El Govern ha posat en marxa el 86,6% de les accions previstes al Programa de Govern en tres anys

El balanç d'execució dels objectius marcats a l'inici del mandat i altres xifres municipals es poden consultar a la nova plataforma de transparència Gobierto

Roda de premsa de balanç d'execució del Programa de Govern 2019-2023El Govern municipal ha executat o està en vies d'executar el 86,6% dels 163 eixos en que es concreten els 10 objectius estratègics que configuren el Programa de Govern 2019-2023. En el tercer any de mandat, el balanç és del 50,6% dels 10 objectius del programa de Govern complerts a finals del 2021.

El full de ruta de l'executiu municipal es va haver d'adaptar el 2020 al context marcat per la crisi sanitària, social i econòmica causada per la pandèmia de la Covid-19. Les prioritats i els calendaris marcats en l'inici del mandat es van haver de replantejar i alguns projectes van quedar condicionats a la disponibilitat pressupostària. La tinenta d'alcalde i portaveu de Tot per Terrassa, Lluïsa Melgares, considera que "s'han fet molts esforços per mantenir el funcionament municipal i la seva vocació de servei públic. No ha estat fàcil, però crec que ens en hem sortit. Podem afirmar, de forma rotunda, que l'Ajuntament compta amb un equip tècnic de molta qualitat, amb una enorme vocació i amb empenta per poder adaptar-se a les circumstàncies. Per tot això, podem dir que les dades d'execució del Programa de Govern, són gràcies, en part a aquest compromís i a la capacitat de tot el conjunt municipal".

En la revisió del Programa que s'ha realitzat, s'ha aprofundit en l'orientació dels diferents eixos d'actuació a partir de tres perspectives fonamentals: la perspectiva de Drets Humans, la de gènere i la interseccionalitat.

Pel que fa a les xifres pressupostàries, al 2021 s'han destinat 48,7 milions d'euros en despesa directa per a dur a terme accions vinculades amb els eixos d'actuació que despleguen els objectius estratègics del Programa de Govern. En total, en els tres anys de mandat s'han invertit 71,4 milions d'euros.

Per la regidora de Transparència, Qualitat i Tecnologia i portaveu d'ERC, Ona Martínez, "vam plantejar un programa amb voluntat de transformar la ciutat, on ens posàvem com a referència tot el que ens havíem compromès en campanya, ho lligàvem a les necessitats de la ciutat i, a més, ens posàvem de referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible. Ni la pandèmia, ni l'actual crisi energètica han trencat l'ambició d'aquest mandat. Hem avançat per posar els fonaments d'un projecte de futur, que mira més enllà del 2023".

Nova plataforma de transparència i govern obert

Un dels eixos del Programa de Govern, inclòs en el Pla de Transparència 2020-2023 és el de "Millorar qualitativament els continguts de la informació que l'Ajuntament publica, fent-la més comprensible i entenedora, actualitzada i en format reutilitzable però, sobretot, estructurada, completa, interrelacionada i comprensible per a tothom".

Una de les línies d'actuació d'aquest projecte és, en l'àmbit del Bon Govern, el desenvolupament i implementació d'eines tecnològiques per al retiment de comptes en dos àmbits concrets de l'acció de govern:

  • Informació econòmica: Posant a disposició de la ciutadania la informació econòmica en un format que faciliti el coneixement de forma fàcil i entenedora dels recursos de que disposa l'Ajuntament i ajudi a la ciutadania a comprendre el funcionament econòmic municipal.
  • Informació sobre l'acció de govern: Posant a disposició de la ciutadania la informació que faciliti el coneixement per part de la ciutadania del desenvolupament de les polítiques públiques i dels compromisos del Govern municipal durant el mandat

Així, l'Ajuntament ha posat en marxa la nova plataforma Gobierto, d'accés públic i gratuït per a totes les persones que vulguin a través de l'adreça pressupostos.terrassa.cat, des de la web municipal i des del portal de Transparència.

Aquesta plataforma és una solució tecnològica dissenyada per facilitar la transparència i el retiment de comptes de les administracions públiques que, en una única plataforma, permet visualitzar d'una forma més comprensible:

  • El pressupost municipal i la seva execució.
  • La contractació municipal.
  • L'acció de govern.

Un cop implementat i posat a disposició de la ciutadania el visor de retiment de comptes Gobierto, es preveu anar ampliant la informació del visor amb altres funcionalitats per anar millorant, progressivament, la informació que es posa a disposició de la ciutadania en formats més comprensibles i entenedors. Així, próximament, es podran consultar també les factures i els proveïdors municipals i les subvencions atorgades en detall.