementar l'eficiència en les organitzacions, millorant l'acompliment professional i les competències personals.

Terrassa cardioprotegida - Hospital Universitari Mútua Terrassa: Cada dia es produeixen 10 aturades cardíaques a Catalunya, essent el 80% extrahospitalàries i gran part de la població desconeix com actuar davant d'aquests casos. Una reanimació cardiopulmonar (RCP) feta correctament aconsegueix una supervivència 20 vegades més gran que quan es fa de manera incorrecta. L'Hospital Universitari MútuaTerrassa ofereix formació especialitzada en aquest àmbit adreçada a ciutadania, escoles, esportistes i personal de l'Ajuntament. A més de la formació en suport vital bàsic difonen coneixement sobre la funció dels desfibril·ladors en la reanimació.

 

Premi Muncunill a la Innovació Empresarial d'àmbit Estatal

​- Hospital Sant Joan de Déu: És un dels centres pediàtrics d'alta especialització més importants d'Europa. A través de la Fundació Sant Joan de Déu, investiguen amb l'objectiu de trobar nous i millors tractaments per fer front a les malalties pediàtriques. Com a hospital universitari, contribueix a la formació de professionals sanitaris, al costat de la Universitat de Barcelona.

Grifols: Grifols s'ha compromès en la millora de la salut i el benestar de les persones a tot el món. Aposta per un model de negoci sostenible que ajudi a definir els estàndards d'innovació continua, qualitat, seguretat i lideratge ètic en el seu sector. A destacar el seu projecte AMBAR, un ambiciosa iniciativa d'investigació sobre l'Alzheimer amb resultats recentment presentats molt esperançadors i molt ben valorats pels millors especialistes

Finsa: Empresa especialitzada en la fabricació de teixits tècnics per a la filtració de líquids i gasos, cobrint tota la cadena de fabricació internament, incloent la pròpia planta de teixidoria, el departament de fabricació de teles prefabricades, el laboratori d'R+D i el departament de distribució.

Podotec3D: Empresa de base tecnològica que es dedica a crear ortesis amb materials i tècniques de fabricació avançades. Combina la utilització de tecnologies pròpies del fenomen Indústria 4.0 amb una vessant social rellevant donada la seva especialització en solucions al peu diabètic amb plantilles fetes amb el sistema d'impressió 3D

Minorix Therapeutics: Empresa especialitzada en el desenvolupament de tractaments contra malalties minoritàries neurodegeneratives per les quals no hi ha cap tractament. Són malalties molt greus i en ocasions mortals, que afecten des de nens de 2 a 5 anys fins a adults. El tractament en desenvolupament ha demostrat uns resultats molt prometedors en models preclínics i té el potencial d'aturar el procés neurodegeneratiu i per tant aportar una millora important en la qualitat i esperança de vida dels pacients

Avinent Implant System: Empresa que fabrica implants dentals i pròtesis de diferents parts del cos per mitjà de l'aplicació de noves tecnologies en software i impressió 3D, així com nous materials com el titani i biomaterials. Té tres línies de negoci: l'elaboració d'implants dentals per clíniques odontològiques, la fabricació de pròtesis personalitzades CAD CAM per als laboratoris dentals i solucions personalitzades per a la regió crani maxil·lofacial i d'altres parts del cos amb impressió 3D de biomaterials i bioimpressió d'os.

Fertinagro Biotech: Empresa especialitzada en el desenvolupament de noves eines per a nutrició vegetal, aposta per la innovació i la investigació, desenvolupant noves solucions per a una agricultura més productiva, sostenible i eficient

Biotech Foods: Empresa que desenvolupa una tecnologia per a la fabricació de "carn conreada" a escala industrial basada en mètodes similars als que s'apliquen en medicina regenerativa. La carn conreada en laboratoris mitjançant enginyeria de teixits pretén fer front, d'una banda, a la creixent demanda mundial de consum de proteïnes i, de l'altra, a les implicacions en el canvi climàtic i el benestar dels animals de la ramaderia intensiva. A partir d'una mostra de cèl·lules d'animal viu (vaca, porc, aus o peix), els investigadors fan créixer múscul en laboratoris. Les cèl·lules proliferen soles, al seu ritme, en un bioreactor imitant el cos de l'animal, motiu pel qual el producte és natural. El resultat és la proteïna, de manera que es produeix sense greix o sense ús d'antibiòtics.

AJL Ophtalmic: És l'única empresa a nivell estatal que fabrica implants intraoculars per solucionar problemes de cataractes, despreniments de retina o malalties tan rares com la denominada de parpelles caigudes. AJL és líder en la solució per queratocons, malaltia de la còrnia que distorsiona la visió i fins i tot pot fer que una persona es quedi cega, i de nombrosos dispositius que juguen un paper determinant en qualsevol cirurgia ocular.

