L'Ajuntament de Terrassa activa en alerta el Pla d'Emergència per a fer front als episodis de neu i vent previstos

El CECAT ha emès avisos de risc i vent, activant en alerta el NEUCAT i el VENTCAT, davant la possibilitat que es puguin produir nevades i ràfegues de vent intens

L'Ajuntament de Terrassa té a punt els dispositius necessaris per a donar resposta a les necessitats que es puguin derivar de les baixes temperatures, amb probabilitat de neu, i per ràfegues de vent, que es preveuen per a les properes hores. El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) ha activat en alerta els plans d'emergència especials per vent i neu, VENTCAT i NEUCAT, i ha comunicat la incidència d'aquest episodi pot tenir al territori. Davant d'això, l'Ajuntament de Terrassa ha activat en alerta el Pla Municipal d'Emergències Municipal.

La previsió és de neu per a aquesta matinada a qualsevol cota, a partir de la 1 h de dissabte, fins demà a les 13 h, amb nivell de perill alt a la ciutat. A partir d'aquesta hora, la cota de neu anirà pujant. Pel que fa al risc per vent, el nivell de perill és moderat des de les 7 h de demà dissabte, fins diumenge a les 1 h.

Davant la situació, l'Ajuntament de Terrassa ja havia revisat i posat a punt, preventivament, els dispositius a desplegar i els diferents serveis municipals implicats estan previnguts i preparats per a intervenir.

Atenció a persones vulnerables

L'Ajuntament de Terrassa compta amb un protocol pels casos en què la temperatura baixa, o està propera, a 0ºC, que implica tres serveis municipals: Protecció Civil, Policia Municipal i Serveis Socials. En aquests casos es posen en marxa mesures de prevenció i atenció a persones fràgils o vulnerables, destacant com a grups de risc:

  • Gent Gran, sobretot majors de 75 anys.
  • Persones amb circumstancies socials d'aïllament, solitud, pobresa, etc.
  • Persones amb discapacitats i/o amb limitacions de mobilitat o autocura.
  • Persones amb malalties cròniques, especialment les cardiorespiratòries, vasculars, hepàtiques, etc, o que prenen medicacions especials.
  • Nadons.
  • Les persones incloses en aquests grups de risc que visquin en condicions habitacionals precàries són especialment vulnerables i es preveu el seu allotjament d'emergència en situacions de fred extrem.

El protocol preveu que els Serveis Socials municipals, alertats de la situació de risc, elaborin llistes de persones vulnerables a partir de l'aplicatiu informàtic que aquest servei actualitza permanentment. Aquestes dades es combinen amb el cens de persones en situació d'infrahabitatge que gestionen la Policia Municipal, els Serveis Socials i Creu Roja. A partir d'aquí, Policia Municipal i Creu Roja visiten aquestes persones per a comprovar les necessitats a cobrir com ara l'acollida, l'allotjament, l'alimentació, mobilitzar serveis de salut, etc, i quan cal es demana l'activació dels llits d'emergència del servei d'allotjament d'urgència i acollida nocturna l'Andana, així com de l'Alberg de Joventut, activat també com a centre d'acollida, des de fa alguns mesos a causa de la Covid-19. Mentre duri el dispositiu, la Policia Municipal i la Creu Roja visiten diàriament les persones en situació d'infrahabitatge, trasllada als dispositius habilitats a totes aquelles persones que ho necessitin i porta mantes i menjar calent a les persones que rebutgin el trasllat.

A més, els centres cívics de la ciutat estan previnguts i preparats per si calgués fer alguna acollida a gran escala en cas d'emergència.

Mobilitat i cura de la xarxa viària

El servei de Gestió de l'Espai Públic compta amb reserves de sal per a utilitzar en cas de gelades importants. S'han habilitat diferents contenidors en punts estratègics de la ciutat; té previst actuar en diferents punts del terme municipal (carrers de més pendent i en zones disseminades o urbanitzacions); i ha facilitat sal tant al Servei d'Educació com a TMESA. A més, la maquinària de distribució de sal està revisada i a punt i el rec de parcs, jardins i zones verdes s'ha aturat per a evitar avaries per congelació. Els operaris i operàries estan en prealerta i previnguts per si cal fer serveis extraordinaris. D'altra banda, els panells informatius a les entrades de la ciutat informaran de la possibilitat de formació de gel a la calçada si baixen més les temperatures.

Coordinació de l'episodi

Per la seva banda, el servei de Protecció Civil centralitzarà tota la informació sobre el desplegament dels diferents dispositius, de cara a la coordinació interna dels serveis municipals, la informació a la ciutadania, la presa de decisions en cas de problemes sobrevinguts i l'activació, si s'escau, dels plans municipals d'emergència.

L'Ajuntament, també ha de facilitar a la població una bona informació per tal d'evitar danys innecessaris. Aquesta informació es basa en els consells d'autoprotecció per actuar en cas de nevades o glaçades, que podeu trobar al web municipal http://www.terrassa.cat/com-actuar-en-cas-de-nevades-i-glacades.