El Govern presenta un Pressupost municipal 2022 dirigit a establir els fonaments del futur de la ciutat

La proposta, que serà de 280,4 milions d'euros, inclou la partida prevista de la plusvàlua, retinguda fins que s'estableixi el nou sistema de càlcul de l'impost

Roda de premsa de presentació del Pressupost 2022El Govern Municipal ha presentat un projecte de Pressupost municipal per al 2022 de 280.399.946 euros, un 7,62% superior al de l'any passat. Pel que fa al pressupost ordinari, serà de 215,73 milions i les inversions de cara a l'any vinent tindran una partida de 19,29 milions d'euros. Així, el Pressupost total de l'Ajuntament, un cop valorades i incorporades totes les inversions finançades amb recursos aliens, és de 235,02 milions d'euros amb un augment del 7,10 % en relació al 2021. El Pressupost corrent de l'Ajuntament, es situa en 215,35 milions d'euros, amb un augment del 4,67% en relació al 2021.

El Pressupost inclou els 12 milions d'euros de la partida que s'havia previst ingressar de l'aplicació de la plusvàlua, prèviament a la sentència del Tribunal Constitucional, però de forma retinguda fins que s'aprovi el Reial Decret que estableixi el nou sistema de càlcul de l'impost. Segons afirma el tinent d'alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, Isaac Albert, "hem considerat que és millor tenir-ho pressupostat per anar-lo desbloquejant a mesura que rebem els ingressos. Això ens deixa un 94% del pressupost d'execució immediata des de l'1 de gener i ens queda un 6% de pressupost condicionat que volem alliberar el màxim de ràpid i àgilment possible».

El projecte de pressupostos per al 2022, el tercer d'aquesta legislatura, segueix la línia o full de ruta marcada pel Programa de Govern 2019-2023, el qual dibuixa la visió política i estratègica dels quatre anys, que es concreta anualment en els Pressupostos per impulsar polítiques que ajudin a millorar la situació de la ciutadania. Albert assegura que aquest és un pressupost que dirigeix la ciutat «de l'aturada de la pandèmia als fonaments de futur. És un pressupost molt estratègic, ja que venim d'anys de pressupostos minvants i desinversions en espais estratègics. Durant el 2020 i el 2021 hem fet esforços en aquests àmbits i aquest 2022 no només consolidem aquests esforços, sinó que podem fer un salt endavant gràcies a recursos extraordinaris com els Next Generation».

Amb la proposta de pressupost es volen assolir els següents objectius:

  • Donar resposta a les necessitats de la ciutadania en el marc de la reactivació social i econòmica.
  • Transformar l'administració per fer-la més eficient en polítiques econòmica, social i mediambientalment sostenibles.
  • Consolidar els projectes de ciutat i les inversions que han de construir la ciutat del futur.

La proposta de Pressupost Municipal per al 2022 és previst que augmenti en els propers mesos amb la possible arribada dels fons demanats a diferents convocatòries com els Next Generation, a la qual Terrassa ha presentat projectes per un valor de 26,5 milions d'euros. A banda, l'equip de govern ha anunciat que demanarà un fons de compensació a l'Estat permanent per la pèrdua d'ingressos que pot suposar la nova fórmula de càlcul de la plusvàlua.

La tinenta d'alcalde Lluïsa Melgares, creu que el Pressupost del 2022 «serà un dels pressupostos mes importants de la història d'aquest ajuntament. El centrem en les persones, en tenir en compte les seves necessitats del dia a dia i amb la intenció de la recuperació socioeconòmica. La distribució del pressupost és justa i es un pressupost seriós quant a les possibilitats de ser realitzat».

Atenent a l'import dels recursos, aquests s'han aplicat a aquelles actuacions que es consideren més prioritàries en aquests moments, en els següents àmbits:

  • Servei Públic: Desenvolupament informàtic, equipaments, accessibilitat.
  • Espai públic i sostenibilitat: Eco Equip, actuacions al territori, revolució verda, manteniment i rieres.
  • Promoció econòmica i projecció de la ciutat: Polígons, mercats, equipaments esportius, culturals, economia social.
  • Drets socials: Habitatge i accessibilitat.
  • Cicles de la Vida: Equipaments educatius i de joventut.

És previst que la proposta s'elevi a un Ple extraordinari que se celebrarà el pròxim 19 de novembre.