Exposició Els tresors de la Seu d'Ègara a Brussel·les

Dins dels actes de l'Any europeu del Patrimoni Cultural, el Museu de Terrassa presenta aquesta mostra, organitzada per l'Ajuntament de Terrassa i el Museu de Terrassa, a diferents espais:

 • Del 2 d'abril al 7 de juny al Museu Bíblic Tarraconense (carrer de les Coques, 1  43003 Tarragona). L'acte d'inauguració té lloc el dijous dia 2 d'abril a les 19 h amb la conferència: "Els tresors de la Seu d'Ègara: Patrimoni singular català" a càrrec de Domènec Ferran i Gómez, director del Museu de Terrassa i el Carles Sánchez Márquez, director de la Candidatura de la Seu d'Egara a Patrimoni Mundial de la Unesco.

  Horaris: Dilluns i dimecres: de 9 h a 13 h i de 16 h a 18 h. Divendres: de 9 h a 13 h. Caps de setmana: 18 i 19 d'abril; 9 i 10 de maig; 6 i 7 de juny. Nit dels Museus 2020: 16 de maig de 19 h a 00 h. Tancat: 13 d'abril i 1 de maig.

Des de la seva inauguració, aquesta exposició s'ha pogut contemplar a:

 • Del 4 de desembre de 2017 al 29 de març de 2018, s'ha exposat a la Delegació de Govern de la Generalitat davant la Unió Europea a Brussel·les. Espai Catalunya Europa. 227, Rue de la Loi – Wetstraat (Brussel·les). 
 • De l'11 d'abril al 6 de maig de 2018 al Castell Cartoixa de Vallparadís 
 • Del 9 al 27 de maig de 2018  a la Casa Alegre de Sagrera 
 • De l'1 de juny al 4 de juliol de 2018 a la Seu Ègara. El divendres 1 de juny, de 9.30 a 14 h, se celebra la jornada interdisciplinar "Els tresors de la Seu d'Ègara". 
 • Del 6 al 27 de juliol de 2018 a la seu de la Delegació del Vallès del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC). 
 • De l'1 d'agost a l'11 de setembre de 2018 a la Seu Ègara 
 • Del 17 de setembre al 31 d'octubre de 2018 al Centre Cívic Montserrat Roig. 
 • Del 6 de novembre al 28 de desembre de 2018 a l'Arxiu Històric de Terrassa. 
 • Del 2 de gener al 28 de febrer de 2019 a la Seu d'Ègara. 
 • Del 12 al 31 de març de 2019 al claustre del Seminari Conciliar de Barcelona. 

La Seu d'Ègara conforma un conjunt monumental únic a Europa que té una trajectòria de continuïtat en la història.

El bisbat d'Ègara (fundat cap al 450) va significar l'època de major esplendor d'un recinte on s'hi desenvolupà un conjunt episcopal d'una excepcional importància artística per a l'Europa cristiana occidental. La pervivència d'elements arquitectònics i artístics d'aquest període (s. VI-VII), que es manifesta en l'arquitectura del edificis episcopals de Santa Maria, Sant Miquel i Sant Pere així com en la seva decoració pictòrica, fa únic aquest conjunt dins del patrimoni europeu.

Les darreres publicacions i la nova proposta museística de la Seu d'Ègara han despertat novament l'interès del conjunt per part dels estudiosos de diferents disciplines, fent que les esglésies de Sant pere estiguin cada cop més presents en diferents publicacions científiques i en congressos i reunions de caràcter museològic, artístic i arqueològic.

Un compendi d'art, d'història i de cultura que ofereix una visió molt ajustada sobre l'extraordinària realitat i evolució d'aquest conjunt, des dels orígens de l'època ibèrica i romana tot passant pels successius períodes alt-medieval, romànic, gòtic i modern fins a arribar a l'actualitat.

Degut a la seva excepcionalitat dins del patrimoni cultural català i europeu, en aquests moments està en marxa la candidatura de la Seu d'Ègara per obtenir la distinció de Patrimoni de la Humanitat, que atorga la UNESCO, a partir de la convicció, basada en sòlids arguments científics, de la seva singularitat universal.