Aquest mes de novembre fa 48 anys que va néixer el conflicte del Sàhara Occidental. Espanya abandonava la seva última colònia i el Marroc imposava una ocupació il·legal per la força a gran part del Sàhara Occidental. Des d'aquell moment Nacions Unides ha publicat fins a 74 resolucions per solucionar el conflicte. Bona part d'elles demanant un referèndum d'autodeterminació que no s'acaba de concretar. Entretant, la població saharaui que encara viu en els territoris ocupats ha hagut de sotmetre's a les lleis marroquines, que han estat especialment restrictives amb aquest col·lectiu. S'han denunciat contínues violacions dels drets humans per part de l'administració, tant des d'organismes internacionals com per part d'entitats especialitzades.

Paral·lelament, molta de la població que va fugir en començar l'ocupació malviu en el desert, en els camps de refugiats de Tindouf (Algèria).

Per donar visibilitat a aquest conflicte s'han programat diverses activitats que donen llum i denuncien aquesta situació.

Presentació del llibre "Un pueblo abandonado"

A càrrec de l'autor Alberto Maestre.

  • Dimarts 21 de novembre a les 18:30h
  • Biblioteca Central de Terrassa. (Pg. de les Lletres, 1)

 

Conta-contes: "L'eriçó i el xacal"

Coneixerem com el poble sahrauí vivia de forma nomada al seu país, el Sàhara Occidental, una terra repleta d'oasis i rius per saciar a les persones i els seus animals. Un dia Espanya va fixar l'atenció en el seu territori instalant-se a les terres dels sahrauís per poder endur-se la seva riquesa.

A càrrec: Lahbib Sidahmed

  • Divendres 24 de novembre a les 18h
  • Biblioteca Central de Terrassa. (Pg. de les Lletres, 1)

 

Inauguració de l'exposició i passi del documental "Wangala"

Projecció sobre diferents visions de resistència de la dona sahrauí.

A càrrec de Ruido Photo

  • Dilluns 27 de novembre a les 18h
  • Biblioteca Central de Terrassa (Pg. de les Lletres, 1)

 

Exposició: "Wangala, dona Sahrauí, visions de resistència"

Una exposició per fer visible la triple realitat que viu el poble sahrauí sota ocupació, com a refugiades i a la diàspora, així com la sistemàtica vulneració de drets humans que pateix des de fa dècades.

A càrrec de: Acaps, Ruido Photo i Novact.

  • Del 27 de novembre al 16 de desembre
  • Biblioteca Central de Terrassa. (Pg. de les Lletres, 1)

 

Cinefòrum: "Ocupación S.A" i "Aimra'a. La Dona Sahraui"

Projecció de dos documentals que presenten el relat d'una traició històrica que posa nom i cognom espanyols a un expoli silenciat que vulnera la legalitat internacional perpetrant el saqueig de l'última colònia africana: el Sàhara Occidental ...

A càrrec de: Terrassahrauí

  • Dimarts 28 de novembre a les 19h
  • Cinema Catalunya (Sant Pere, 9)