Viralgen: és una empresa biotecnològica amb característiques úniques al món situada al Parc Científic i Tecnològic de Guipúscoa. Es va crear el 2017 com a empresa conjunta entre la nord-americana Askbio Biopharmaceuticals i la gestora de capital risc, Columbus Venture Partners. Desenvolupa i fabrica vectors adenoassociats (AAV) per a assajos clínics i per a la producció a gran escala de nous tractaments mèdics dins l'àmbit de les teràpies gèniques. En només tres anys, s'ha convertit en un referent mundial pels seus innovadors avenços i la seva excepcional capacitat de producció. Així, contribueix d'una manera determinant a un canvi històric per a la medicina i la humanitat.

 

Premi Muncunill a la Innovació Cultural d'àmbit Estatal

Ideal: És el primer centre del sud d'Europa dedicat a la producció i exhibició d'arts digitals. Combina la producció de peces audiovisuals en diferents formats, l'exhibició i la formació en aquesta àrea. El principal objectiu d'IDEAL és la investigació, creació i desenvolupament de tecnologia aplicada a entorns i experiències immersives com la realitat virtual, realitat augmentada, realitat mixta, holografia o 360º entre altres mitjans narratius.

Planta: És un espai dedicat a la creació artística contemporània en què conflueixen art, arquitectura, ciència, paisatge, coneixement i empresa. A PLANTA hi conviuen l'activitat extractiva i els processos industrials tradicionals amb plantacions agrícoles, centres per a la investigació i divulgació del coneixement, així com espais artístics i arquitectònics únics anomenats site-specific. Creat per a l'intercanvi del talent i la promoció de la innovació, a PLANTA es generen sinergies entre creativitat i empresa, i es desenvolupen programes com els "Talking Architecture", SonarPLANTA i Moviement

Fundació Fair Saturday: és una de les organitzacions de nova creació més destacades en l'àmbit de la cultura i la innovació social. En pocs anys ha creat i desenvolupat diversos conceptes nous i projectes singulars a través de la cultura, amb impacte social i creixent presència global fins a esdevenir una organització referent a nivell internacional. En tan sols 5 anys, Fair Saturday s'ha convertit en un projecte internacional de fort potencial a futur.

Moving artists: Organització sense ànim de lucre que, en situacions de conflicte, postconflicte o crisis polítiques, protegeix la pràctica artística contemporània, considerada com un patrimoni immaterial en risc de desaparició. El treball de l'organització consisteix en afavorir la mobilitat d'artistes a través de programes a residència, des de i cap a països amb els que de forma habitual no hi hagi una interacció cultural o en estat d'aïllament.

Andén 47: Un projecte cultural del col·lectiu Fresas con Nata, empresa emergent bolcada en la producció, direcció i desenvolupament de projectes culturals. Actualment, més de 3.400 persones a l'any estableixen sinergies dins d'aquest contenidor cultural, a través dels 30 projectes i activitats que duen a terme.

Pajarillos Educa: Pajarillos Educa pretén millorar la convivència veïnal en barris on cohabiten nacionalitats diferents i gran diversitat d'ètnies i races. És un projecte que potencia la interrelació entre aquelles entitats que volen establir sinergies i desenvolupar propostes comunes. S'estan duent a terme diferents activitats i laboratoris intergeneracionals i d'intercanvi per millorar la convivència i les condicions de vida en determinats barris.

Banda sonora Gamba Roja: La gamba vermella de Dénia és un referent gastronòmic de la cuina mediterrània. Al voltant d'aquests element s'han unit un pescador, un compositor, un crític gastronòmic i un xef en un projecte que suma diferents disciplines com l'art de la pesca, el de la cuina i el de la música.

Mercado gastronómico / cultural Els Magazinos: Els Magazinos és molt més que un mercat gastronòmic i cultural, és un projecte de 360º que trenca amb els estàndards de la pura oferta gastronòmica. És un espai on es realitzen accions vertebrades a través de la cultura alimentària, s'organitzen esdeveniments culturals, sensibilització i promoció del consum responsable, compromís amb els ODS, la recuperació d'espais i el patrimoni urbà, accions d'inclusió social i promoció de la participació ciutadana

Planea: És una iniciativa pionera fonamentada en la idea que l'art ha de ser un pilar en l'educació i en l'escola pública. Una xarxa de centres educatius, agents i institucions culturals que es comprometen a utilitzar les pràctiques artístiques a l'escola pública de manera transversal. Planea vol prototipar, avaluar i recopilar coneixements sobre les maneres i les formes de produir canvis significatius en els centre educatius, en les conselleries d'educació i en els seus ecosistemes, a través de les pràctiques artístiques.

