L'Ajuntament de Terrassa i la Taula del Maltractament de les Persones Grans (TMPG) impulsen una campanya de sensibilització sobre el maltractament vers les persones grans. La campanya, iniciada el gener de 2023, té per objectiu cridar l'atenció i promoure la reflexió sobre situacions de maltractament que sovint esdevenen quotidianes i inadvertides. La campanya l'ha dissenyat Alzheimer Catalunya Fundació, entitat que també forma part de la Taula.

Aquesta campanya es planteja com a acció paral·lela a la implantació del Protocol d'actuació davant els maltractaments a les persones grans, instaurat l'octubre de 2022 com a aplicació pràctica de la Guia d'Actuació davant el Maltractament a les Persones Gran de Terrassa. Protocol i guia són fruit del treball de la taula per fer possible que les persones grans puguin ser ateses de forma integral si estan patint qualsevol situacions de maltractament (Senyals d'alerta de maltractament).

Un problema soterrat

Segons la Declaració de Toronto per a la Prevenció Global del Maltractament de la Gent Gran de 2002, el maltractament envers les persones grans es defineix com l'acció única o repetida, o la manca d'una resposta adequada, que causi danys o angoixa a una persona gran i que tingui lloc dins de qualsevol relació on existeixi una expectativa de confiança.

Aquesta campanya pretén, precisament, poder donar visibilitat a situacions o accions en les que, de forma subtil o explícita, es produeixen maltractaments vers les persones grans. Pretén interpel·lar la consciència individual, com també la col·lectiva, davant una realitat que moltes vegades s'oculta. 

A la vegada, la campanya també informa a la ciutadania sobre on dirigir-se en cas de detectar una situació de possible maltractament a una persona gran.

Aquestes són les imatges de la campanya. Tota la ciutadania està convidada a sumar-se a la seva difusió, compartint les imatges i fent publicacions a les xarxes socials amb el hashtag #ésmaltractament.

Aquesta Campanya té un format en exposició itinerant que es pot deixar en préstec. Per a sol·licitar-la cal posar-se en contacte amb el Servei de Promoció a la Gent Gran

Consulteu més informació sobre el maltractament a persones grans.

Imatges de la campanya