Portada del programa V Jornada d'Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara:

Les pintures de Tomàs Becket en el marc de l'Art Romànic Europeu

  • Dilluns 27 de setembre de 2021, de 9 a 19 h
  • Lloc: Arxiu Històric de Terrassa (Carrer de Baldrich, 268   08223 Terrassa).
  • Ho organitza: Museu de Terrassa. Amb la col·laboració de l'Arxiu Històric de Terrassa, l'Arxiu Comarcal del Vallès Occidental, la Parròquia de Sant Pere i el Bisbat de Terrassa.
  • Inscripcions (del 26 de juliol al 20 de setembre de 2021). Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscripció prèvia.
  • La jornada es podrà seguir de forma presencial o en streaming. A l'hora de formalitzar la inscripció caldrà indicar la modalitat escollida.
  • S'adoptaran totes les mesures necessàries en matèria de prevenció i seguretat.
  • És obligatori l'ús de la mascareta i cal mantenir la distància de seguretat.

L'assassinat de l'arquebisbe de Canterbury, Tomàs Becket, l'any 1170 a mans dels homes del rei Enric II d'Anglaterra va causar un gran impacte a l'Europa del segle XII. La seva mort violenta va ser el tràgic desenllaç d'un conflicte de gran transcendència entre el poder secular de les monarquies feudals europees i el poder espiritual de l'Església. L'estupefacció que va generar l'episodi i la ràpida canonització de Becket van contribuir a difondre'n el culte, el qual va adquirir uns nivells molt significatius a la península Ibèrica.

La cinquena edició de la Jornada Tècnica Art i Patrimoni a la Seu d'Ègara està dedicada a l'estudi de les pintures murals romàniques de Terrassa, considerades com un dels testimonis més antics de la difusió del culte a Tomàs Becket a la Corona d'Aragó. Temes com els agents intel·lectuals i materials implicats en la realització de les pintures, la tècnica pictòrica i el lloc que ocupa Terrassa en el marc de la pintura romànica catalana s'estudiaran en aquesta jornada.

Programa V Jornada d'Art i Patrimoni Seu d'Ègara