«Les rieres de Terrassa: Visió i projectes de futur»

El futur de les rieres passa per la seva transformació en espais verds i de vida.

Ja s'han posat les bases d'un projecte de grans dimensions, de visió de futur per a Terrassa: la renaturalització de les rieres i la seva transformació en espais verds i de vida per a la ciutadania, respectant el paisatge, la història, la natura, i mantenint la seva funció, amb la màxima seguretat possible.

Es tracta d'un canvi decisiu comparable a d'altres transformacions que han marcat la història de la ciutat i que han estat autèntics motors de progrés com el soterrament dels ferrocarrils, els Jocs Olímpics del 1992, el Parc de Vallparadís, el Campus Universitari, la municipalització del servei de subministrament d'aigua o l'Anella Verda.

De fet, el Programa de Govern 2019-2023 inclou tres grans objectius per al mandat en relació a les rieres de la ciutat, com ara un projecte per trencar "l'efecte barrera" de les rieres de les Arenes i del Palau, relligant tots els barris que travessen; treballar intensament per millorar el manteniment i la neteja; i minimitzar el risc d'inundació i avançar en sistemes de seguretat.

Exemples per a un gran canvi

La transformació de les rieres de Les Arenes i de Palau, passa per la seva renaturalització. Així, per exemple, a la riera de les Arenes, a l'alçada dels barris de Sant Llorenç, Ègara i Sant Pere Nord, es fa una proposta que manté la funció de riera, però guanyant espai verd per al passeig, amb nous recorreguts per la llera i sistemes de connexió entre carrers que enllaçarien amb el nou eix verd de la zona nord de la ciutat, el Parc de la República.

A la riera de Palau es proposen altres projectes que generin nous espais laterals a les lleres amb accessos i usos per a la ciutadania. Com a la ronda de Ponent, a la zona de la plaça Josep Pla.

O a l'alçada del barri de Poble Nou.

En les solucions proposades es prioritza la creació de nous espais verds, respectant les funcions naturals de les rieres, construint passos que connectin ambdues bandes i es fa un replantejament dels carrers i la circulació.

Cada tram de cada riera és únic i es treballa per trobar la millor solució per a cada cas, sense excloure cobertures parcials, plataformes que uneixin les dues bandes o altres solucions tècniques.

 

Pla Estratègic

La redacció d'un Pla Estratègic de Rieres, del qual s'estan treballant les bases amb diversos estudis tècnics de serveis municipals i de professionals i experts externs, és el punt de partida d'aquest projecte de ciutat. Un document que haurà d'estar coordinat amb el Pla Director de Rieres, que està redactant l'ACA, l'Agència Catalana de l'Aigua de la Generalitat de Catalunya.

En paral·lel a aquestes propostes, i a totes les actuacions de millora que s'han fet en col·laboració amb l'ACA, des de l'Ajuntament també s'han treballat els dos primers projectes per a la convocatòria de fons europeus Next Generation, amb un import total d'aproximadament 9 milions d'euros per a la renaturalització d'un tram de la riera de les Arenes, entre el pont de Béjar i el Pont de Sant Llorenç, a la carretera de Castellar, i la renaturalització d'un tram de la riera del Palau, entre el Pont de les Arts, a l'avinguda Béjar, i pont de l'avinguda de l'Abat Marcet.

Balanç i Taula Rodona

Aquesta visió de futur de les rieres es va presentar a la ciutadania en un acte al Teatre principal el 14 de juny de 2022 amb la intervenció de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i la regidora de Rieres, Jennifer Ramírez. A l'acte es va fer també un balanç de les accions i actuacions de millora realitzades fins ara a les rieres.

A més, es va celebrar una taula rodona, que va comptar amb la participació de diferents experts en els àmbits de les rieres, així com representants veïnals.

Us deixem el vídeo de l'acte: 

 

Rieres Visió de futur 1

 

Rieres Visió de futur 2

 

Rieres Visió de futur 3