El dijous 26 de setembre comença el Festival TNT a Terrassa, capital de la creació contemporània

La programació de la 12a edició del Festival TNT - Terrassa Noves Tendències, està conformada per una trentena de propostes

TNT 2019El Festival TNT, una iniciativa de l'Ajuntament de Terrassa que fa una aposta decidida per la creació contemporània, celebra enguany la seva dotzena edició mantenint i refermant l'aposta per les noves dramatúrgies i el talent més innovador. El TNT ha esdevingut en els últims anys un planter que s'esforça perquè els artistes de la creació contemporània creixin, s'expandeixin i puguin portar les seves creacions arreu.

Del 26 al 28 de setembre el festival omplirà multituds d'espais de la ciutat d'arts escèniques i noves dramatúrgies amb una trentena de propostes, de les quals 7 són espectacles d'estrena absoluta, 2 estrenes internacionals a l'Estat espanyol i 5 coproduccions. El Festival TNT d'enguany també inclourà més espectacles de carrer i gratuïts que en cap edició anterior.

Entre els leitmotivs de les obres del festival, destaca enguany la temàtica del viatge i les qüestions quotidianes abordades des d'una perspectiva de gènere. Així doncs, el TNT 2019 emprendrà viatges col·lectius cap a paratges onírics com el que proposen els francesos Carabosse a Par les temps qui courent...; també viatges interiors i més sensorials com el dels murcians Onírica Mecánica a Le grand Tour; o abordarà amb mirada crítica quines són les conseqüències negatives del turisme de la mà de les catalanes Mos Maiorum a Gentry. A més, diversos espectacles presentaran problemàtiques comunes a la nostra societat des d'una mirada feminista. Temes com la cosificació de la dona, la idea de bellesa, de plaer, l'explotació laboral, etc, seran presents enguany en obres com Pla-dur, a càrrec del col·lectiu Atzur, sobre les kellys; Unheimlich d'Irene Vicente / Cia. Pelipolaca; Catalina, d'Iniciativa Sexual Femenina; o en el solo 360 grams, d'Ada Vilaró.

Coproduccions teneteres i més estrenes

Un dels principals objectius del Festival TNT és donar suport a la creació contemporània de casa nostra i seguir apostant per la creativitat, la innovació i les noves tendències dels nostres creadors i creadores. El TNT rastreja el talent per coproduir-lo, programar-lo i catapultar-lo a un circuit on dotar de més vida les seves peces.

En aquesta dotzena edició, el TNT estrenarà 5 coproduccions: Protocolos de acción frente a lo desconocido, de la Fundación Agrupación Colectiva, una lluita entre sexe i religió amb direcció i dramatúrgia a càrrec de Francesc Cuéllar; 360 grams, de la creadora Ada Vilaró, una peça vital i generosa a partir de la vivència pròpia d'haver fet front a un càncer; Schumann amateur de Rubén Ramos Nogueira, que torna al TNT per fer una reflexió sobre l'amor, la bogeria i el paper de la dona en la història de l'art a partir de la vida de la música i compositora Clara Schumann; Suicide Notes de Marc Caellas i David G. Torres, on parlaran sobre el suïcidi i el tabú que representa en un concert audiovisual a partir dels últims textos que ens van deixar brillants escriptors, artistes o músics; i Cobalto de Laila Tafur i Alba Rihe, que posaran els discursos en comú en acció mitjançant la veu i el cos.

També s'estrenen, Gota a gota, d'El Canto de la Cabra, creada i dirigida per Elisa Gálvez i Juan Úbeda, una celebració poètica de la vida i de la mort; i Incurables, un espectacle inèdit multidisciplinar de dansa, videotecnologia i música electrònica creat a tres bandes entre el coreògraf Pere Faura, els videoartistes Tatiana Halbach i Soren Christensen (Desilence) i el músic Albert Salinas (DJ Wooky).

Des del 2007, les coproduccions del TNT s'han representat en 2.048 funcions i han arribat a 116.722 espectadors.

Inauguració internacional

Per primer cop a l'Estat es podran veure dues produccions franceses molt ben acollides per públic i crítica arreu del món: Germinal, de Halory Goerger i Antoine Defoort (L'Amicale), que serà la peça que inaugurarà el festival dijous, i que també es podrà veure divendres. Un espectacle combinació d'arts performatives i visuals que ens proposa començar de zero en un escenari inicialment buit, on quatre individus hauran de destinar els seus esforços a crear un sistema i un món nou.

El públic assistent al Festival TNT també podrà gaudir de l'espectacle de carrer Par les temps qui courent... de la Cie Carabosse que omplirà la plaça del Vapor Gran d'instal·lacions vives per on deambularan músics, ballarins, acròbates, poetes i foc.

TNT a les sales... i al carrer!

Enguany, el TNT presenta més propostes al carrer que mai. A part de l'internacional Par les temps qui courent... també es podrà veure, entre d'altres, l'espectacle de percussió interactiu, innovador i itinerant Perculights!, de Brincadeira i Bàcum (que també es veurà a Matadepera); Saunterer, una performance itinerant basada en el caminar com a acte de resistència del Colectivo Ameno; la música i equilibris de D&A a Davaii, on se citen un llançador de ganivets i un violoncel·lista; o el premiat #MoneyForFree de John Fisherman, que regalarà diners als transeünts en una perfomance que reflexiona sobre el sentit d'aquesta societat sotmesa al culte als diners.

Per a tots els públics: propostes musicals, arts digitals i 4a edició del #TNTkids

I per segon any consecutiu, el Festival TNT incorpora propostes musicals a la seva programació: actuacions musicals no convencionals i avantguardistes. Per exemple, el concert de Balago, el grup que crea trobades entre la programació electrònica i l'obsessió analògica amb influència de la ciència-ficció, la religió o la filosofia; també el conegut duo de pop electrònic barceloní Hidrogenesse, que presentarà el seu espectacle Joterías Bobas a la plaça Vella (gratuït); o bé la jornada Mutacions, del Centre de Creació La Lluerna, que tancarà el TNT amb quatre artistes que oferiran propostes de música electrònica de petit format.

També es podrà gaudir durant el matí i la tarda de divendres de les arts digitals més innovadores amb el VSL TNT, un espai dedicat a les noves experiències creatives en els àmbits de l'experimentació audiovisual, les instal·lacions interactives i l'art digital en general, amb xerrades, mostra de projectes i concerts.

Per últim, el TNT repeteix un any més la seva secció dedicada als infants i a tota la família la tarda de dissabte. En el marc del TNT Kids s'han programat quatre peces. Un teatre al jardí, de la Cia Minimons; Handle with care, de Diana Gadish, peça guanyadora de la darrera edició de GRUA al TNT 2018; EZ Sub, de Joao Pinto / Kandengue Arts i Playscape Deluxe, dels belgues Cathy Bertel i Den Draad.