L'Ajuntament de Terrassa commemora el Dia Internacional contra la discriminació racial, amb una programació d'activitats de conscienciació

La ciutat s'adhereix a la celebració que té per objectiu avançar cap a la defensa de la igualtat i la no discriminació

Roda de premsa de presentació de la campanya contra el racismeL'Ajuntament de Terrassa posa en marxa una campanya de sensibilització en el marc de la commemoració del Dia Internacional contra la discriminació racial, el dia 21 de març. La iniciativa té l'objectiu de fer difusió del servei municipal que dona atenció a persones que són discriminades pel seu origen, el Servei d'Atenció i Denúncia per a víctimes de racisme (SAiD), i de sensibilitzar i conscienciar la ciutadania sobre què és el racisme i les implicacions que té en la societat.

La regidora de Ciutadania, Ona Martínez, considera que aquest tipus de campanyes són molt necessàries, ja que "a Terrassa, com en moltes altres ciutats catalanes, hi viu un alt percentatge de persones amb diferents orígens nacionals, ètnics, culturals, etc. Aquest fet suposa un enriquiment per a la societat en conjunt, però també un seguit de reptes als quals hem de donar resposta i un d'aquests reptes té a veure amb l'augment dels discursos i les pràctiques racistes a les ciutats".

En el marc del 21 de març, Dia Internacional contra la discriminació racial, es vol explicar i evidenciar quins són els motius de discriminació lligats al racisme i al concepte de racialització. Per fer-ho, la campanya se centra en els següents lemes:

"Si vius o veus aquesta discriminació racista, comunica-ho al SAiD"

Un del principals reptes per abordar el racisme és comptar amb dades que evidenciïn les pràctiques discriminatòries, ja que sovint aquestes situacions no es denuncien i queden invisibilitzades. El fet de no recollir aquestes situacions fa que no es pugui donar atenció directa a víctimes de discriminacions, però també dificulta conèixer la realitat per poder dissenyar polítiques públiques de prevenció de discriminacions i foment de la igualtat. Per això s'interpel·la les persones que han patit o han evidenciat una discriminació perquè arribin a exposar el seu cas.

"Quan es discrimina per... "

La campanya pretén explicitar situacions o motivacions racistes perquè sigui més fàcil identificar i poder registrar els casos en el SAID. Aquestes motivacions estan lligades al concepte de racialització, que suposa la inferiorització per raó de nacionalitat, origen, ètnia, cultura, religió, etc. Així les frases de la campanya se centren en les discriminacions: pel color de la pell; per motius religiosos; per motius culturals; qui no ha nascut aquí; així com en altres missatges generals contra el racisme.

"Terrassa és menys Terrassa"

L'aposta per la igualtat i la no discriminació es resumeix en aquesta frase, la qual vol posicionar Terrassa com a una ciutat igualitària. El fet que s'hi puguin donar discriminacions atempta contra les identitats i el valor intrínsec de la ciutat i la seva aposta per la igualtat.

Altres activitats relacionades

Per tal de commemorar el Dia Internacional contra la discriminació racial, des de l'Ajuntament de Terrassa s'organitzen les següents activitats:

  • 21 de març: Il·luminació de la façana de l'Ajuntament i el Monument a la Dona Treballadora de color vermell.
  • 21 de març, de 16 a 19 h. Davant de la Biblioteca Central. Canvia de pell. Activitat de sensibilització contra el racisme.
  • 22 de març, a les 19h. Sala Crespi. Monòleg ‘Humor Negra', a càrrec d'Asaari Bibang, actriu, escriptora, humorista i activista feminista d'origen equatoguineà.
  • Del 21 al 26 de març. Xarxa de Biblioteques de Terrassa. Mostrari de llibres amb temàtica antiracista.
  • 28 de març, d'11 a 14 h. Biblioteca Central de Terrassa. Formació: Com els imaginaris discriminatoris afecten la nostra pràctica professional?, a càrrec de SOS Racisme.
  • 30 de març, a les 18 h. Espai d'entitats. Formació per a entitats: Com aturar el discurs d'odi a les xarxes socials, a càrrec de SOS Racisme.

El Servei d'Atenció i Denúncia (SAiD)

Des de l'any 2018, l'Ajuntament de Terrassa té un conveni de col·laboració amb l'entitat SOS Racisme per a l'abordatge i la prevenció del racisme a la ciutat. En el marc d'aquest conveni, s'ofereix el Servei d'atenció i denúncia a víctimes de racisme (SAiD), un servei gratuït que atén persones i col·lectius que han estat víctimes d'agressions o discriminacions racistes.

Des del 2018, s'han atès un total de 63 demandes, de les quals 48 han estat assumides pel Servei d'Atenció i Denúncia. Seguint la classificació de SOS Racisme per determinar la tipologia de casos en funció de l'espai i dels actors que intervenen, els casos assumits pel SAiD Terrassa han estat els següents:

  • Discriminacions en l'exercici dels drets socials i econòmics : 15 casos.
  • Discriminacions i conductes racistes entre particulars: 11 casos.
  • Discriminacions per membres de cossos de seguretat pública: 7 casos.
  • Discriminacions sofertes per clients de serveis privats: 5 casos.
  • Discriminacions per seguretat privada: 5 casos.
  • Discurs d'odi: 5 casos.

L'Ajuntament de Terrassa es va adherir l'any 2020 a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat per mostrar el seu compromís de treballar per garantir els drets a la ciutat. El Programa de Govern de l'Ajuntament de Terrassa 2019-2023 recull en l'eix 63 la voluntat d'implementar una estratègia per a la prevenció i l'abordatge del racisme a la ciutat per lluitar contra la discriminació per motius d'origen nacional, ètnic, cultural i/o de creences religioses.

Des del Servei de Ciutadania es treballa perquè el fet d'haver immigrat, l'origen nacional, ètnic, cultural, religiós o altres aspectes de racialització no suposi un risc d'exclusió i discriminació. En aquest sentit, es desenvolupen accions dirigides a persones estrangeres que acaben d'arribar a la ciutat i es gestionen una part d'alguns dels tràmits relacionats amb estrangeria (reagrupament familiar, arrelament social i integració). A més es treballa per incorporar la perspectiva de la diversitat d'origen en les polítiques locals i evitar així la discriminació racista i el risc d'exclusió per origen. També fomenta la sensibilització ciutadana en favor de la interculturalitat. Des de l'any 2020, el servei participa en la xarxa europea de ciutats contra el racisme ECCAR.