En marxa el programa d'activitats de lleure gratuïtes per descobrir l'Anella Verda els caps de setmana

El Centre d'Informació Ambiental Bonvilar (CIAB) centralitza a partir de maig tallers, itineraris i visites guiades

L'Ajuntament de Terrassa ha programat, per cinquè any consecutiu, tot un seguit d'activitats de lleure pensades pels caps de setmana, des de maig fins al novembre. L'objectiu és promocionar i donar a conèixer l'Anella Verda en el seu conjunt i mostrar els entorns de Bonvilar, que tenen un gran valor ecològic i social. En els darrers cinc anys, més de 500 persones han participat en aquesta iniciativa.

La programació està pensada per a un públic infantil i familiar. Com ja és habitual, inclou tallers de treballs manuals per als infants; itineraris interpretatius per conèixer, en aquesta ocasió, el patrimoni de la serra de Santa Magdalena de Puigbarral, el torrent del Sagrament i l'Anella Verda, en general, gràcies a un sistema de «geocaching» que permetrà descobrir els tresors amagats a l'entorn amb l'ajut d'un GPS. També  s'ha  previst una visita al Parc Audiovisual de Catalunya per conèixer la seva història i els usos actuals.

La gran majoria de les activitats se celebren el diumenge al matí, a excepció de dues visites que es faran dissabte. Totes són gratuïtes i només algunes, com els tallers infantils o la visita al Parc Audiovisual, necessiten d'inscripció prèvia. Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

 

Visitants al CIAB i els seus entorns

El servei d'informació del CIAB obre els caps de setmana durant els mesos d'abril a novembre, de 10 a 18 h. El Centre d'Informació Bonvilar ofereix als visitants els serveis d'informació, una àrea de lleure amb taules de fusta, serveis sanitaris, contenidors per classificar les deixalles, una sala polivalent i una zona d'aparcament. L'accés en aquesta àrea es pot fer, també fàcilment, amb autobús (L1 de TMESA, que arriba fins a la residència Mossèn Homs), bicicleta o a peu.

Els seus entorns tenen un elevat valor paisatgístic i són ideals per passejar i gaudir de la natura. El nombre d'usuaris que aprofiten per anar a caminar pels itineraris marcats han passat dels 2.760 de 2014 als 2.853 de 2018. Pel que fa al nombre de visitants, el CIAB ha estat visitat per 3.658 persones en aquests darrers cinc anys.

El CIAB també organitza un programa d'educació per a la sostenibilitat adreçat a les escoles. Des del 2014 fins al 2018 han participat una mitjana de nou centres educatius l'any, amb una xifra total de 2.110 alumnes.

L'Anella Verda comprèn un espai natural sense urbanitzar que hi ha des de l'entorn urbà fins als límits del terme municipal i que conforma un paisatge de gran valor ambiental, paisatgístic i cultural, amb un important potencial ecològic, social i econòmic. Actualment, ocupa una superfície de 4.400 Ha, amb 2.640 Ha de boscos, 1.210 Ha de conreus, 347 Ha de rieres i torrents que inclouen el sistema hidrogràfic i el seu àmbit de protecció, 25 Ha d'equipaments i 178 Ha d'infraestructures i serveis tècnics. L'Anella Verda és un patrimoni natural de Terrassa que, a mitjà i llarg termini, es convertirà en un dels trets distintius de la ciutat.