Portada del programa de les XVIII Jornades de BizanciXVIII Jornades de Bizanci a Terrassa

Del 30 de gener a l'1 de febrer la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona acull la celebració d'aquestes jornades, organitzades per la Sociedad Española de Bizantinística, la Universitat Autònoma de Barcelona i la Universitat de Barcelona amb la col·laboració de l'Ajuntament de Terrassa.

Uns 115 especialistes en la cultura de l'Imperi bizantí intervindran en una vintena de sessions, dedicades a història política, militar, econòmica i eclesiàstica, de literatura i d'art, de dret i de ciència.

El dissabte 2 de febrer les Jornades es traslladaran a l'Auditori Municipal de Terrassa on, sota el patrocini de l'Ajuntament, els congressistes assistiran a les dues últimes sessions sobre les relacions artístiques entre Bizanci i l'Occident llatí.

La Seu d'Ègara serà un dels temes protagonistes d'aquest congrés internacional. D'una banda, la sessió de dissabte serà inaugurada amb la conferència "El transfondo paleobizantino de las pinturas de San Miguel", impartida per Carles Sánchez (Museu de Terrassa-UAB) a les 9.30 h. De l'altra, es realitzarà una visita guiada a la Seu d'Ègara (15.30 h) per a tots els participants al congrés.

La jornada finalitzarà amb la celebració d'una taula rodona titulada "La Seu episcopal d'Ègara i la seva decoració pictòrica: singularitat i reptes de futur", on tres experts de l'àmbit internacional exposaran el seu dictamen científic sobre el valor universal de les Esglésies de Sant Pere. La taula serà presidida per Domènec Ferran (Director del Museu de Terrassa) i comptarà amb la participació de Athanassios Semoglou (Aristotle University of Thessaloniki), Manuel Castiñeiras (Catedràtic d'Història de l'Art de la UAB) i Carles Sánchez (Museu de Terrassa-UAB).

L'objectiu d'aquesta taula rodona no és un altre que avalar i donar impuls a la Candidatura de la Seu d'Ègara a Patrimoni Mundial de la UNESCO, que recentment ha passat a formar part de la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial.

Les persones interessades en assistir al congrés poden escollir entre dos tipus d'inscripcions:

  • Ordinària de pagament (inclou acreditació, certificat d'assistència, sopar del dia 31 de gener, dinar del dissabte 2 a Terrassa i visita a la Seu d'Ègara).
  • Gratuïta com a oient (no inclou certificat, ni visita ni àpats).

El termini d'inscripcions finalitza el diumenge 27 de gener.

Programa