L'Ajuntament fa extensiva la crida d'emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per la crisi humanitària a Israel i Palestina

Terrassa cooperarà en la fase de reconstrucció després del conflicte a través de la convocatòria de subvencions per a projectes d'ajuda humanitària

L'Ajuntament de Terrassa fa extensiva la campanya de crida d'emergència per la crisi humanitària generada per l'escalada de violència a Palestina que ha posat en marxa el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, del qual en forma part com a soci fundador. L'entitat ha engegat aquesta acció dirigida als ajuntaments, a les entitats supramunicipals i a la ciutadania per col·laborar en les accions d'ajuda humanitària a  la zona.

Des del Fons Català s'informa que des de la declaració de guerra d'Israel contra la Franja de Gaza del passat 7 d'octubre, com a resposta als atemptats de Hamàs contra Israel del mateix dia, més de 10.000 persones palestines han estat assassinades, el 68% de les quals són infants, dones i gent gran (Ministeri de Salut Palestí i OCHA); i gairebé 1.400 persones israelianes i estrangeres han estat assassinades a Israel, la gran majoria el mateix dia 7 d'octubre (OCHA). Els atacs també han afectat persones que estaven treballant a la Franja: des del començament de l'ofensiva han mort 195 professionals sanitaris, 99 treballadors d'UNRWA (Agència de la ONU per als refugiats palestins) i 47 periodistes.

La regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional, Rosa Boladeras, explica que «estem decidits a mantenir-nos actius en la promoció del diàleg i la pau i confiem que, junts, podrem donar suport a les persones afectades i contribuir a la reconstrucció de les comunitats malmeses».

L'Ajuntament col·laborarà en les tasques de reconstrucció a la zona, donant resposta, així, a la crida feta des del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament. Ho farà a través de la convocatòria de subvencions per a projectes d'ajuda humanitària per pal·liar situacions com són els conflictes armats o els fenòmens naturals. De moment, hem contactat amb entitats que treballen a la zona per col·laborar en les tasques humanitàries que hi estan duent a terme, com la UNRWA, l'agència de Nacions Unides per a les persones refugiades de Palestina, amb la qual ja es treballa des del 2021 en un projecte d'ajuda alimentària per a la població de Gaza.

L'Ajuntament de Terrassa va ser una de les primeres institucions a adherir-se al Fons Català, creat l'any 1986, i cada any hi aporta la seva contribució. Actualment forma part de l'executiva de l'entitat, representat per la regidora de Solidaritat i Cooperació Internacional Rosa Boladeras. 

Des de l'Ajuntament de Terrassa s'han realitzat diverses accions al llarg dels anys per donar a entendre el conflicte amb diverses accions. El mes d'octubre d'aquest mateix any, l'Arxiu Històric va acollir l'exposició «Imatges contra l'oblit. Memòria històrica Palestina». Anteriorment, el 2021, per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, van programar-se diverses accions com una projecció de cinema dins el cicle «Palestina amb ulls de dona», o l'obra de teatre «Fadwa», que explicava la situació emocional del poble palestí i la seva riquesa cultural.