Activació del Pla d'Emergència Municipal per Risc d'Incendis Forestals i per Risc d'Onada de Calor, en alerta

Queda restringit l'accés al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i a l'Anella  Verda, davant l'elevat risc d'incendi 

Reunió Comitè d'EmergènciaL'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, ha activat aquesta tarda el Pla d'Emergència Municipal per Risc d'Incendis Forestals i Risc d'Onada de Calor, en alerta, atenent l'avís de la Direcció General de Protecció de la Generalitat de Catalunya sobre l'activació del Pla Especial d'Emergències per Incendis Forestals de Catalunya (INFOCAT), en fase d'alerta, i l'activació per part dels Agents Rurals de la situació de Pla Alfa 3 per risc extrem al municipi. L'activació del Pla Alfa 3 comporta la restricció d'accessos a determinats espais naturals, com ara el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Pel que fa a la xarxa de camins de l'Anella Verda, es preveu també restriccions d'accés, amb l'objectiu d'evitar al màxim les possibilitats d'incendi davant l'elevat risc existent al municipi.

El Pla d'Emergència Municipal activat per risc d'incendi contempla el contacte permanent amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT); avisos als responsables dels grups d'actuació o als serveis municipals potencialment involucrats i informar a la població de la situació. 

Pel que fa a les mesures que aquesta activació comporta, s'inclouen actuacions com: 

 • Reforç de la vigilància en el entorn forestal.
 • Es suspenen les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva i les activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural, si no es poden traslladar a en algun nucli habitat o població.
 • Avís a les finques forestals.
 • Es restringeixen les activitats dels casals, colònies i estades esportives a l'entorn immediat de les edificacions on es dormi.
 • Es suspèn l'activitat agrícola amb ús de maquinària entre les 12 i les 18 h.
 • S'exceptua la recollida de fruita i productes hortícoles, la sega de l'alfals, llaurar els camps de rostolls i el conreu d'arròs. 
 • Es suspenen les obres, no autoritzades expressament pel Servei Català de Trànsit, a la xarxa interurbana inclosa la sega de cunetes.
 • Es restringeix l'ús d'eines (bufadors, serres radials...) a menys de 500 m de la zona forestal i a menys de 50 de terrenys agrícoles. Si per motius de força major s'han d'utilitzar cal que sigui comunicat a agents rurals per establir mesures de seguretat.
 • Es limita la circulació motoritzada en el medi natural (s'exceptuen residents i activitats que per la seva naturalesa siguin inajornables).
 • Avís a les entitats veïnals de barris situats en contacte amb zones forestals.
 • Tancament provisional de les zones de lleure.
 • Mantenir tancat l'accés al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac en el terme de Terrassa.
 • Mantenir tancat l'accés als camins de l'Anella Verda.

Pel que fa al risc d'onada de calor per risc derivat de la situació de risc alt, el Pla d'Emergència activat preveu mesures com els avisos als responsables dels grups d'actuació, alertar als serveis municipals que en cas que es confirmin les prediccions meteorològiques apliquin els seus protocols per onada de calor i s'activin els serveis municipals potencialment involucrats, contacte permanent amb el CECAT, informació a la població, realitzar especial vigilància de les persones més grans de 75 anys sense suport familiar o recursos i als malalts crònics, supervisió de persones amb capacitats diverses que afectin a les capacitats motores i/o cognitives que els impedeixi hidratar-se i seguiment especial de les persones amb indefensió i vulnerabilitat social, preveure llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús com ara biblioteques o espais anàlegs, com a refugis climàtics, evitar activitats en les hores de més calor, i activació dels difusors d'aigua en diferents espais del municipi com a punts de refresc.

Refugis climàtics i difusors d'aigua

Des del consistori es recorda que en cas d'onada de calor el consell principal és evitar sortir al carrer a les hores de més calor si no és necessari i que, si cal sortir, s'intenti anar per zones fresques, evitar el sol directe, beure força aigua i posar-se roba lleugera i gorra o barret. En aquest sentit, l'Ajuntament ha publicat un plànol dels refugis climàtics i difusors d'aigua que hi ha arreu de la ciutat i que compten amb zones de confort  on resguardar-se davant la calor extrema, en cas d'haver de sortir al carrer. Es tracta de 20 parcs i 10 difusors distribuïts per tots els districtes de la ciutat. El plànol també contempla tres equipaments municipals, la Biblioteca Central de Terrassa, la Bd3 i la Bd6, com a punts d'acollida on la ciutadania pot resguardar-se, davant les altes temperatures, en els horaris següents:

    • Biblioteca Central de Terrassa 

De dilluns a divendres, de 9.30 a 14 h i de 15.30 a 20 h. Dissabtes, de 9.30 a 14 h. 

    • Biblioteca Districte 3 

De dilluns a divendres de 16 a 20 h.
Dimarts i dijous de 9:30 a 13.30 h. i de 16 a 20 h. 

    • Biblioteca Districte 6 

De dilluns a divendres de 16 a 20 h.
Dimecres i divendres de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 20 h. 

Per a demà dissabte, a més, s'amplien els horaris dels centres cívics amb climatització, amb horaris d'obertura de tarda. Concretament, el Centre Cívic Montserrat Roig (D2), el Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany (D4), i el Centre Cívic Avel·lí Estrenjer (D5) obriran demà de 10 a 14 h i de 16 a 20 h. També ampliarà el seu horari el Casal Anna Murià, que aquesta tarda de divendres romandrà obert de 16 a 20 h i demà dissabte de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 20 h.

Respecte els difusors, aquest any s'ha ampliat a nou el nombre de punts d'aigua instal·lats a la ciutat amb la instal·lació d'un difusor més a la plaça d'Ibèria, garantint així la presència d'aquest sistema per a combatre la calor a tots els districtes de la ciutat. L'horari de funcionament dels punts d'aigua serà des de les 12 a les 18 h, cada dia, amb intervals de mitja hora. En cadascuna de les ubicacions hi ha un cartell on es detallen els horaris i altres informacions per fer un ús responsable d'aquests punts. 
Durant les properes setmanes està previst que entrin en funcionament el difusor de la plaça de Can Roca, ocupada actualment amb la Fan Zone del Mundial d'Hoquei Femení, i el difusor del Vapor Ventalló, el qual està en procés de passar els controls de salubritat pertinents.

Entrada presencial gratuïta, per col·lectius de risc, a les piscines municipals de Vallpardís i de la Maurina.

Davant la calor extrema que es preveu, des de l'Ajuntament també s'ofereix l'accés gratuït a les piscines municipals del Parc de Vallparadís i de la Maurina per a les persones incloses en els col·lectius de risc: persones majors de 65 anys, persones amb capacitats diverses, nadons i menors de 7 anys acompanyats d'una persona adulta. Aquesta mesura, que serà efectiva a partir de demà dissabte, oferirà entrada gratuïta presencial en horari de 10.30 a 13 h i de 15.30 a 18 h, respectant l'aforament del recinte, mentre duri l'alerta. Les persones d'aquests col·lectius amb reserva ja realitzada per aquest cap de setmana, poden cancel·lar la compra al perfil personal de la web de venta d'entrades.

Finalment, s'oferirà accés gratuït a les persones majors de 65 anys en els autobusos de transport públic urbà de la ciutat, en horaris de major incidència de la calor, entre les 12 i les 18 h, mentre estigui el pla d'emergència activat en alerta.