L'1 d'octubre s'il·lumina de verd l'Ajuntament de Terrassa per al Dia Nacional de l'Artritis: artritis reumatoide, artritis psoriàsica, artritis idiopàtica juvenil, espondilitis anquilosant i espondiloartritis. Sensibilitzar i informar la població és l'objectiu. L'1 d'octubre és el tret de sortida de la campanya d'àmbit estatal "Octubre mes de l'artritis i de l'espondiloartritis"

Què és l'artritis? És una inflamació de les articulacions. Que és diferent de l'artrosi que és una afecció crònica i degenerativa de les articulacions

Característiques comunes serien que causen dolor crònic, encara que sovint intermitent, i que són difícils de tractar. Col·lectivament són molt comuns a la població.

Quan en una persona l'artritis li afecta a més de quatre articulacions es diu que presenta una poliartritis. La poliartritis és un dels quadres clínics més importants en reumatologia, ja que es pot presentar en la majoria de malalties reumàtiques inflamatòries.

Alguns tipus d'artritis poden curar-se, però molts són crònics i requereixen tractaments continuats. L'artritis reumatoide és la malaltia més freqüent que ocasiona poliartritis crònica, i afecta una de cada dues-centes persones (uns 200.000 afectats a l'estat espanyol). Es dóna sobretot entre les dones, i sol aparèixer entre els 45 i els 55 anys. Les artritis d'inici infantil o juvenil, quan afecten nens fins als setze anys, són poc habituals, però poden arribar a ser greus perquè, a més, poden alterar el creixement.

En alguns casos, l'artritis pot ser deguda a una infecció de l'articulació, generalment per un bacteri, però en la majoria dels casos la causa és desconeguda. En les artritis cròniques inflamatòries, hi ha un trastorn del sistema immunitari que produeix un manteniment de la inflamació, i probablement hi ha una predisposició genètica subjacent.

Els factors mediambientals, com la humitat i el clima, no desencadenen l'artritis, però poden contribuir al fet que es noti més el dolor en les articulacions danyades.

El metge o la metgessa pot realitzar el diagnòstic a partir de l'historial clínic i d'un examen físic de la persona afectada, incloent-hi una exploració de les articulacions. També pot demanar proves més específiques per determinar el tipus d'artritis i descartar-ne altres malalties. Aquestes proves són anàlisis de sang, radiografies i exàmens del líquid sinovial (líquid transparent i viscós que lubrifica les articulacions).

Consulteu l'Actualitat Salut de la ciutat