El 15 de febrer se celebra el Dia Internacional del Càncer Infantil.

Aquesta jornada té com a objectiu conscienciar sobre la importància dels reptes als quals s'enfronten els nens i adolescents afectats i les seves famílies, així com la necessitat que tots els nens i nenes de tot el món puguin tenir accés a un diagnòstic precís i precoç i poder rebre un tractament eficaç.

El càncer infantil és aleatori i imprevisible.

A Espanya es diagnostiquen uns 1.200 nous casos de càncer infantil, 240 infants no superen la malaltia.

Els càncers que afecten nens, adolescents i joves són molt diferents dels càncers que afecten els adults.

Els nens no tenen càncer de pulmó, còlon, càncer de mama... càncers propis de l'envelliment de les nostres cèl·lules. Els nens i adolescents tenen alteracions vinculades al procés oposat: el procés de creixement i desenvolupament humà: és càncer de formació, de generació de noves cèl·lules. Es tracta d'un conjunt de moltes malalties diferents, molt rares, com el neuroblastoma, el nefrooblastoma, el medulloblastoma, l'osteosarcoma, el sarcoma Ewing, els limfomas infantils i les leucèmies, etc.

Investigació contra el càncer infantil

La gran majoria dels recursos públics i privats per a la investigació del càncer se centren en el càncer d'adults.

El càncer infantil pràcticament no s'investiga perquè:

  • Hi ha 1 cas en nens per cada 200 casos en adults,
  • La seva recerca no és rendible.

L'Hospital Sant Joan de Déu disposa d'un laboratori de recerca en càncer infantil amb un equip de 35 professionals. Més del 70% del seu pressupost prové de donacions privades d'entitats, empreses i simpatitzants que ho fan possible.

El grup de recerca en càncer infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu

El laboratori de recerca en càncer infantil de l'Hospital Sant Joan de Déu ofereix les millors tècniques de diagnòstic molecular i pronòstic de malalties, alhora que treballa en el desenvolupament de noves teràpies, més eficaces, menys agressives i més personalitzades per a nens amb càncer.

Els projectes de recerca del laboratori tenen com a objectiu donar resposta a les preguntes que els oncòlegs fan a l'hora de tractar els nens que pateixen aquestes malalties. És el que es coneix com a recerca translacional, centrada en el trasllat dels avenços científics al pacient tan aviat com sigui possible.

Xocolatada Solidària

Una iniciativa que sorgeix d'un grup d'associacions que han viscut un cas de càncer infantil en la seva família. De la unió de tots ells va néixer el projecte de la xocolata solidària amb l'objectiu de recaptar fons per a la investigació. En les 3 primeres edicions s'han aconseguit més d´1.000.000 i s'han finançat més de 10 projectes de recerca que duen a termen al mateix hospital, compra de material imprescindible per la recerca i projectes de suport assistencial, essencials per fer front i superar molts efectes secundaris a causa dels tractaments.

Enguany celebrem la 4a edició, i tot i les dificultats que tenim per la situació actual de pandèmia, creiem que no ens podem permetre el luxe de renunciar-hi i demanem a tota la ciutadania que hi participi inscrivint la seva escola, entitat, empresa, comunitat de veïns o grup d'amics... presencial adaptant la mateixa a la COVID-19 evitant propagar el virus o Een línia mitjançant donatius a través de la web www.xocolatadasolidaria.org, tots junts MUNTAREM UN BON CACAU per la recerca del càncer infantil.

Gràcies.

Lluis i Anto Sanromà

Associació Mua Solidaris i coorganitzadors de la xocolatada solidària