Els casals municipals d'hivern acullen 480 infants i joves d'entre 3 i 17 anys

Les entitats de lleure han col·laborat amb l'Ajuntament en el disseny i la posada en marxa del projecte

Casals d'hivernEls casals municipals d'hivern, organitzats per l'Ajuntament de Terrassa en col·laboració amb vuit entitats de lleure de la ciutat (Esplai Ca n'Aurell, Esplai Tremola de Vilardell, Centre de Lleure Tu Tries, Insoc-Centre d'Esplai Guadalhorce, Esplai La Fàbrica de Can Tusell, Esplai Can Palet, Grup de Colònies de Ca n'Anglada i Centre d'Esplai de Can Parellada), acullen durant aquests dies un total de 480 infants. D'aquests, 413 han estat derivats des dels Serveis Socials municipals. En aquest darrer cas, es tracta d'infants i adolescents que es troben en situació de vulnerabilitat i que ja disposen de beques durant la seva escolarització. 

La durada d'aquests casals d'hivern és de 8 dies, entre el 27 de desembre i el 5 de gener, en horari de 9 del matí a 3 de la tarda. Els casals s'adrecen a infants i adolescents d'entre 3 i 17 anys. 

Els Serveis Socials continuen detectant infants i joves en situació de risc social que no tenen garantida la cobertura de les seves necessitats bàsiques alimentàries i educatives durant el període de vacances d'hivern. Per aquesta raó, també s'ha posat en marxa un servei de menjador de característiques similars al de les vacances d'estiu, per tal de garantir-ne la cobertura. 

Una proposta inclusiva 

Amb la voluntat de crear projectes i serveis que no discriminin la població amb menys recursos i d'impulsar propostes d'acció social inclusives, l'Ajuntament ha proposat a les entitats de lleure de la ciutat participar de manera activa en el disseny d'aquest operatiu. Aquesta proposta permet, d'una banda, garantir la cobertura de necessitats bàsiques d'infants i joves en situació de risc, oferint-los un servei de menjador i un espai educatiu de qualitat. A més, s'ha incidit en oferir un recurs normalitzat a la resta de la ciutadania que permeti conciliar la vida familiar i laboral. Un exemple inclusiu dels casals d'hivern és que avui dimarts, 3 de gener, s'ha obert per primera vegada el saló Juguem + en horari especial de matí, per tal que hi poguessin assistir tots els infants que prenen part als casals. Aquesta iniciativa, que ha comptat amb un elevat nombre de públic, ha estat molt ben valorada per part de les entitats de lleure i les famílies usuàries dels casals d'hivern municipals. 

Els casals d'hivern es van posar en marxa a finals de l'any 2013 i, des d'aleshores, s'han anat introduint millores per consolidar aquest projecte. Enguany, l'Ajuntament hi ha invertit un total de 75.570 euros.