El casal de gent gran Anna Murià inicia el curs amb una oferta de 483 places per a activitats i tallers

També s'ha programat una ponència per reflexionar sobre els estereotips de l'envelliment per commemorar el Dia Mundial de la Gent Gran

El casal de gent de gent gran Anna Murià inicia el proper dimecres 4 d'octubre el curs regular d'activitats amb una oferta de 29 grups de cursos i tallers, amb un total de 483 places per a persones de més de 60 anys, de les quals 189 són per a nous participants. A aquest ventall d'activitats s'hi ha de sumar les que ofereix a la ciutat l'Associació d'amics i amigues del Casal de Gent Gran Anna Murià, situat al mateix edifici del carrer Sant Ildefons, que també ofereix una oferta de 26 grups de cursos i tallers, amb un total de 411 places, de les quals 52 son per nous participants. Aquestes gairebé 900 places per a aquest curs només són una part de l'ampli ventall de cursos, tallers i activitats diverses que entitats públiques i privades de la ciutat ofereixen i del que les persones majors de 60 anys poden gaudir si respon als seus interessos i preferències. La informació completa està disponible al web municipal o es pot consultar a la Oficina d'Informació de la Gent Gran.

L'objectiu principal d'aquesta oferta d'activitats és promoure l'envelliment actiu i saludable entre la gent gran i fer canviar la percepció estereotipada que la població general té de l'envelliment. Per això, des del Casal Municipal s'ofereixen activitats sorgides de la pròpia demanda dels usuaris, que van des del benestar emocional i el creixement personal fins a activitats físiques, com el ioga o el taitxí; passant per activitats musicals, com havaneres, sardanes o country; noves tecnologies, com la fotografia digital o el Photoshop; espai de jocs, com les bitlles catalanes, el bridge o el tennis taula; activitats de cultura, com un club de lectura, pintura de roba o patchwork; i l'aprenentatge d'idiomes, com l'anglès o el francès. A més, com a conseqüència de l'alta demanda rebuda, enguany s'han creat nous grups dels cursos de gestió emocional, anglès i francès, ampliant així el número de persones que hi podran participar. A banda, es preveu que als propers trimestres s'incorporin noves activitats i tallers.

Per a la regidora de Gent Gran, Laura Rivas, «que l'Anna Murià segueixi creixent quant a l'oferta d'activitats i persones usuàries vol dir que poc a poc estem canviant l'estigmatització que moltes vegades es fa de la gent gran. La finalització de l'etapa laboral i el retorn a la gestió del temps personal obren la porta a la dedicació plena i a la possibilitat de realitzar aquelles activitats lúdiques, socials, esportives i formatives que abans no es podien fer per manca de temps. En definitiva, poder gaudir d'un envelliment actiu».

A més, el passat 12 de setembre es va reprendre el canal d'informació «Activa el +60», un programa de difusió del Servei de Promoció de la Gent Gran que vol acostar a totes les persones majors de 60 anys totes aquelles activitats que es duen a terme a la ciutat, ja sigui organitzades per l'Ajuntament com per entitats o tercers, i que poden ser del seu interès, amb l'objectiu de fomentar la participació activa i saludable de la gent gran en la seva etapa d'envelliment. Per a formar part d'aquest programa, només cal sol·licitar-ne l'adhesió al canal de difusió de WhatsApp, que actualment compta amb 2.163 persones inscrites. D'aquestes, el 57,5% tenen entre 60 i 69 anys i el 35% tenen entre 70 i 79 anys.

 

Dia Mundial de la Gent Gran

Coincidint amb l'inici de les activitats al Casal Municipal i amb el Dia Mundial de la Gent Gran, que es va celebrar el passat 1 d'octubre, el Servei de Promoció de la Gent Gran ha programat una ponència-col·loqui per reflexionar sobre l'estereotip del que vol dir ser vells i velles a la societat actual i el canvi de model que s'està produint: «"Vida amb sentit + 60". Continuem construint projectes vitals». Anirà a càrrec d'Elisa Sala Mozos, consultora i investigadora social i tindrà lloc el dimecres 18 d'octubre a les 11h del matí a LaFact (Rambla d'Ègara, 340).

L'objectiu és fer una tertúlia per compartir temes com el procés d'envellir, a nivell individual i com a societat, què està canviant i les diferències amb temps passats, la mirada vers què vol dir ser una persona gran i, sobretot, plantejar quina és la direcció que hauria de prendre la societat actual tenint en compte els nous factors que fins ara no existien.

A més, a finals del mes d'octubre el Saló de Sessions l'Ajuntament de Terrassa acollirà l'Acte Institucional de constitució del Consell Municipal de la Gent Gran per aquest proper Mandat 2023-2027, com a espai participatiu on les persones de 60 i més contribueixen a fer millores per a un envelliment integral de les persones grans a la ciutat.