El Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència tanca el curs amb les activitats finals i el Plenari de cloenda

Demà es presenta un mural contra el bullying al Centre Cívic Avel·lí Estrenjer

Fi de curs CMIATEl Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència de Terrassa (CMIAT) està tancant el curs 2021-22 amb les activitats finals de cada districte i celebrarà el proper dia 17 el Plenari de cloenda. Des del passat dia 1, els grups d'amics i amigues del Consell de cada districte estan organitzant les activitats finals, que representen la culminació de les sessions mensuals desenvolupades al llarg de tot el curs a cada districte, al voltant d'un determinat tema.

En aquest curs, a diferència d'anys anteriors, no hi ha hagut un encàrrec del Govern municipal sobre un tema concret. Al plenari d'inici del curs es van plantejar diferents possibilitats i cada districte va escollir. Així, els districtes 1, 3, 5, 6 i 7 s'han centrat en el bullying, el Districte 2 ha optat per la pobresa i finalment el Districte 4 s'ha dedicat a l'accessibilitat. La tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida, Teresa Ciurana, ha explicat que «deixar escollir els mateixos infants i adolescents ha demostrat la seva maduresa i capacitat. Tots tres són temes difícils però que cal abordar per progressar com a societat, i els amics i amigues del CMIAT han demostrat, com cada any, compromís i empenta», ha dit. 

Les activitats programades com a finalització de l'activitat del curs per als diferents districtes són les següents:

  • 1 de juny: representació d'una obra de teatre sobre el bullying, creada i interpretada pels amics i amigues del CMIAT del Districte 1. L'activitat va tenir lloc al Casal Cívic de Sant Pere i hi va assistir alumnat dels centres d'ensenyament del districte.
  • 2 de juny: presentació d'una maqueta representant un parc accessible i inclusiu, elaborada pels amics i amigues del CMIAT del Districte 4, davant representants tècnics de l'Ajuntament de Terrassa. A l'acte hi va assistir personal del servei d'Espais Verds i Biodiversitat Urbana i de l'Oficina de Promoció de l'Accessibilitat, per comentar la maqueta. En el mateix acte, celebrat a la BD4, es va presentar la seva proposta de cartell per identificar els parcs accessibles a la ciutat. Els serveis tècnics l'estudiaran. 
  • 8 de juny: mercat de roba de segona mà organitzat pels amics i amigues del CMIAT del Districte 2, que han abordat el tema de la pobresa durant aquest curs. L'activitat va consistir a muntar una parada al Centre Cívic Municipal Montserrat Roig, amb roba infantil i juvenil de segona mà, per fer intercanvi o oferir a qui en necessiti. La iniciativa, que es va difondre entre les entitats del districte, va tenir molt bona acollida entre les famílies del territori.
  • 9 de juny: creació d'un joc de rol sobre el bullying, a càrrec dels amics i amigues del CMIAT dels districtes 3 i 7. En aquesta sessió els infants i joves van dissenyar una dinàmica de grup, tipus joc de rol, per oferir-la als centres del districte com a recurs educatiu a les aules per sensibilitzar i prevenir entorn l'assetjament.
  • 15 de juny: presentació d'un mural per sensibilitzar sobre el bullying, creat pels amics i amigues del Districte 5  amb la col·laboració de Majara Studio. L'artista local ha recollit a la seva obra les idees dels infants i adolescents sobre missatge, colors, motius... el mural es pot veure en una de les parets exteriors del Centre Cívic Municipal Avel·lí Estrenjer. Demà a les 18.30 h els i les membres del CMIAT del districte i l'artista i el presentaran en un acte obert a tota la ciutadania. 
  • 16 de juny: gravació de materials audiovisuals per a una campanya de prevenció del bullying, a càrrec dels amics i amigues del CMIAT del Districte 6. En aquesta sessió es farà la gravació de vídeos prèviament planejats per fer-ne difusió a través de les xarxes socials. Com totes les sessions de treball dels districtes, no serà oberta al públic.

Divendres, el Plenari de cloenda 

El Plenari de cloenda del curs escolar 2021-2022 tindrà lloc el 17 de juny a les 18 h al Casal Cívic de Sant Pere (pg. del Vint-i-dos de juliol, 337). En aquest acte, els consellers i conselleres presentaran al Govern municipal el resultat de les seves trobades durant el curs. A l'acte està prevista la participació de l'alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; i de la tinenta d'alcalde de Cicles de la Vida, Teresa Ciurana.

A més d'exposar la feina feta en les successives trobades i activitats del curs, els infants i adolescents membres del CMIAT llegiran tres manifestos, un per a cadascun dels tres temes que han centrat la seva activitat durant el curs.

Amb el Plenari finalitzarà l'activitat del CMIAT per al curs 2021-22, encara que està previst que al juliol el consell organitzi una visita a l'Estadi Olímpic Municipal amb motiu del Mundial d'hoquei femení. L'organització del torneig, a la vista de l'interès mostrat pel CMIAT, ha posat entrades a disposició del consell i organitzarà una visita a l'estadi.

Un consell per a la ciutadania més jove

El CMIAT és un òrgan participatiu creat el 2018, fruit de l'aposta de l'Ajuntament de Terrassa per fomentar la participació ciutadana i per promoure que infants i adolescents puguin opinar i ser escoltats, en consonància amb el dret a la participació, que recull la Convenció sobre els Drets de l'Infant de Nacions Unides, i enfortint la cultura de la participació i el civisme. L'integren actualment uns 140 infants i adolescents de 10 a 14 anys, estudiants de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d'ESO, escollits democràticament, que provenen principalment dels centres educatius (el 80% de centres de la ciutat hi són representats) i dels centres de lleure de la ciutat.