L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, expressa el condol per la mort de Joaquim Badia i Tobella

El reconegut advocat terrassenc i membre i directiu de diverses entitats culturals de la ciutat va ser Medalla de Plata el 1989

L'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha manifestat el seu condol per la mort de Joaquim Badia i Tobella, terrassenc fermament compromès amb la ciutat, especialment en l'àmbit jurídic i polític i també en el món cultural local. Ballart ha lamentat "la pèrdua d'una persona profundament implicada en la política, la justícia i la dinamització cultural de la ciutat. Jurista terrassenc de referència de la segona meitat del Segle XX per la seva vocació, rigor i sòlida cultura humanista. Una persona caracteritzada per la ferma convicció dels seus ideals polítics entre els que es trobava el de la lluita antifranquista".


Joaquim Badia, nascut a Terrassa el 1929, advocat de formació, va tenir una llarga trajectòria professional en el món jurídico-polític a nivell egarenc, català i també espanyol, destacant la seva implicació cultural amb la ciutat de Terrassa amb, entre d'altres iniciatives, la creació de l'emblemàtica llibreria l'Àmfora. Fundador l'any 1969 de la seu d'Òmnium Cultural a Terrassa, president local d'Òmnium Cultural del 1971 al 1976 i promotor d'altres iniciatives culturals i polítiques a la ciutat. Va ser degà de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats de Terrassa (Icater) va presentar-se a les eleccions espanyoles de 1977 per la coalició d'Unió Democràtica de Catalunya amb el Centre Català. Estava vinculat a Acció Catòlica. Durant la dècada dels 90 també va ser nomenat magistrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Badia ha rebut diversos reconeixements a nivell local com en el cas de la Medalla de Plata de l'Ajuntament de Terrassa el 3 d'abril del 1989 i en reconeixement de la lluita antifranquista juntament amb Bartolomé Baños i Benito Martínez. També va rebre el premi terrassenc l'any el 1990, i l'any 1996 la Medalla President Macià de la Generalitat. El 2016 va rebre el Premi Drets Humans instituït pel Col·legi d'Advocats de Terrassa.