Concomitentes: Concomitentes promou la producció d'obres d'art encarregades des de la societat civil com a resposta a una necessitat i com a procés de mediació entre art i societat. El programa proposa un nou sistema de producció artística que implica un canvi en la política cultural i que subratlla la importància de la pràctica artística en la vida social, en la quotidianitat i com a solució a necessitats concretes de la comunitat

 

Premi Muncunill a la Innovació Social d'àmbit Estatal

Casals dels infants: Entitat que dona resposta a les necessitats dels infants, joves i les seves famílies en situació de risc o d'exclusió social. Treballen per una societat oberta i acollidora, més justa i equilibrada basada en la igualtat d'oportunitats i en la que la pobresa no sigui hereditària

Fundació Amadip Esment: Atén a persones amb discapacitat intel·lectual. Han aconseguit ser referents a nivell estatal amb la seva proposta de model d'ocupació amb sentit, que garanteix que la persona amb DI sigui atesa sempre, sigui quin sigui el seu moment vital. La formació i l'ocupació de qualitat és un dels seus eixos principals. Una formació adaptada a les capacitats i que té en compte els desitjos de la persona.

Psious Agora VR: És la primera plataforma de realitat virtual especialitzada en el tractament de trastorns en salut mental. Ajuda a psicòlegs i professionals de la salut de tot el món a obtenir millors resultats en menys temps aplicant teràpies de realitat virtual en la seva pràctica clínica.

Qida - Home Care: Entitat que treballa amb l'objectiu de fer sostenible el sistema sanitari i social a escala global ajudant les persones en situació de dependència i/o cronicitat avançada a viure més temps, amb millor salut i més qualitat de vida a casa. Ho fa a través d'una atenció domiciliària proactiva i de qualitat, humana i de base tecnològica, i reforçant l'estatus social del col·lectiu cuidador gràcies a la formació, la comunitat i unes condicions laborals justes

Borja Corcóstegui: Borja Corcóstegui Guraya és cofundador i director mèdic i científic de l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) i del Consell Científic de l'European School of Advanced Studies in Ophtalmology, vicepresident de la Fundació "Ulls del Món" i president de la Fundació IMO. És pioner en la introducció i desenvolupament de la vitrectomia a Europa. Lidera el rànquing dels especialistes en oftalmologia amb millor reputació d'Espanya, segons el primer Monitor de Reputació Sanitària (MRS). Ha iniciat projectes de futur com el xip de la retina i la investigació de la retinosi pigmentària

​- Montserrat Vilà: Fundadora el 2002 i presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere de Catalunya, de la qual actualment són sòcies 125 entitats molt diverses. La Plataforma no només es va avançar a les millores demandades posteriorment i parcialment aconseguides en aquest tema, sinó que va contribuir decisivament a generar-les, constituint un exemple d'èxit que ha estat referent en diferents llocs d'Espanya i a nivell internacional.

​- Migra Studium: Entitat dedicada a treballar a favor de la dignitat i els drets de les persones més vulnerables, concretament persones migrades i refugiades, i sensibilitzar a tota la societat sobre la diversitat cultural i religiosa amb l'objectiu de construir societats inclusives i cohesionades.

Jelen Amador: Primera dona gitana doctora en Sociologia a Catalunya i investigadora Juan de la Cierva en l'àmbit de superació de desigualtats del Poble Gitano amb especial focus en la dona. Membre de la Junta Directiva de l'Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen, associació d'activitat catalana, estatal i internacional que persegueix la participació i l'èxit de les nenes, joves i dones gitanes en els espais educatius, socials i culturals. És un referent per a moltes nenes, adolescents i dones adultes gitanes com a exemple per al seu èxit acadèmic i professional i per la seva forta identitat gitana i com a dona

​- Fundación Altran para la Innovación: La fundació treballa per promoure el desenvolupament de la innovació tecnològica, la ciència, la millora de les condicions de vida i l'educació en benefici de l'interès general i dels sectors més desfavorits de la societat. L'activitat de la Fundació es desenvolupa sobre dos eixos: la col·laboració amb el Tercer Sector per fer-lo més competitiu i eficaç i la cooperació en el desenvolupament de projectes estratègics

Taula del tercer sector social a Catalunya: La Taula de Tercer Sector Social a Catalunya representa el conjunt de les entitats socials catalanes. Entitat que treballa per donar visibilitat al Tercer Sector Social i per la defensa de les persones i de les situacions de vulnerabilitat social que pateixen.