La Sala Muncunill va ser inaugurada l'any 1986 i està situada a l'interior d'un dels edificis singulars de la ciutat, el Vapor Amat, antiga fàbrica de tints. És un dels espais expositius que la ciutat dedica a les pràctiques artístiques contemporànies, juntament amb la Casa Soler i Palet. 
 
 

Emotiva 2022. Festival Internacional de Fotografia Contemporània.

  • Exposició: Matria
  • Artista: Judith Prat
  • Data: del 12 de novembre a l'11 de desembre de 2022

MATRIA és el reconeixement de la terra com a única pàtria, la terra en què la meva mare, el meu pare, les meves àvies i tots els meus avantpassats van enfonsar les mans per alimentar-nos, tal com ho continuen fent 1.200 milions de camperols que en l'actualitat alimenten el planeta. És, a més, un homenatge a la dona camperola, cor i motor de l'agricultura familiar, que de llarg a llarg del planeta, garanteix la sobirania i la seguretat alimentàries.

MATRIA és un crit d'alerta davant les agressions que pateix la mare terra per part de l'agroindústria o la gran mineria, pilars fonamentals d'una economia especulativa que troba en l'alimentació i l'explotació salvatge dels recursos naturals grans dividends. És també un crit de socors davant les violacions dels drets humans que pateixen els camperols del món.

A l'epicentre d'aquesta situació es troba la dona, que pateix problemes afegits com la dificultat per accedir a la terra, tema determinant que provoca una discriminació estructural (familiar, social i econòmica) que genera violències específiques. És tan gran la transcendència de la qüestió del col·lectiu camperol que en desembre de 2018, les Nacions Unides van aprovar la Declaració sobre els drets dels camperols i altres persones que treballen en zones rurals.

Aquest treball fotogràfic proposa un relat visual de la realitat que la Declaració pretén protegir, desenvolupant quatre dels drets més rellevants que aquesta vol encimbellar. Alhora, documenta situacions on aquests són violats en cinc escenaris diferents del planeta. També aporta exemples de les alternatives suggerides des de la comunitat rural, amb especial atenció a aquelles protagonitzades per la dona.

 

Exposicions anteriors: 

Aquarel·la.
Una ofrena a la Ciutat de Terrassa.
A la seva mare, Raimunda Vitó Aubets i a la seva filla , Dàcil Argany Jordà

  • Artista: Jordà Vitó
  • Comissaris: Luis Sánchez Alonso i Paulo Cacais
  • Del 5 de març al 15 de maig de 2022
  • Inauguració: dissabte, 5 de març de 2022 a les 18:00 h amb presentació a càrrec de Mireia Freixa, Catedràtica emèrita d'Història de l'Art de la Universitat de Barcelona.
  • Visites guiades gratuïtes els dies 9 i 30 d'abril a les 11 h. El dia 9 d'abril la visita comptarà amb servei de traducció en llenguatge de signes. Cal reserva prèvia enviant un correu electrònic a l'adreça [email protected]

Aquarel·la és un projecte d'obra feta des de 1975 fins ara, on hi consten més de 100 obres de la terrassenca Jordà Vitó. Una ofrena floral a la ciutat, a la seva filla i a la seva mare. Es tracta d'una trajectòria aquarel·lística on hi caben suports diversos: papers, fils de seda, de cotó, de cànem; petits i grans formats, tridimensionals, sedes, esmalts de llauna, etc. Una selecció d'obres íntimament lligades entre sí. 

Full de Sala

"L'obra de Teresa Jordà està influenciada per dues dones: la seva mare i la seva filla. La mare, Raimunda Vitó, era una gran brodadora. Feia lluir els colors del fil com si fossin d'una pintura impressionista, i Jordà ho recorda a les seves pintures. Jordà porta encara més enllà la pràctica de l'aquarel·la: estripa el paper per després cosir-lo o apedaçar-lo amb fils de seda que queden integrats a l'obra. En algunes obres, la seda es converteix en un suport on pintar. La filla, Dàcil Argany Jordà, era historiadora de l'art amb estudis de Comunicació Audiovisual i també creadora artística. Aquestes tres dones i totes les dones treballadores de Terrassa donen sentit a l'exposició de la Sala Muncunill."

Text de Mireia Freixa, Catedràtica emèrita de la Universitat de Barcelona i membre de l'Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi

Exposició emmarcada dins la campanya de la ciutat pel del Dia Internacional de les Dones