Del 13 al 15 d'octubre de 2023 es celebren les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya.

Aquest any es celebra l'edició número 32 de l'organització de les Jornades a Catalunya. Al llarg d'aquests anys, s'ha apropat la riquesa i la diversitat del patrimoni cultural a la ciutadania. Centenars de municipis, museus, monuments, associacions i entitats culturals d'arreu del territori, any rere any, han obert les portes de casa seva i han donat a conèixer el seu passat i identitat cultural.

Durant aquests dies, municipis d'arreu del territori mostraran el millor del seu patrimoni a través d'activitats gratuïtes de tota mena com portes obertes, visites guiades, exposicions, conferències, tallers, rutes a peu i en bicicleta, concursos de fotografia, ... Una bona forma d'apropar-se a la riquesa del patrimoni del nostre país i descobrir llocs històrics, arquitectura monumental, jardins, arqueologia, patrimoni industrial o museus, entre moltes altres possibilitats.

El Consell d'Europa va crear aquestes jornades l'any 1991 i, des d'aleshores, cada cop són més els països europeus que organitzen activitats. Catalunya s'hi va adherir des de la primera edició. Se celebren cada any, el segon cap de setmana del mes d'octubre.

La iniciativa l'organitza l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, la Federació de Municipis Catalunya, l'Associació Catalana de Municipis, l'Institut Ramon Muntaner, l'Associació Capital de la Cultura Catalana i Catalonia Sacra. 

El Museu de Terrassa se suma, un any més, a la celebració de les Jornades Europees de Patrimoni a Catalunya amb l'organització de diverses activitats els dies 13,14 i 15 d'octubre.

Aquest programa europeu de sensibilització sobre el patrimoni cultural té com a objectiu conèixer la riquesa i la diversitat cultural d'Europa, conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de protegir el patrimoni comú i respondre als reptes socials, polítics i econòmics del sector cultural.

L'edició d'aquest any 2023 estarà dedicada al Patrimoni Viu, a aquells coneixements que passen d'una generació a una altra, que encara perviuen i que permeten preservar el nostra patrimoni immaterial. 

 

Activitats programades

Visita guiada a l'exposició: GALÍ & VIUSÀ. ART, AMOR, EXILI

La recuperació del llegat i la memòria recent d'aquesta parella d'artistes terrassencs que van jugar un paper molt destacat en l'ambient cultural i artístic de la ciutat i que pel seu compromís polític es va veure obligada a exiliar-se a França.

 

 • Diumenge 15 d'octubre, dos passes, d'1 hora de duració.
 • Lloc: Castell Cartoixa de Vallparadís, carrer Salmerón s/n.
 • Activitat gratuïta 
 • Places limitades. Cal inscripció prèvia omplint els formularis que trobareu a la part superior.
 • S'ha d'emplenar un formulari per cada persona que vulgui assistir.

 

Aforament Complert: Taller familiar (per a infants de 6 a 10 anys): El meu nom en iber 

L'activitat s'inicia amb una visita guiada a l'àmbit d'arqueologia de l'exposició permanent del Museu de Terrassa. A continuació, els infants crearan un penjoll de fang on posaran el seu nom amb escriptura ibera.

 • Divendres 13 d'octubre a les 17.30 h
 • Activitat Gratuïta
 • AFORAMENT COMPLERT

 

Portes obertes a la Seu d'Ègara

 • Divendres 13 i dissabte 14 d'octubre, de 10 h a 13.30 h i de 16 a 19 h.
 • Diumenge 15 d'octubre, d'11 h a 14 h. 

Portes obertes a la Casa Alegre de Sagrera

 • Divendres 13 i dissabte 14 d'octubre, de 10 h 13 h i de 16 a 20 h.
 • Diumenge 15 d'octubre, d'11 h a 14 h.

Portes obertes al Castell Cartoixa de Vallparadís

 • Divendres 13 i dissabte 14 d'octubre, de 10 h a 13.30 h i de 16 a 19 h.
 • Diumenge 15 d'octubre, d'11 h a 14 h.