El programa +Estiu aplega tot un seguit d'iniciatives municipals i d'entitats per a proporcionar a infants i joves activitats de lleure amb un component educatiu durant els mesos d'estiu, en la línia de la filosofia Educació 360, que suposa posar en valor l'educació fora de l'escola, de manera inclusiva i amb especial atenció a les famílies socioeconòmicament vulnerables. El projecte, iniciat el 2020, inclou els casals d'estiu de les entitats de lleure i altres activitats organitzades per l'ajuntament.

El projecte implica els serveis de Joventut, Educació, Serveis Socials, Capacitats Diverses i Esports, a més de les entitats organitzadores dels casals, centres universitaris, escoles, instituts i altres entitats.

L'Ajuntament compta amb el suport econòmic del Pla de Millores d'Oportunitats Educatives de la Generalitat i l'Estat, que cobrirà part de les despeses d'aquest programa, en el marc del Pla Educatiu d'Entorn.

 

Casals per a tothom
Per tal de garantir l'accés de tots els infants i joves de Terrassa als casals d'estiu, l'Ajuntament compta, d'una banda, amb un sistema d'ajuts econòmics a través dels Serveis Socials i d'altra, amb diferents mecanismes d'inclusió de persones amb capacitats diverses.

Els Serveis Socials municipals obren cada any una convocatòria d'ajuts per a la inscripció d'infants i joves a les diferents activitats d'estiu que s'organitzin a la ciutat durant els mesos en què no hi ha escola. Els ajuts, que s'han de tramitar durant el mes d'abril, poden cobrir també el cost o part del cost del servei de menjador.

D'altra banda, quatre dels casals d'enguany seran dedicats específicament a infants i joves amb diversitat funcional, i a més es farà reserva de places i reforç de monitors especialistes a la resta de casals per tal que incorporin també persones amb necessitats especials. En total es preveu destinar un total de 319 places a persones amb capacitats diverses.

Anar a dalt

(Des)construïm Disney 2022: casals de les entitats de lleure
L'Ajuntament de Terrassa ha signat un conveni amb 16 entitats de lleure educatiu, que organitzaran un total de 34 casals repartits pels set districtes, i amb una oferta total prevista de més de 2.400 places.

Tots 34 casals portaran per títol genèric «(Des) construïm Disney». Les entitats plantejaran en l'ambientació i les activitats una revisió crítica de l'imaginari infantil i juvenil creat per les produccions audiovisuals Disney, sobretot pel que fa a rols de gènere i igualtat de gènere.   

La majoria de casals començaran el 27 de juny, tot i que alguns començaran l'1, el 8 o el 22 d'agost. La majoria finalitzaran en diverses dates del mes de juliol. Els que comencen a l'agost finalitzaran entre el 26 d'agost i el 2 de setembre. Tots els casals oferiran horari de matí, a partir de les 9h, i alguns faran també horari de tarda, i tots oferiran menjador opcional.

Graella per disctrictes de les dates, horaris i preus dels casals

La inscripció a aquests casals s'ha de formalitzar directament amb l'entitat organitzadora.

Anar a dalt

Tallers educatius
Des de l'inici del projecte +Estiu el 2020, els Serveis d'Educació aporten un component educatiu afegit als casals, programant una oferta d'activitats que les entitats organitzadores dels casals poden demanar de manera gratuïta per incloure-les en la seva programació.

Enguany s'oferirà a les entitats de lleure fins a 210 tallers de contes, música, dansa, expressió corporal, graffitti, pintura, teatre i circ. El fil conductor de les activitats serà el de les emocions, treballades a través de diverses disciplines artístiques, com una forma amable d'endinsar-se en el món interior de la persona i facilitar l'expressió i l'exteriorització de les emocions i l'adquisició d'eines per gestionar-les de forma personal i grupal.

Anar a dalt

Altres activitats
A banda dels Casals d'Estiu per a infants i joves, el projecte +Estiu inclou també altres iniciatives i línies d'actuació al voltant de les activitats estiuenques per a infants i adolescents que incloguin una vessant educativa. 

Campus tecnològic
Novetat de 2022, fruït de la col·laboració dels serveis d'Universitats i Educació i de tres centres universitaris de la ciutat. El campus, adreçat a alumnat de 3r i 4rt d'ESO, es desenvoluparà del 27 de juny al 15 de juliol i constarà de quatre cursos de temàtiques diferents: projecte audiovisual (Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya), Tècniques d'animació audiovisuals (Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia), Cara a cara amb un robot industrial (Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa) i Programació bàsica aplicada amb l'Arduino (Escola Superior d'Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa).

Casals comunitaris
Novetat de 2022. A l'Institut Les Aimerigues, del 5 al 15 de juliol, amb alumnat del Districte 4, centrat en les arts i la dansa; i a l'Escola Francesc Aldea, del 27 de juny al 8 de juliol, amb alumnat del Districte 7 i continguts variats. 

Casals de cinema
Un al l'Institut Jaume Cabré i un altre al Can Jofresa, amb alumnat de 12 a 17 anys de tots els centres que formen part del Pla Educatiu d'Entorn, de l'11 al 22 de juliol. 

Patis oberts
El projecte consisteix a obrir patis escolars en horari de tarda-vespre a disposició de la comunitat, per aportar espais de joc segurs i adequats. Els patis que s'obren són els de les escoles Lanaspa, Montserrat, Roc Alabern, Marià Galí i Font de l'Alba. Tots cinc obriran els dimarts, dijous i divendres, de 18 a 20 h, i també els dissabtes i diumenges de 16 a 20 h. L'edició d'enguany ha començat el 7 de juny i s'allargarà fins el 2 d'octubre. A diferència d'edicions anteriors, en què tancaven al juliol i agost, enguany tots els patis obriran al juliol i es contempla la possibilitat que un o més obri també a l'agost, en funció de la demanda. Més info a la web del projecte

Patis artístics 
Programa que ofereix activitats de disciplines artístiques com a fil conductor d'una política d'intervenció comunitària als barris. Consta de Pati Hip-Hop, a l'institut Ègara, del 7 de juny al 26 d'octubre (excepte agost), tots els dimarts, dimecres, dijous i divendres de 17 a 19.30 h; i Pati de Flamenc, a l'Escola Sant Llorenç, del 8 de juny al 14 d'octubre (excepte agost), tots els dimecres, dijous i divendres de 18 a 20 h, i també els dissabtes de 17 a 21 h. Són tallers oberts a tota la ciutadania, sense inscripció prèvia.

Curset de natació
Adreçat a alumnat de 6è que encara no sap nedar. Hi participaran 100 alumnes de nou escoles, en un curset intensiu del 27 de juny al 22 de juliol.

Casals de les Escoles Bressol Municipals
Les AFAs de les escoles bressol municipals de Terrassa, amb el suport de l'Ajuntament, ofereixen enguany casals d'estiu oberts als infants matriculats en qualsevol dels 11 centres. Hi haurà casals a dues escoles: Coloraines i Vallparadís, amb 200 places cobertes. En ambdues escoles, els casals es desenvoluparan entre el 5 i el 29 de juliol, de 8 a 16 h.

Anar a dalt