El Servei de Cultura de l'Ajuntament de Terrassa, mitjançant Terrassa Arts Visuals, va posar en marxa el Cicle Terrassa Comissariat l'any 2009 amb l'objectiu de promoure i estimualr el comissariat artístic i obrir l'EspaiDos de la Sala Muncunill a nous formats i relats de l'àmbit de les pràctiques artístiques contemporànies

L'objectiu d'aquest cicle és donar a conèixer i dinamitzar la tasca dels curadors i curadores emergents residents a Catalunya.

Terrassa Comissariat 22

Rituals. La nit mística

A cura d'El Corralito - centre de creació artística

Un cicle de comissariat que El Corralito entén com a ritual en si mateix, a través d'un grup d'investigació que repensi conceptes com la comunitat, la mística o el territori i els imaginaris associats a aquests.

La proposta vol ser una eina per recuperar sobirania en les formes de viure aquí i ara. No es tracta de formular grans discursos artístics, sinó de donar a les treballadores culturals la possibilitat de crear espais d'acció que canviïn els valors que les han precaritzat: reprendre els mitjans de producció per generar nous relats, esquerdant els ja establerts.
 
Comptarem amb diferents intervencions durant l'any 2022, a càrrec de Marc Sempre-Moya, Andrea Soto Calderón i María García Ruiz.

També comptem amb el valor del disseny creat per Bakoom Studio i el suport de la Plataforma en defensa del Vapor Ros.

El procés curatorial s'ha realitzat des del centre, concretament amb l'equip format per Cecília Coca, David Corral Lamelas i Albert Garcia Baltanas.
 
Segona intervenció:

 • Entre les imatges, allò que ens mou 
 • María García Ruiz (artista i investigadora)
 • Andrea Soto Calderón (Doctora en Filosofia i professora d'Estètica i Teoria de l'Art)
 • Dissabte 5 de novembre a les 12:00 h. a El Corralito - centre de creació artística (c. Sant Leopold, 63)

Aquesta trobada proposa aixecar un pensament per contacte, posant en ressonància mútua dues investigacions en curs. D'una banda, mitjançant un treball crític amb les imatges, María García Ruiz explora les paradoxes que afloren quan l'arquitectura s'enfronta amb certes comunitats en moviment, revelant la tensió que hi ha entre aquest exercici de donar forma de la imaginació tècnica i la capacitat de fer lloc d'uns cossos en moviment.

Al mateix temps, Andrea Soto Calderón proposa la categoria d'imaginació material com a pràctica que obre un espai potencial, que activa una zona sísmica on poder reapropiar-nos de les imatges, les paraules i els gestos per poder fisurar l'absorció política que fa veure el món com si existís una única realitat, una sola manera de percebre-la i anomenar-la. Pensar entre imatges que disposa un espai propi per articular genealogies i modes de vida que respiren als marges, que no s'ordonen sota els imperatius de normativitat.

 

Primera intervenció:

La trajectòria vital i artística de Marc Sempere-Moya sempre ha estat marcada per la cerca del Comú. Amb aquest cicle revisem tres pel·lícules de la seva filmografia que ens donaran peu a tematitzar el Comú en tres blocs: política, tradició i art.

A cada pel·lícula seguirà un debat amb el públic assistent i una persona convidada que tingui vinculació amb l'àmbit que es tracti. L'últim dia, l'artista organitzarà una "paella-ritual" a la seu de El Corralito (carrer Sant Leopold, 63).

Les pel·lícules seran: 

 • Divendres, 1 de juliol a les 18:00 h. Squat. La ville est à nous! Un film de Christophe Coello, produït par CP-Productions. Projectat per primera vegada a Espanya + col·loqui amb PAH Terrassa
 • Dissabte, 2 de juliol a les 17:00 h. Ball del vetlatori. Un film de Marc Sempere-Moya, produït per Promarfi Futuro 2010 + col·loqui amb Marc Gràcia
 • Dissabte, 2 de juliol a les 19:30 h. Canto Cósmico. Niño de Elche. Un film de Marc Sempere-Moya, Leire Apellaniz, produït per Señor y Señora, Código Sur + col·loqui amb Clara de la Torre

Durant la paella-ritual, Marc Sempere-Moya posarà en marxa un discurs sobre allò comú pel fet mateix de cuinar, pel ritual d'espera compartit que imposa el temps de cocció. El preu per gaudir de la paella-ritual és de 3 euros (gratuïta si s'assisteix a les tres projeccions).
 

Edicions anteriors:

Terrassa Comissariat 2021: Ciutat. El futur no té data. 

Ciutat. El futur no té data ha consistit en un cicle de quatre exposicions elaborades a partir d'una temàtica comuna: la relació entre futur i ciutat. L'eix central és la imaginació del futur de la ciutat, acarat en un sentit utòpic o distòpic, i desenvolupat a partir de quatre coordenades, és a dir, les relacions: futur-ecologia, futur-espai públic, futur-societat, futur-economia.

Els quatre artistes seleccionats per a aquesta edició de Terrassa Comissariat 21 a l'EspaiDos de la Sala Muncunill de Terrassa investiguen aquestes relacions des d'un sentit crític i especulatiu. 

Artistes:

 • futur-ecologia: Antonio R. Montesinos
 • futur-espai públic: Anaisa Franco
 • futur-societat: Monica Rikić 
 • futur-economia: Enric Maurí